Principalii indici europeni au încercat în şedinţa de ieri să contureze aşa-numitul Santa Rally (raliu de Crăciun) aşteptat pe finalul anului, pe fondul veştilor pozitive privind revenirea activităţii economice în prima jumătate a lunii decembrie şi probabila aprobare de către Agenţia Europeană a Medicamentului, în data de 21 decembrie, a vaccinului dezvoltat de Pfizer/BionTech. Referinţa germană DAX a înregistrat ieri cea mai bună evoluţie la nivel de indici din rândul principalelor pieţe europene şi era o distanţă de circa trei procente de stabilirea unui nou maxim istoric.
În acelaşi timp, pe Wall Street, după prima oră şi jumătate de tranzacţionare, indicii americani evoluau mixt în aşteptarea deciziei de politică monetară a Federal Reserve (Fed) şi a conferinţei de presă a preşedintelui Jerome Powell. Indicii americani s-au tranzacţionat într-un interval relativ strâmt în ultimele săptămâni, după anunţarea vaccinului, Dow Jones evoluând mai degrabă lateral, inclusiv în aşteptarea unei decizii politice la nivelul Congresului american privind pachetul de stimulente fiscale aşteptat de piaţă.
• Deutsche Börse
- Indicele pan-european STOXX 600 se tranzacţiona la ora redactării, 17:45 ora României, cu un plus de 0,6%, în timp ce indicele FTSE 100 de la Londra marca un avans de 0,66%, în ciuda deciziilor de lockdown (sub forme diferite de severitate) aplicate de ţări precum Marea Britanie, Italia, Olanda sau Germania.
- Indicatorii preliminari PMI pentru activitatea economică din zona Euro au venit puternic peste aşteptări, PMI-ul compozit (industria prelucrătoare + sectorul de servicii) fiind cotat la o valoare de 49,8 puncte, în urcare cu 4,5 puncte faţă de noiembrie şi cu peste 4 puncte faţă de aşteptările din piaţă, evoluţia PMI-ului constituind o surpriză pozitivă pentru pieţe.
- Indicele german DAX 30 marca ieri, la ora redactării, cea mai bună evoluţie la nivelul indicilor europeni, cu un plus de 1,33%. PMI-ul compozit pentru economia germană a fost de 52,5 puncte în prima jumătate a lunii decembrie, în accelerare de la 51,7 puncte în noiembrie. Industria germană a accelerat expansiunea (PMI pe creştere la 58,6 puncte, una din cele mai mari valori din istorie pentru Germania), evoluţie care a contracarat declinul de pe servicii (PMI la 47,7 puncte). Evoluţia bună a sectorului manufacturier german este pozitivă pentru ţara noastră deoarece industria română este puternic integrată în lanţurile de aprovizionare ale industriei germane.
- La Paris, indicele CAC 40 reintra la ora 17:50 în teritoriul pozitiv (+0,14%) după ce PMI-ul compozit pentru Franţa a arătat ieri că economia franceză este, în decembrie, la limita dintre contracţie şi expansiune.
- Cursul euro/dolar (EUR/USD) se tranzacţiona ieri la ora 18:00 în apropierea pragului de 1.219 după ce a atins şi 1.221, cel mai ridicat nivel din 2018. EUR/USD era în condiţii de supracumpărare pe graficul zilnic, conform indicatorului corespunzător. De menţionat că perechea s-a retras de la maximul menţionat după cifrele slabe privind comerţul cu amănuntul din SUA şi existau motive suplimentare de creştere pentru dolar pe fondul lipsei de stimulente din Congresului sau din partea Fed.
• Wall Street
- Principalii indici bursieri americani se tranzacţionau mixt la ora redactării, indicele Dow Jones 30 al economiei industriale cu un minus de 0,13%, S&P 500 cu un plus de 0,12%, iar indicele tehnologic Nasdaq Composite cu un avans de 0,21%. Nasdaq, care include acţiuni refugiu în acest an pandemic pentru investitori, se tranzacţiona la noi maxime istorice ieri, la aproape două ore de la deschidere. Dow continua marşul lateral din ultima perioadă care a apărut pe fondul veştilor pozitive din sfera soluţiilor medicale la criza sanitară şi economică Covid-19 şi veştilor negative privind activitatea economică.
- Evoluţia de ieri a început cu publicarea unor date slabe privind vânzările din comerţul cu amănuntul în luna noiembrie: vânzările din retail au scăzut cu 1,1% luna trecută faţă de octombrie, aceasta fiind a doua lună consecutivă de declin. Consumul reprezintă circa 70% din economia americană, raportul privind vânzările cu amănuntul fiind unul urmărit atent de investitori. Cheltuielile de consum mai slabe ale americanilor au venit ca urmare a recrudescenţei cazurilor noi de Covid-19.
- Guvernatorii Federal Reserve erau aşteptaţi ieri să anunţe menţinerea costurilor de finanţare la nivelurile minime istorice (aproape de zero) din prezent pentru sprijinirea revenirii economice. Totodată, investitorii căutau semnale privind programele de tipărire de bani ale Fed. De asemenea, Fed era aşteptat să publice noi estimări mai pozitive privind dinamica PIB în anii următori.
- Totodată, investitorii aşteptau un semnal pozitiv din partea Congresului în contextul în care factorii de decizie de la nivelul celor două partide americane discută de mai multe săptămâni despre adoptarea unui pachet de stimulente fiscale până la finalul sesiunii parlamentare.
- PMI-ul compozit preliminar calculat de Markit Economics pentru economia Statelor Unite, pentru prima jumătate a lunii decembrie, a înregistrat o valoare de 55,7 puncte, evoluţie ce indică continuarea expansiunii economice însă cu un ritm în atenuare după PMI-ul de 58,6 puncte din noiembrie. PMI-ul compozit preliminar din decembrie este la minimul ultimelor trei luni, evoluţie ce indică încetinirea activităţii economice ca urmare a noului val al pandemiei de Covid-19.
- În noiembrie, producţia industrială a SUA a crescut cu un ritm lunar de 0,4% (ramura prelucrătoare în urcare pentru şaptea lună la rând), confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic, relansarea în V şi rezistenţa la intensificarea pandemiei, notează într-un raport Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania.
• Shanghai Stock Exchange
În Asia-Pacific, pieţele au încheiat a treia zi de tranzacţionare a săptămânii în mare parte în creştere: cu un plus de 0,26%, indicele japonez Nikkei 225 era în preajma nivelurilor atinse ultima dată în 1991, indicele sud-coreean Kospi cu un plus de 0,54% atingea de asemenea noi maxime istorice, iar indicele chinez Shanghai Composite a încheiat ziua în stagnare.
- Producţia industrială şi comerţul cu amănuntul au continuat să crească în noiembrie în China, cu ritmuri anuale în accelerare la 7%, respectiv 5%. Totodată, rata şomajului a scăzut de la 5,3% în octombrie la 5,2% în noiembrie, evoluţii ce exprimă premise de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie în trimestrele următoare.