BURSELE DIN LUME BCE menţine pe creştere bursele europene

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 12 decembrie 2016

BCE menţine pe creştere bursele europene

Indicii pieţelor americane, la nivel record

Pieţele europene au crescut vineri, pentru a cincea zi la rând, datorită măsurilor de stimulare fiscală luate în ziua anterioară de Banca Centrală Europeană (BCE).

Titlurile producătorului francez de băuturi spirtoase "Pernod Ricard" SA s-au apreciat cu 2,6%, la 100,95 euro. "Pernod Ricard" a decis să cumpere pachetul majoritar al companiei americane "Smooth Ambler Spirits" Co., revenind astfel pe piaţa de whisky din America.

Acţiunile "Electrolux" AB, cel mai mare producător european de electrocasnice, au urcat cu 3,8%, la 210,70 euro. Compania a anunţat măsuri de reducere a costurilor şi îmbunătăţire a eficienţei, pentru a compensa încetinirea din unele regiuni ale Europei, inclusiv Marea Britanie, în urma votului pentru ieşirea ţării din UE (Brexit).

Titlurile "Sky" Plc, companie de media din Marea Britanie, au câştigat 27%, atingând 1.000 pence. "21st Century Fox" Inc. a ajuns la un acord preliminar pentru preluarea controlului companiei "Sky" pe 11,2 miliarde de lire sterline (14,1 miliarde de dolari).

Acţiunile "Societe Generale" SA, a doua mare bancă din Franţa, au scăzut cu 1,1%, la 46,36 euro. Banca a vândut, vineri, brokerul său online "Onvista" AG din Germania către "Comdirect bank" AG, subsidiara online a băncii germane "Commerzbank" AG.

Titlurile "Banca Monte dei Paschi di Siena" SpA, cea mai veche bancă din Italia, au coborât cu 11%, la 19,50 euro.

Banca Centrală Europeană a respins, vineri, solicitarea băncii italiene de a avea mai mult timp la dispoziţie pentru majorarea capitalului, decizie care amplifică presiunile asupra Guvernului de la Roma pentru o intervenţie în sensul salvării băncii, spun surse citate de Reuters.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,3%, la 6.954,21 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 2,6%, la 4.764,07, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,2%, la 11.203,65.

În SUA, acţiunile au urmat un curs pozitiv vineri, indicii majori ai pieţelor americane atingând niveluri record, în condiţiile în care investitorii au făcut plasamente în companii care beneficiază de pe urma creşterii economice.

Titlurile băncii de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. au crescut cu 0,2%, la 241,85 dolari. Potrivit Wall Street Journal, preşedintele "Goldman", Gary Cohn, este candidatul preferat pentru funcţia de director al Consiliului Naţional Economic al Casei Albe.

Acţiunile "Exxon Mobil" Corp., cel mai mare grup petrolier din SUA, s-au apreciat cu 0,8%, la 89 dolari, iar cele ale rivalului mai mic "Chevron" Corp. - cu 0,6%, la 115,81 dolari. Arabia Saudită i-a informat pe clienţii săi din Europa şi SUA că va reduce din ianuarie livrările de ţiţei, după ce Rusia a indicat că angajamentul statelor din afara OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) de a se alătura limitării producţiei decise de cartel se confruntă cu dificultăţi, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Titlurile "Coca-Cola" Co., cel mai mare producător mondial de băuturi răcoritoare, au înregistrat un avans de 2,5%, la 42 de dolari. Compania a anunţat că Muhtar Kent va demisiona din funcţia de director executiv în luna mai, urmând să fie înlocuit de preşedintele-director de operaţiuni James Quincey.

Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0,6%, la 2.259,53 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,7%, la 19.756,85, Nasdaq Composite - cu 0,5%, la 5.444,50.

În Asia, acţiunile au fluctuat vineri, după ce, în ziua anterioară, Banca Centrală Europeană a decis să extindă prgramul de relaxare cantitativă până la finele lui 2017.

Titlurile "Mitsubishi UFJ Financial Group" Inc., cel mai mare grup bancar din Japonia, au urcat cu 2,2%, la 762,8 yeni, iar cele ale casei de brokeraj "Nomura Holdings" Inc. - cu 4,8%, la 770,6 yeni.

Acţiunile "Wynn Macau" Ltd., operator chinez de cazinouri, s-au apreciat cu 7,1% pe piaţa din Hong Kong, la 13,10 dolari HK, după ce guvernul din Macao - cea mai mare piaţă de jocuri de noroc din lume -, a introdus restricţii inferioare aşteptărilor privind retragerile de la ATM-uri.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a crescut cu 1,2%, la 18.996,37 puncte, Hang Seng al celei din Hong Kong a coborât cu 0,4%, la 22.760,98.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb