BURSELE DIN LUME Scad bursele internaţionale

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 21 august 2014

Scad bursele internaţionale

Acţiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii aşteptând semne de la băncile centrale cu privire la perspectivele dobânzilor.

Titlurile producătorului danez de bere "Carlsberg" A/S au coborât cu 4,2%, la 517 coroane. Compania a avertizat că problemele din Rusia şi Ucraina vor avea un impact peste estimările sale iniţiale asupra profitului anual, chiar dacă, în trimestrul al doilea, câştigurile "Carlsberg" au sporit.

Societatea estimează că profitul său net ajustat va scădea cu un procent dintr-o singură cifră "medie spre mare", în 2014.

Acţiunile producătorului auto suedez "Volvo Car" Corp. au pierdut 0,8%, ajungând la 86,45 coroane, deşi compania a anunţat că a revenit la profit în primul semestru, ca urmare a sporirii cu 9,5% a vânzărilor sale, în baza cererii solide din China, Suedia şi vestul Europei. Profitul net al "Volvo" a fost, în primele şase luni din acest an, de 535 milioane de coroane suedeze (78 milioane dolari), comparativ cu o pierdere netă de 778 milioane de coroane în semestrul întâi din 2013.

Acţiunile "Infineon Technologies" AG, cel mai mare producător german de cipuri, au consemnat un declin de 2,2%, la 8,52 euro. Compania este pe punctul să încheie un acord pentru preluarea unui producător american de semiconductori, în schimbul sumei de două miliarde de dolari, conform unor surse apropiate situaţiei.

Titlurile "Heineken" NV, al treilea mare producător de bere din lume, au urcat cu 7,5%, la 56,87 euro. Societatea a obţinut un profit peste estimări în primul semestru din anul curent.

Acţiunile "Nokia" Oyj, producător finlandez de reţele de telefonie, s-au apreciat cu 2,6%, la 6,11 euro. Michael Halbherr, cel care conduce divizia HERE, de dispozitive de navigare din cadrul companiei, va demisiona ca să-şi urmeze propriile interese antreprenoriale.

La ora 16:35 (ora României), indicele AEX al pieţei din Amsterdam a scăzut cu 0,2%, la 402,52 puncte, OMX Stockholm al celei din Stockholm - cu 0,6%, la 1.368,51, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,8%, la 9.258,84.

SUA, în declin

În SUA, acţiunile au scăzut ieri, în deschidere, investitorii aşteptând publicarea minutelor reuniunii băncii centrale (Fed) din luna iulie.

Titlurile "Citigroup" Inc., al treilea mare grup bancar din SUA, au coborât cu 0,3%, la 49,56 dolari. "Citigroup" are în vedere ieşirea de pe segmentul de retail banking din Japonia, ca parte a unei revizuiri a operaţiunilor sale la nivel mondial, spun surse apropiate situaţiei.

Acţiunile "Microsoft" Corp., cel mai mare producător mondial de software, s-au depreciat cu 0,2%, la 45,23 dolari. Steve Ballmer a plecat din board-ul "Microsoft" la opt luni după ce s-a retras din funcţia de director general şi după trei decenii de activitate în această companie.

La ora 09:42, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,2%, la 1.977,68 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,04%, la 16.912,31, Nasdaq Composite - cu 0,2%, la 4.517,63.

Curs descendent şi în Asia

În Asia, acţiunile s-au înscris pe un curs negativ ieri, după ce, în ziua precedentă, "BHP Billiton" Ltd. a anunţat desprinderea unor active, respectiv transferul lor într-o societate ce va fi listată în Australia şi Africa de Sud.

Titlurile BHP, cea mai mare companie minieră la nivel global, au scăzut cu 3,9%, la 38,13 dolari australieni.

Acţiunile "Rio Tinto" Ltd., al doilea mare grup minier din lume, s-au depreciat cu 0,6%, la 65,98 dolari australieni, iar cele ale producătorului de aur "Newcrest Mining" Ltd. - cu 1%, la 11,04 dolari australieni.

Titlurile "Coca-Cola Amatil" Ltd., producător de băuturi răcoritoare, au consemnat un declin de 2,1%, la 9,54 dolari australieni. Compania a raportat a doua scădere consecutivă a profitului său anual, pe fondul încrederii slabe a consumatorilor şi al creşterii costurilor în Indonezia.

Acţiunile băncii sud-africane "FirstRand" Ltd. au coborât cu 1,9%, la 4.249 ranzi, iar cele ale "Nedbank Group" Ltd. - cu 1,1%, la 23.092 ranzi. Agenţia de evaluare Moody's a retrogradat cu o treaptă calificativele de credit ale primelor patru mari bănci din Africa de Sud - "Standard Bank", "Absa", "FirstRand şi Nedbank" -, în condiţiile în care sectorul financiar al ţării continuă să resimtă efectele colapsului "African Bank". Titlurile "Standard Bank Group" Ltd. au scăzut cu 3%, la 13,577 ranzi.

Acţiunile traderului de materii prime "Glencore" Plc au fost suspendate de la tranzacţionare pe piaţa din Hong Kong. Compania va lansa un program de răscumpărare de acţiuni în sumă de un miliard de dolari, în următoarele şase luni.

Titlurile "QBE Insurance Group" Ltd., asigurator australian, au crescut cu 5,6%, la 11,31 dolari australieni. Conducerea companiei a anunţat că va obţine aproximativ 1,5 miliarde de dolari din vânzarea de acţiuni şi refinanţarea datoriilor.

Indicele FTSE/JSE al Bursei din Johannesburg a scăzut cu 0,5%, la 51.087,54 puncte, Hang Seng al celei din Hong Kong a crescut cu 0,2%, la 25.159,76, S&P/ASX 200 - cu 0,2%, la 5.634,60 (cel mai ridicat nivel de închidere din iunie 2008 până în prezent).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb