BUSINESS INSIDER: "Petrolul se îndreaptă către a cincea scădere săptămânală, pe fondul temerilor privind recesiunea"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 13 iulie 2022

"Petrolul se îndreaptă către a cincea scădere săptămânală, pe fondul temerilor privind recesiunea"

Analiştii ING: "Elementele fundamentale nu justifică amploarea vânzărilor pe care le-am văzut în ultimele săptămâni"

Petrolul se îndreaptă către cea de-a cincea săptămână consecutivă de pierderi, în condiţiile în care temerile privind o recesiunea globală ce ar reducere cererea sunt tot mai mari, scrie Business Insider.

Astăzi, la ora 16:30, contractele futures ale sortimentul Brent, relevant pentru piaţa europeană, se tranzacţionau la 99 de dolari pe baril, în timp ce cotaţia contractelor ţiţeiului american WTI se situa la 96 dolari, după scăderile severe suferite cu o zi în urmă, de peste 8% pentru Brent. Ultima oară când preţul petrolului s-a depreciat pentru atât de multe săptămâni la rând a fost în noiembrie 2021, conform publicaţiei americane.

Declinul vine într-un context în care, inflaţia alimentată suplimentar de războiul din Ucraina şi creşterea dobânzilor de către băncile centrale au făcut ca perspectiva intrării economiei globale în recesiune, ce implică reducerea cererii pentru produse energetice, să fie tot mai reală.

În iunie, Rezerva Federală a ridicat dobânda-cheie cu 75 de puncte de bază, cea mai mare creştere din 1994 încoace, şi se preconizează o mişcare suplimentară în această lună. Însă, pieţele sunt cuprinse de temerea că, dacă banca centrală a Statelor Unite îşi concentrează toată energia pentru domolirea inflaţiei, probabil economia va suferi şi poate intra în recesiune.

Analiştii de la ING au spus: "Ţiţeiul Brent se află în teritoriul de supravânzare (n.r. situaţia în care preţul a scăzut până într-o zonă de la care se consideră că este mai probabilă o revenire), iar elementele fundamentale nu justifică amploarea vânzărilor pe care le-am văzut în ultimele săptămâni".

Pe lângă inflaţie şi dobânzi, preţul petrolului mai este afectat şi de alţi factori care reduc cererea, inclusiv restricţiile impuse recent în China pentru oprirea unui nou focar de Covid. În ceea ce priveşte oferta, Institutul American al Petrolului a raportat că stocurile de ţiţei din Statele Unite au crescut cu 4,76 milioane de barili săptămâna trecută, ceea ce a dus la scăderea preţului, deoarece traderii interpretează acest lucru ca un semn al cererii mai slabe.

Jeffrey Halley, analist la OANDA, observă că petrolul se află în backwardation, adică situaţia în care contractele cu scadenţe mai apropiate se tranzacţionează la preţuri mai mari decât cele cu scadenţe mai îndepărtate, ceea ce înseamnă că investitorii se aşteaptă la scăderi ale preţului ţiţeiului.

Pe de altă parte, OPEC a estimat marţi că deficitul dintre cerere şi ofertă va persista până în 2023, prognozele fiind ca cererea globală de petrol să depăşească oferta cu un milion de barili pe zi, anul viitor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ...Si prețul la pompa stationeaza.

    Când o sa înceapă sa crească petrolul, iar or sa crească și preturile la pompa. 

    1. Furt pe față! Nu cred că mai vedem scăderi de prețuri la pompă doar daca consumul scade masiv! Așa că, mergeți cu bicicleta sau pe jos!

      Pretul a scazut la contractele futures incepand din septembrie. Deci pretul de acum de 99 $ se va vedea abia incepand din septembrie.

      Staționează pt ca benzina și motorina sunt deficitare în toată Europa de când nu se mai importa din Rusia și mai e și vârf de sezon la consum. Poate sa fie petrolul și $80 dacă nu ai unde sa-l rafinezi...

    OMV Petrom va incepe sa faca business din vanzarea bicicletelor! :))))))))))))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb