BURSELE DIN LUME Investitorii europeni îşi menţin optimismul generat de alegerile din Franţa

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 26 aprilie 2017

Investitorii europeni îşi menţin optimismul generat de alegerile din Franţa

Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul optimismului generat de rezultatul primului scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa, desfăşurat duminică, respectiv în baza profiturilor trimestriale peste aşteptări anunţate de unele companii.

Titlurile casei de modă franceze "Christian Dior" SA s-au apreciat cu 12%, la 253,45 euro. Miliardarul francez Bernard Arnault vrea să-şi consolideze controlul la "Christian Dior" pentru aproximativ 12,1 miliarde de euro, iar cea mai mare parte a operaţiunilor casei de modă din Franţa să fie încorporate în producătorul de articole de lux "LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton" SE (LVMH).

Acţiunile LVMH au urcat cu 4,1%, la 223,40 euro.

Titlurile companiei auto suedeze "Volvo" AB au câştigat 9%, ajungând la 145,80 coroane, după ce aceasta a raportat creşterea peste estimări a profitului său trimestrial (+58%).

Acţiunile constructorului auto german "Volkswagen" AG au înregistrat un plus de 0,6%, la 147,60 euro. Germania se opune unor elemente cheie ale propunerii Uniunii Europene vizând reformarea modului în care sunt testate şi autorizate autovehiculele, în ideea repetării scandalului "Volkswagen", conform unui document intern al UE, consultat de Reuters.

Titlurile companiei franceze imobiliare ICADE au consemnat un avans de 2,3%, la 68,54 euro, ca urmare a declinului spread-ului dintre obligaţiunile de stat franceze şi cele germane cu maturitatea la zece ani.

Acţiunile operatorului britanic de telefonie mobilă "Vodafone Group" Plc au crescut cu 0,4%, la 203,30 pence, însă cele ale rivalului francez "Orange" SA au scăzut cu 0,4%, la 14,65 euro. Ultima cerinţă pentru eliminarea taxelor de roaming începând cu data de 15 iunie a fost îndeplinită ieri, odată cu adoptarea de către Consiliul European a actului juridic care limitează cât de mult pot percepe reciproc operatorii pentru a permite serviciile de roaming în întreaga Europă.

Titlurile producătorului de medicamente "AstraZeneca" Plc au urcat cu 0,6%, la 4-690 pence. Compania anglo-suedeză a obţinut, ieri, acordul Comisiei Europene pentru un nou medicament (Tagrisso) destinat tratării cancerului pulmonar la adulţi.

La ora 16.50 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,2%, la 7.275,61 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,1%, la 5.276,12, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,1%, la 12.463,40.

Statele Unite, în avans datorită rezultatelor companiilor

În SUA, acţiunile au crescut ieri, în deschidere, pe fondul rezultatelor financiare pozitive anunţate de companii printre care "McDonald's" Corp. şi "Caterpillar" Inc.

Titlurile lanţului de restaurante fast-food "McDonald's" s-au apreciat cu 3,5%, la 138,86 dolari, iar cele ale producătorului de utilaje grele "Caterpillar" Inc - cu 6,5%, la 103,13 dolari.

Acţiunile "Coca-Cola" Co., cel mai mare producător mondial de băuturi răcoritoare acidulate, au scăzut cu 0,1%, la 43,23 dolari. Compania îşi intensifică măsurile de restructurare pentru simplificarea structurii sale, în vederea creşterii profitabilităţii şi dezvoltarea unor noi băuturi.

La ora 09.56, indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 0,5%, la 2.385,93 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 1%, la 20.966,96, Nasdaq Composite - cu 0,5%, la 6.011,38.

Şi Asia continuă să urce

Acţiunile de pe pieţele din Asia au urmat un curs pozitiv ieri, pe seama optimismului generat de rezultatul alegerilor care au avut loc duminică în Franţa.

Titlurile gigantului bancar britanic "HSBC Holdings" Plc au crescut cu 1,3% pe piaţa din Hong Kong, la 63,80 dolari HK, în baza informaţiei potrivit căreia acesta a fost mandatat, alături de alte bănci, să consilieze gigantul petrolier saudit "Aramco" în pregătirea ofertei publice iniţiale.

Acţiunile companiei auto nipone "Mitsubishi Motors" Corp. au avut un curs neschimbat faţă de ziua precedentă: 685 yeni, iar cele ale "Nissan Motor" Co. au urcat cu 1,7%, la 1.057 yeni. O fuziune completă a constructorilor auto japonezi "Mitsubishi Motors" Corp. şi "Nissan Motor" Co. nu este un subiect de actualitate, a declarat, ieri, Carlos Ghosn, preşedintele celor două companii.

Titlurile "Singapore Exchange" Ltd., operatorul Bursei din Singapore, s-au apreciat cu 0,8%, la 7,52 dolari singaporezi. Conducerea SGX a declarat recent: "Suntem deschişi la alianţe şi ne vom revizui parteneriatele, urmând să vedem dacă acestea aduc un plus de valoare strategiei noastre de a fi o bursă pentru active multimple, în jurisdicţii diferite".

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a urcat cu 1,1%, la 19.079,33 puncte, Straits Times al pieţei din Singapore - cu 0,6%, la 3.163,93, Hang Seng al celei din Hong Kong - cu 1,3%, la 24.455,94. Bursele din Australia şi Noua Zeelandă au fost închise ieri (sărbătoare naţională).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb