BUSINESS INSIDER: "Berkshire Hathaway şi-a crescut deţinerea la Apple şi a mizat pe energie, în ultimul trimestru"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 august 2022

Foto: Warren Buffett

Foto: Warren Buffett

Conglomeratul condus de Buffett ajunsese să aibă 5,6% din producătorul de dispozitive iPhone, la jumătatea anului.

Berkshire Hathaway, conglomeratul condus de legendarul investitor Warren Buffett, şi-a crescut deţinerea la Apple, a mizat masiv pe acţiunile energetice şi şi-a ajustat deţinerile la bănci în ultimul trimestru, conform unui articol publicat de Business Insider.

În iunie, acţiunile Apple ajunseseră să se tranzacţioneze la 129 de dolari, cu aproape 30% sub maximul istoric de 183 de dolari atins la începutul acestui an, ceea ce probabil l-a făcut pe Buffett şi echipa sa să vadă titlurile producătorului de iPhone drept un chilipir, având în vedere că a mai achiziţionat aproape patru milioane de acţiuni ale companiei. Astfel, deţinerea Berkshire Hathaway în Apple ajunsese la jumătatea anului la 895 de milioane de acţiuni sau 5,6% din gigantul înfiinţat de Steve Jobs.

Deţinerea la producătorul de iPhone este cea mai importantă din portofoliul Berkshire, reprezentând peste 40% din valoarea totală a investiţiilor conglomeratului, ce se ridică la circa 300 miliarde de dolari. Doar în ultimele şase săptămâni, valoarea poziţiei companiei conduse de Buffett la Apple a crescut de la 122 de miliarde de dolari la 155 miliarde de dolari, datorită creşterii preţului acţiunilor cu 27%, conform Business Insider.

În ultimii ani, Buffett a etichetat Apple drept o "bijuterie de familie" şi "probabil cea mai bună afacere" pe care o cunoaşte. Între 2016 şi 2018, Berkshire a cheltuit aproximativ 36 de miliarde de dolari construindu-şi treptat pachetul de acţiuni în gigantul tehnologic, ceea ce înseamnă că şi-a înmulţit banii de patru ori, în doar câţiva ani.

Investiţii în Chevron şi Occidental Petroleum

Berkshire a investit peste 25 de miliarde de dolari în acţiuni Chevron şi Occidental Petroleum, în acest an. Achiziţiile agresive sugerează că Buffett şi echipa sa sunt optimişti în ceea ce priveşte combustibilii fosili şi profită de creşterea preţurilor energiei, alimentată de invazia Ucrainei de către Rusia, care a perturbat aprovizionarea globală, potrivit sursei menţionate.

În ultimul trimestru, compania lui Buffett a cumpărat aproximativ 2,3 milioane de acţiuni Chevron, după ce în primele şase luni îşi mărise semnificativ deţinerea în producătorul de petrol, de la 38 de milioane de acţiuni la 158 de milioane. Preţul acţiunilor Chevron a crescut cu 31% în acest an, ceea ce a contribuit la creşterea valorii întregii poziţii pe care Berkshire o are în companie la circa 25 miliarde de dolari.

La finele lunii iunie, Berkshire avea 159 de milioane de acţiuni Occidental Petroleum. Dar, ultimele rapoarte arată că conglomeratul condus de Buffett şi-a mărit de atunci pachet la 188 de milioane de acţiuni, echivalentul a 20% din producătorul de petrol şi gaze.

Reaşezări în zona bancară a portofoliului Berkshire Hathaway

În ultimii doi ani, Berkshire şi-a rearanjat deţinerile bancare. În primul trimestru al acestui an, compania a renunţat la poziţii importante în JPMorgan, Wells Fargo şi Goldman Sachs, şi-a crescut pachetul consistent deţinut la Bank of America şi a construit o poziţie de aproape trei miliarde de dolari la Citigroup.

În trimestrul al doilea, Buffett şi echipa sa au continuat reaşezările investiţiilor în societăţile financiare. Berkshire şi-a triplat deţinerile Ally Financial la 30 de milioane de acţiuni, echivalentul unei valori de 1,1 miliarde de dolari la preţul actual al titlurilor societăţii. Pe de altă parte, şi-a redus pariul la Bancorp din SUA cu 5%, la aproximativ 120 de milioane de acţiuni, echivalentul a 5,9 miliarde de dolari în preţurile de astăzi.

Motivele pentru care Berkshire a schimbat unele bănci cu altele nu sunt clare, deoarece Buffett nu a explicat public schimbările. Totuşi, este clar că el continuă să vadă acţiunile financiare drept un segment cheie al portofoliului Berkshire, conform Business Insider.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb