BURSELE DIN LUME Bursele europene au revenit pe curs descendent

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 7 iulie 2014

Bursele europene au revenit pe curs descendent

Acţiunile tranzacţionate la bursele europene au scăzut vineri, după ce, în cele trei zile precedente, au consemnat cea mai mare creştere din aprilie până în prezent, care le-a dus la nivelul maxim al ultimilor cinci ani.

Titlurile "Erste Group Bank" AG din Austria au scăzut cu 16,4%, la 19,49 euro, după ce banca a estimat că va avea pierderi anuale din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România. În plus, Parlamentul Ungariei a aprobat, vineri, o lege care obligă băncile să le returneze clienţilor comisioanele considerate incorecte, aplicate unor împrumuturi în valoare totală de 28 de miliarde de dolari. Norma vizează şi "Erste", care deţine a doua mare bancă din Ungaria.

Titlurile "Raiffeisen Bank International" s-au depreciat cu 4,1%, la 23,50 euro, iar cele ale "UniCredit" SpA din Italia, cu 3,2%, la 6,19 euro. Ambele bănci sunt prezente pe piaţa din Ungaria.

Acţiunile "BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă franceză, au pierdut 2,1%, ajungând la 50,20 euro. "Macquarie Group" a redus calificativul acţiunilor băncii: "neutral", de la "outperform".

Acţiunile constructorului european de avioane "Airbus Group" NV au urcat cu 0,4%, la 47,98 euro, deşi acesta a fost devansat de rivalul american "Boeing" Co. în privinţa numărului comenzilor nete înregistrate în primul semestru al anului curent. Totuşi, în luna iunie "Airbus" a vândut peste 200 de avioane.

Titlurile "ArcelorMittal", cel mai mare producător mondial de oţel, s-au depreciat cu 0,1%, la 11,28 euro. Gigantul ia în considerare lansarea, luna aceasta, a unei oferte pentru cumpărarea celei de-a doua mari companii de profil din Italia, "Lucchini", conform sindicatului local CGIL FIOM.

Acţiunile "Unipetrol" AS din Cehia au scăzut cu 1,3%, la 4,61 euro. Compania a devenit, săptămâna trecută, unicul acţionar al singurei rafinării din Cehia, "Ceska rafinerska", după ce a plătit 30 de milioane de euro pentru pachetul de acţiuni deţinut de "Eni".

Titlurile "Bayerische Motoren Werke" AG (BMW), cel mai mare producător mondial de automobile de lux, au pierdut 0,1 %, ajungând la 95,19 euro. BMW va investi un miliard de dolari într-o nouă fabrică din Mexic.

Indicele ATX al pieţei din Viena a scăzut cu 3%, la 2.460,31 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,5%, la 4.468,98, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,2%, la 10.009,08.

Bursele din SUA au fost închise vineri, americanii sărbătorind ziua naţională.

Avans în Asia

În Asia, acţiunile au crescut vineri, după ce, în ziua precedentă, Statele Unite au anunţat reducerea ratei şomajului.

Titlurile "Mazda Motor" Corp., producător auto japonez care realizează 31% din vânzări în America de Nord, au urcat cu 1,2%, la 493 yeni, iar cele ale "Honda Motor" Co., companie auto niponă care obţine 80% din vânzări în afara Japoniei, cu 1%, la 3.570 yeni.

Acţiunile "Sony" Corp., producător nipon de electronice care obţine 72% din vânzări în exterior, au crescut cu 1,4%, la 1.720 yeni.

Titlurile "Fanuc" Corp., producător japonez de roboţi industriali, au avut un preţ de 17.725 yeni, cu 0,4% mai mare decât în sesiunea bursieră din ziua anterioară.

Acţiunile "Techtronic Industries" Co., producător chinez de scule eletrice, care obţine 73% din cifra vânzărilor în America de Nord, au câştigat 1,9% pe piaţa din Hong Kong, atingând 24,80 dolari HK.

Titlurile "Semiconductor Manufacturing International" Corp. au înregistrat un avans de 7,3%, la 74 de cenţi HK. Compania a obţinut comenzi de la "Qualcomm" Inc. din SUA pentru fabricarea unor procesoare.

Acţiunile producătorului taiwanez de telefoane mobile HTC Corp. s-au apreciat cu 1,1%, la 138,50 dolari taiwanezi. Compania a revenit la profit în baza cererii pentru smartphone-urile One M8, respectiv a reducerii cheltuielilor de marketing.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a crescut cu 0,6%, la 15.437,13 puncte, Hang Seng al pieţei din Hong Kong - cu 0,1%, la 23.546,36, Taiex al celei din Taipei a scăzut cu 0,2%, la 9.510,05.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb