Bursele de la Bucureşti şi Sibiu se iau la întrecere în derivate pe "Fondul Proprietatea"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 27 ianuarie 2011

Bursele de la Bucureşti şi Sibiu se iau la întrecere în derivate pe "Fondul Proprietatea"

Derivate pe acţiunile Fondului Proprietatea pot fi tranzacţionate, începând de astăzi, şi la Bursa de Valori Bucureşti, şi la Bursa de la Sibiu, la doar două zile după ce Fondul a fost listat la BVB, generând tranzacţii de câteva zeci de milioane de euro.

Conducerile celor două instituţii au intrat într-o cursă contracronometru, fiecare luptându-se să lanseze prima la tranzacţionare şi derivatele pe FP. Iniţial, Bursa sibiană părea că are un avantaj înaintea celei de la Bucureşti, după ce, săptămâna trecută, a primit aprobarea Comi-siei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca să lanseze derivate având ca active suport acţiunile FP. Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex, îşi exprimase speranţa că astfel de derivate vor putea fi tranzacţionate la Sibiu începând cu luna februarie.

Ieri, Bursa de Valori Bucureşti a anunţat că va lansa începând de astăzi, derivate pe acţiunile FP, după ce, în jurul prânzului, încă făcea teste de tranzacţionare cu platforma ARENA şi aştepta avizul CNVM, după cum ne-a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB. De altfel, Stere Farmache, preşedintele BVB, a declarat, marţi, cu ocazia listării Fondului Proprietatea, că BVB va lansa derivate pe FP de la 1 februarie.

Anunţul de ieri al BVB pare să fi dat peste cap planurile bursei sibiene care a anunţat şi ea, ulterior, că dă drumul derivatelor FP, tot de astăzi.

Teodor Ancuţa, preşedintele-director general al Sibex, a precizat: "Prin acest produs nou dorim să venim în întâmpinarea investitorilor care doresc să speculeze evoluţia acţiunilor FP cu sume mult mai mici faţă de piaţa la vedere, precum şi celor care doresc să-şi protejeze portofoliul de acţiuni FP de eventualele corecţii ale preţurilor, derivatul DEFPR fiind instrumentul ideal pentru astfel de operaţiuni".

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a precizat: "Am încredere că aceste derivate vor fi utilizate activ de investitori în crearea unor strategii mai complexe, combinând piaţa spot cu futures".

Derivatele cu acţiuni FP, tranzacţionate la BVB, vor avea două scadenţe, martie 2011 şi respectiv iunie 2011, în timp ce derivatele de la Sibiu vor avea scadenţe trimestriale, lunile de iniţiere fiind martie, iunie, septembrie şi decembrie.

Un contract echivalează cu o mie de acţiuni FP. Tariful perceput de BVB va fi de 0,05 lei/contract, însă reprezentanţii Bursei au anunţat că până pe 28 februarie BVB nu va percepe tarife pentru contractele FP Futures tranzacţionate. Tariful perceput de Casa de Compensare Bucureşti este de 0,1 lei/contract.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Uite frate ce avansate sunt discutiile privind fuziunea. Marota cu fuziunea este doar TZEAPA lu' TZEPES si a lacheului lu' Filimon de la SIF4, ZAH sa poata face bani din speculatiile cu actiunile celor doua burse. Si CNVM-ul se duce cu astia si bea sprituri secrete la munte, sa le acopere spatele.

    Mai sunt doar vreo doi papagali de la Animal Planet care maoi cred shmenul cu fuziunea....  

    Fie-va mila... cam asa ar putea suna rugaciunea actionarilor.

    Fara, interventia protectoare a statului, e ca pe Animal Planet, precum ai impinge niste purcei grasi intr-o balta cu Piranha :)) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb