Business Insider: "Aurul a devenit atât de scump încât până şi banca centrală a Chinei a oprit achiziţiile"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2024

Business Insider: "Aurul a devenit atât de scump încât până şi banca centrală a Chinei a oprit achiziţiile"

English Version

Preţul metalului galben are o creştere de circa 12%, în acest an

Achiziţiile de aur ale Băncii Populare a Chinei au reprezentat unul dintre factorii majori ce au propulsat preţul metalului galben la noi recorduri istorice, dar se pare că aurul a devenit atât de scump încât banca s-a oprit din cumpărat, scrie Business Insider.

Deţinerile de aur ale Chinei au fost, în luna mai, similare cu cele din aprilie, conform datelor oficiale publicate la finele săptămânii trecute, ceea ce înseamnă că banca centrală a celei de-a doua economii a lumii nu a mai cumpărat aur.

Ewa Manthey, strateg de mărfuri la ING a punctat că, pauza Băncii Populare a Chinei face ca metalul galben să fie "vulnerabi la mai multe presiuni descendente", conform Business Insider.

În prezent, aurul se tranzacţionează în jurul cotaţiei de 2.300 de dolari pe uncie, sub recordul de aproape 2.450 de dolari pe uncie din 20 mai.

Metalul galben, activ tradiţional de refugiu, a avut cerere în acest an, marcând un avans de circa 12% din cauza tensiunilor geopolitice globale. În China, populaţia cumpără aur cu scopul de a prezerva puterea de cumpărare, pe fondul incertitudinilor economice şi al unui yuan slab.

Dar, "recordul aurului poate afecta cererea pentru moment", a scris Manthey, citată de Business Insider.

Conform sursei menţionate, achiziţiile Băncii Populare a Chinei au început să scadă în aprilie, când banca a cumpărat doar 60.000 de uncii de metal preţios, faţă de 160.000 de uncii în martie şi 390.000 în februarie. Înainte de luna mai, banca achiziţionase aur timp de optsprezece luni la rând, fiind cel mai mare cumpărător instituţional din lume.

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, Banca Populară a Chinei a cumpărat 225 de tone de aur în 2023, pe locul al doilea situându-se banca centrală a Poloniei, ce a cumpărat 130 de tone.

David Tait, directorul general al Consiliului, a declarat la Reuters că a doua economie a lumii "doar aşteaptă şi urmăreşte". În opinia sa, dacă preţurile vor scădea până la 2.200 de dolari pe uncie, China va relua achiziţiile.

Pe de altă parte, industria minieră a aurului se luptă să susţină creşterea producţiei, deoarece minele de metal galben devin mai greu de găsit, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, scrie CNBC.

"Am văzut o producţie minieră record în primul trimestru din 2024, cu o creştere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar imaginea de ansamblu este, cred, că producţia în mină a atins efectiv un platou, în jurul celui din perioada 2016, 2018 şi nu am mai văzut nicio creştere de atunci", a spus John Reade, strateg şef de piaţă în cadrul Consiliului, citat de CNBC.

Potrivit datelor Asociaţiei Internaţionale pentru Comerţ, producţia minelor a crescut cu doar 0,5% în 2023, comparativ cu un an în urmă. În 2022, creşterea a fost de 1,35%, cu un an înainte a fost de 2,7%, în timp ce în 2020, producţia globală de aur a înregistrat prima scădere dintr-un deceniu, scăzând cu 1%.

"După zece ani de creştere rapidă începând cu anul 2008, industria minieră se luptă să raporteze o creştere susţinută a producţiei", a spus Reade, citat de CNBC.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. nu din cauza asta a stagnat achizitia….

    si cum adica aurul a devenit atat de scump?! 

    In raport ce ce?! 

    Asa se pune intrebarea! 

    Pai chinezii am vazut ca, chinuit, au reusit sa isi ridice veniturile in grame aur din minime istorice… 

    Veniturile cetatenilor Romani in anii 60-70 erau pe maxime in grame aur; ca dupa sa cada la minime in 90-92…. la 1-3 grame aur … culmea e ca in perioada aia pe comex bula de aur se sparsese din 80-82 pana in 90-98-99…. ca veniturile cetatenilor romani sa urce iar cu alt balon de credit spre 20-23 grame aur in specula fin 2007-2008 si sa cada iar la minime istrorice in depresia din 2011-2012… la 2-3-4-5 grame aur.. intim pe veniturile reale se prabuseau si pretul energiei statea cu inca 100% peste nivelul din 2007…. pe traducere forfecare de costuri: somaj bomba cost gov sustinere piata; pret energie bomba cost pt piata; taxe bomba cost piata sustinere recapitalizare financiar cu munte npluri; aur “premium” 2011-2012 cu active “angajati someri stresati si financiare active stresate” si deci vindeai aur in pret bula sau “energie” si cumparai forta de muna ieftina si active ieftine in pret aur..  

    Am vazut ca veniturile in grame aur din 2019 schiopatate/ranite in 2020-2023 cov…. se chinuie si acum sa isi revina…  

    Cica aurul e foarte scump… ha…. 

    Pai 2020 aur lei per gram 240 cartof 0,8-1 lei per kg… azi 345-350 lei aur per gram cartof 4-5-6 lei per kg… 

    Din ce obzervam cartoful s-a parasutat in pret aur … si deci pe cetatenii ii costa in procente de 200-300-400-500% mai scump unele bunuri de consum in pret aur ipoteci in pret aur, ONE specula pret imo in pret aur deplasat de preturile zonei in pret aur; toate astea in timp ce veniturile reale nu au mai crescut.. (e adevarat ca fata de alte sectoare/bunuri preturi in gram aur au scazut: bicicleta de la 30 grame aur in trecut azi 15-20; telefoane; tvuri, haine;)  

    Si deci s-a scumpit oare AURUL sau, s-a scumpit altele in pret aur… cum ar fii taxari impozite GOV la firme mici si firme mari….ori financiar ce taxa in ipoteci trecute nici 2-3-4 grame ca azi sa ceara iar 10-15-20 grame per cocioabe pmt…. 

    s c c r e t 

    1. sa nu uitam si de, in raport cu ce?:

      real gdpul in cantitate aur calculat… din boom in bust si din bust in boom….  

      ori new orders index in pret aur … 

      real durable goods orders (ajustat la inflatie) in pret cantitate aur cu long crash long boom… 

      sau total poductivity in boom in bust… 

      imo in pret aur din boom in bust… 

      bursa in pret aur din boom in bust si revers long… 

      datorie gov in pret aur boom si bust long… 

      Money Supply over Gold Rezerve upo rstagnate ore down long cycle…(you must invert the ch art for beter vizualization of the economic crash of that generation)…. cand supplyul de banicredit creste peste rezerva de acumulare ori vanzare aur - e cauzat de criza declansata iar pe graficul inversat o sa au un crash- cand supplyul de banicredit creste stagneaza ori scade sub rezerva de acumulare ori stagnare ori vanzare aur - inseamna ca economia creste / stabila. 

      Iar legat de AUR pe golb intotdeauna tre (vor exista) sa existe jucatori ce vand si jucatori ce cumpara… vezi germania de cv vreme e long long sell… romania de prin bula din 2005-2007 e long sell…. 

      si romania cu long sell aur tot a reusit sa ridice venituril prebusite la minim in 2011-2012… prin alt balon de credit… unde rezerva totala de aur plus dollari ne spun ca neniturile nete per cetatea iar se baloneaza in grame aur ajutate de alt balon de credit… 

      s c c r e t 

      Domnu fost portarel in cele 20 de regiuni italiene, care-i problema? Cumparatzi Dv aur cat mai mult, sa datzi lovitura. Poate nu mai tre' sa va trezitzi asha dimineatza.

      In trim.2 chinezii au cmparat masiv materii prime in general, au crescut pretul la Cu shi Al cu 20%. de ce? Pur shi simplu le e frica de o devalorizare masiva a yuanului, de la 7.4 in sus. Bancile chineze vand zilnic masiv USD, ca sa-l mentzina in intervalul 7.1-7.3. Dupa ce va trece de 7.4...Xi va avea o mare problema. 

      Omului ii sta bine cu munca pe care o face.

      Munca bine facuta, sportul, cititul de dimineata fac bine omului - il ajuta sa “mearga drept in societate”. 

      Nu aret treaba “frica”… cu ordinul dat de gov chinez in achizitie aur sau stagnare achizitie aur! 

      Daca citeai comenturile vedeai si intelegeai ce am vrut za zic cu Monay Supply Cycle over Gold Rezerve Upo rDowo rStagnate…. 

      1. China are mult real gdp livrat in betoane - aice se creeza masa monetara suplimentara la fiecare ipotecat ori bagat in cocioaba respectiva 

      2. au nevoie de aur ca sa isi creasca rezerva normala si sanatoasa - cu este si in alte tari dezvoltate ( rezerva totala aur china impartit la populatia totala e minuscula.. si deci degeaba marea laudata china in aur… ca e mica… la fel si in rezerva dolari… e mica… si deci ce concluzionam? tre sa cumpere aur si dolari - inca… dolari pana cand vor cumpara brics euro sau altele ce pot fi date la schimb pe aur sau etc rezerva)… 

      3. creditul lor in crestere (momentan cv stagnat) are nevoie de achizitie aur ca sa sustina impulsurile de varsare banicredit la fiecare 3-5 ani (nimit si rata inflatiei-sau observata in rata inflatiei curgerea creditului in piata; ori pmiul)… 

      Ei cumpara aur sa nu defleze creditul… dar bursa chineza in pret aur e in crash… gdpul real in aur ( in china) e in crash ceea ce spune ca economia reala nu mai creste la o cadenta sanatoasa ca in trecut… 

      Cozile chinezilor la bancomate din 2019 si 2020 nu au fost “televizate” la europeni…. normal ca ai nevoie de achizitie aur… pe comex cade aurul in 2020 chinezii se panicheaza si scot cash si fug de imo… imo china dezvoltatori in crash… chinezul ce sa faca cu cashul…? dupa ce usa face rezerva comex ca creasca chinezul o mananca bucuros iar pe “toata”… si uite asa capital chinez in panica deplasat in achizitie aur … cetatenii panicati si “sfatuiti” de gov au cumparat AUR (exact la ce stau ei short …in lipsa) in loc sa cumpere naiba betoanele cu duiumul goale si livrate care inseamna excess supply… si deci pe romaneste oitele noastre au fost directionate cum trebuie si tura asta de catre gov si cartelul financiar…  

      Eu stiu ca daca ai din abundenta cv la vanzare e - ieftin; daca si raritate sau lipsuri e scump… idem cu aur idem cu imo idem cu piata de credit…idem cu money supply over stuff… 

      s c c r e t 

      de ce tot punctezi asta cu "portarelu'"?

      ce relevanta are? 

      ...

      Am avut eu comenturi legate de "anumite achizitii imobiliare la preturi mocaieli" prin Italia si domnul respectiv a "dedus" singur ca eu as fi / am fost vreun "portarel"... ceea ce nu pre are treaba una cu alta... mai ales daca era atent la detaliile financiare si calculele cu exemplele date chiar si in comenturile, de atunci, legate de imobiliarele din Italia.

      Altul a dedus din alte comenturi mai vechi citite... cu ca eu sunt "cretin".... si de aici a rezultat dupa semnatura "semnat comenturi cretine" sau abreviat s c c r e t ca omagiu adus celor ce m-au observat. 

      s c c r e t 

      astfel de specimene trebuie ignorate. complet!

      partea a doua, cu s c c r e t, o stiam ;)

      succes tie! 

      Ai perfecta dreptate și ca o remarca pe unii ii tute grija de aur și javrele ne iau tara de sub

      noi.Sincer cred ca ne meritam soarta 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb