Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au fluctuat vineri, încheind cea mai bună primă săptămână dintr-un an de după 2013, pe fondul unor date pozitive privind piaţa muncii din SUA.
Titlurile companiei franceze de utilităţi "Engie" SA s-au depreciat cu 0,1%, la 12,16 euro. Directorul executiv al "Engie", Isabelle Kocher, a declarat, vineri, că grupul nu plănuieşte preluarea integrală a diviziei sale "Suez", ale cărei acţiuni au coborât cu 0,9%, la 13,94 euro.
Titlurile companiei auto germane "Volkswagen" AG au consemnat un declin de 0,02%, la 142,87 euro. Un director al diviziei "Volkswagen" din Coreea de Sud a fost condamnat, vineri, la un an şi şase luni de închisoare pentru falsificarea de documente referitoare la testele de emisii şi nivelul de zgomot al vehiculelor importate, pentru obţinerea certificării acestora pe piaţă.
Acţiunile grupului auto francez "Renault" SA au crescut cu 0,2%, la 86,32 euro. Preşedintele alianţei franco-japoneze "Renault-Nissan", Carlos Ghosn, a declarat, săptămâna trecută, că va urmări cu atenţie orice modificare ce va avea loc după învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, în special legată de acordul comercial nord-american (NAFTA).
Acţiunile grupului farmaceutic francez "Sanofi" au pierdut 2%, atingând 76, 69 euro. "Amgen" Inc. din SUA a câştigat, în instanţă, o hotărâre care blochează producătorul de medicamente din Franţa şi pe partenerul său american să vândă un produs destinat reducerii colesterolului pe piaţa din Statele Unite.
Indicele CAC 40 al pieţei din Paris a crescut cu 0,2%, la 4.909,84 puncte, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,1%, la 11.599,01.
În SUA, acţiunile au urcat vineri, încheind cea mai bună săptămână din ultima lună, datorită datelor privind piaţa muncii.
Titlurile grupului "Apple" Inc., producătorul telefoanelor iPhone, au crescut cu 1,6%, la 113,95 dolari. Compania şi-a anunţat, vineri, intenţia de a deschide primul său magazin din Coreea de Sud, informează The Wall Street Journal, menţionând că acesta ar putea fi amplasat la câteva zeci de metri de cartierul general al principalului său rival, "Samsung Electronics" Co.
Acţiunile "Boeing" Co., cel mai mare producător mondial de avioane, au câştigat 0,3%, atingând 159,10 dolari. Gigantul a livrat 748 de aparate de zbor în 2016, depăşindu-şi ţinta stabilită în acest sens, de cel puţin 745 de unităţi.
Titlurile "Wal-Mart Stores" Inc., cel mai mare lanţ retail din lume, s-au depreciat cu 1,4%, la 68,26 dolari. Rosalind Brewer, directorul executiv al diviziei care reuneşte magazinele "Sam's Club", va părăsi compania la 1 februarie.
Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0,4%, la 2.276,98 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,3%, la 19.963,80.
La bursele din Asia, acţiunile au fluctuat vineri, în aşteptarea datelor privind piaţa muncii din SUA (pieţele asiatice s-au închis înainte ca aceste date să fie publicate).
Titlurile companiei auto japoneze "Toyota Motor" Corp. au coborât cu 1,7%, la 6.930 yeni. Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat, joi, compania "Toyota" cu represalii vamale dacă aceasta va construi, după cum este prevăzut, o uzină în Mexic, unde va fabrica maşini destinate pieţei americane.
În acelaşi domeniu, acţiunile "Nissan Motor" Co. s-au depreciat cu 2,2%, la 1.173 yeni. Constructorul auto japonez a decis să oprească dezvoltarea de automobile de lux în parteneriat cu rivalul german "Daimler" AG, potrivit unor surse citate de Reuters.
Titlurile grupului sud-coreean "Samsung Electronics" Co., cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, au urcat cu 1,8%, la 1,810 milioane de woni. Compania a anunţat, vineri, că ar putea raporta o creştere cu 50% a profitului operaţional pentru trimestrul al patrulea din 2016, până la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, în pofida faptului că, în luna octombrie, a fost nevoit să retragă de pe piaţă telefoanele Galaxy Note 7.
Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 0,3%, la 19.454,33 puncte, Kospi al pieţei din Seul a urcat cu 0,4%, la 2.049,12.