Business Insider: "China vede tranziţia energetică drept o cale pentru creşterea importanţei yuanului"

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 ianuarie

Business Insider: "China vede tranziţia energetică drept o cale pentru creşterea importanţei yuanului"

English Version

Zongyuan Zoe Liu, Consiliul pentru Relaţii Externe: "China este un furnizor dominant de resurse esenţiale pentru tranzaţia către economia verde"

Dolarul american domină finanţele globale, în special în pieţele de mărfuri, dar China vede tranziţia către energia regenerabilă drept o cale pentru creşterea importanţei yuanului, scrie Business Insider.

În acest sens, Zongyuan Zoe Liu, cercetătoare chineză la Consiliul pentru Relaţii Externe (organizaţie non-profit americană specializată în politica externă a Statelor Unite şi afaceri internaţionale), indică către resursele critice pentru tehnologiile ecologice, precum bateriile vehiculelor electrice şi turbinele eoliene.

"Factorii de decizie (n.r. chinezi) şi cercetătorii văd tranziţia energetică drept o oportunitate ca naţiunea să sporească poziţia globală a renminbi-ul în pieţele de mărfuri. Pentru ei, nu există nicio garanţie că dominaţia dolarului american în economia actuală bazată pe combustibili fosili se va menţine într-o lume decarbonizată", a scris Liu în revista Noema.

Asta, deoarece China este un furnizor dominant de resurse esenţiale pentru tranzaţia către economia verde, precum minerale rare şi metale critice, cum ar fi cobaltul, mai spune cercetătorul citat de Business Insider.

Pentru a profita de acest lucru, China a înfiinţat câteva burse de mărfuri în care preţurile sunt cotate în yuani. Acestea includ Bautou Rare Earth Products Exchange în 2014 şi Ganzhou Rare Metal Exchange în 2019. De asemenea, autorităţile de la Beijing au înfiinţat burse denominate în yuani axate pe petrol şi cupru, alt metal folosit în energia verde precum şi în alte industrii.

"Cu toate acestea, China rămâne îngrijorată de dependenţa sa puternică de dolarul american pentru stabilirea preţurilor şi decontarea contractelor cu mărfuri", a adăugat Liu. "În acest scop, ţara a apelat şi la parteneriate multilaterale",

Conform cercetătorului, grupuri precum blocul BRICS şi Organizaţia de Cooperare de la Shanghai nu doar că au ajutat China să pledeze pentru un sistem financiar mai puţin centrat pe dolar, dar au facilitat şi creşterea importanţei ţării în comerţul global cu mărfuri, a subliniat ea.

De pildă, China şi Brazilia, doi membri BRICS, sunt unii dintre cei mai mari producători de litiu, listă la care s-ar putea adăuga şi Iranul, ţară care deţine şi unele dintre cele mai mari rezerve de zinc din lume.

"În acest context, ca grup de ţări non-occidentale, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai reprezintă o potenţială coaliţie puternică de exportatori şi importatori de mărfuri centrată pe utilizarea renminbi-ului pentru finanţarea întregului ciclu de viaţă al mărfurilor, de la producţie la comerţ, până la consum", a scris Liu.

Pentru consolidarea legăturilor valutare dintre partenerii comerciali, autorităţile chineze pledează de mult timp pentru utilizarea monedelor locale, promovând în acelaşi timp ideile de integrare regională şi sisteme de decontare, cum ar fi o bancă de dezvoltare a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. În acelaşi timp, ţările BRICS sunt printre cei mai vocali susţinători ai dedolarizării.

Pe de altă parte, scopul Chinei nu este să răstoarne complet dolarul din finanţele internaţionale, deoarece acest lucru ar ruina din punct de vedere financiar ţara, având în vedere investiţiile mari în active SUA, a mai spus Liu. Dar eforturile Beijingului nu trebuie ignorate.

"Dacă statutul renminbi-ului ca ca monedă globală ar creşte sau ar deveni monedă dominantă, sistemul comercial global şi peisajul politic internaţional s-ar remodela", a mai punctat Liu, citată de Business Insider.

Notă

Yuan-ul şi Renminbi-ul sunt termeni interschimbabili pentru moneda Chinei. Renminbi este numele oficial al monedei, în timp ce yuan-ul este principala unitate de cont.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb