Economia Rusiei este din ce în ce mai legată de cea a Chinei, pe măsura creşterii importanţei yuan-ului odată cu sancţiunile aplicate de Occident asupra Moscovei, conform Business Insider.
Rusia a cumpărat yuani în valoare de 41,9 miliarde de ruble luna trecută, de peste trei ori mai mult decât în februarie, când achiziţiile au fost în valoare de 11,6 miliarde de ruble, conform unui anunţ al băncii centrale a Rusiei de la începutul acestei săptămâni.
La schimburile valutare din Rusia, tranzacţionarea ruble-yuani a reprezentat 39% din volumul total, cu 34% peste volumul tranzacţiilor rublă-dolar, conform băncii, scrie Reuters.
Potrivit unor alte rapoarte la băncii centrale din Moscova, volumul de tranzacţionare al yuan-ului în Rusia a depăşit pentru prima dată dolarul, în februarie. Înainte de invadarea Ucrainei de către autorităţile de la Kremlin anul trecut, moneda Chinei era slab tranzacţionată în Rusia. Dar, măsurile impuse de Statele Unite şi aliaţii săi pentru a rupe Rusia de pieţele globale, au legat Moscova mai puternic de China.
Conform Business Insider, preşedintele rus Vladimir Putin a respins ideea că ţara sa devine dependentă de China. Dar, preşedintele chinez Xi Jinping, a reuşit să obţină acorduri comerciale benefice între cele două naţiuni, în ciuda faptului că a oferit puţin în schimb.
Între timp, rubla a coborât la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimul an, pe măsură ce veniturile din exporturile de energie au scăzut. "A existat o reducere temporară a veniturilor în valută în exportatorilor, ceea ce a condus la o accelerare a slăbirii rublei la începutul lunii aprilie", conform unui raport de luni a băncii centrale a Rusiei.
Totuşi, scăderea importanţei dolarilor americani în economia Rusiei nu reprezintă un semnal cert că, în cea mai mare ţară din lume este pe cale să se instaleze un regim dedolarizat, cred analiştii, în condiţiile în care yuan-ul chinezesc se află sub un control strict.