BUZĂU: Facturi cu 38% mai mari la caldură, în decembrie

Ana Felea
Miscellanea / 26 ianuarie 2022

Facturi cu 38% mai mari la caldură, în decembrie

La Buzău, povara facturilor mărite o simt nu doar proprietarii locuinţelor încălzite cu gaz sau energie electrică ci şi cei care încă primesc energie termică în sistem centralizat, de la societatea de termoficare aflată în subordinea Primăriei.

Luna decembrie le-a adus celor aproape 4000 de consumatori facturi cu circa 38% mai mari faţă de noiembrie 2021, când, şi atunci, sumele pe care le-au avut de plătit pentru căldură au fost cu până la 200 de lei mai mari faţă de noiembrie 2020. Mai exact, factura la un apartament cu patru camere a fost în noiembrie 2020 circa 400 de lei, iar în noiembrie 2021 de - 642 de lei. În schimb, în decembrie 2021 aceasta a urcat la 886 de lei, adică mai mult decât dublu faţă de anul trecut. Facturi ridicate au şi restul consumatorilor. De exemplu, cei care locuiesc la garsoniere au de plătit, în medie, 346 de lei, faţă de 250, cât au plătit în noiembrie 2021. Cei care au locuinţe de 52 de metri pătraţi au facturi, în medie, de aproximativ 560 de lei, adică cu 150 de lei mai mari decât luna anterioară, iar cei cu apartamente cu trei camere au primit facturi cu 200 de lei mai mari, respectiv de la 501 lei în noiembrie 2021 la 692 în decembrie 2021.

"Pe luna decembrie, la un apartament de 32 mp suprafaţă utilă, creşterea consumului de energie termică este de 38%. Adică dacă în luna noiembrie un apartament cu o cameră a consumat 0,56 gigacalorii, în luna decembrie a consumat 0,77 gigacalorii. La 2 camere creşterea este de la 0,9 la 1,25 gigacalorii. Deci creşterea este de 38%, în medie. Asta s-a datorat faptului că în ultima decadă a lunii decembrie au fost nopţile foarte friguroase şi automat consumul de gaze a fost mai mare decât de obicei. Dar, în principiu, am reuşit să facem o economie faţă de ce estimam noi la furnizorul de gaz. Mai exact, pe luna decembrie 2021, am estimat că vom consuma 8300GW, când în realitate am consumat 7600 GW", a spus Geani Matei, directorul RAM Termo Verde.

Facturile foarte mari au declanşat un val de nemulţumiri în rândul buzoienilor, iar unii dintre ei i-au scris primarului Constantin Toma, prin intermediul unei aplicaţii a Primăriei Buzău, cerându-i ajutorul.

De exemplu, o mamă, rămasă singură cu doi copii după moartea soţului, care locuieşte într-un bloc ANL, a primit o factură egală cu tot venitul familiei. Femeia i-a cerut ajutorul edilul şef al municipiului Buzău pentru că nu-şi permite să achite factura a cărei valoare este egală cu pensia de urmaş care reprezintă singurul venit lunar al familiei.

O altă familie care locuieşte tot într-un bloc ANL i-a scris primarului pentru că nu poate achita o factură de 650 de lei, iar o altă familie cere stornarea acestor facturi, aşa cum fac furnizorii de gaze sau electricitate.

"De când cu scandalul privind facturile exagerat de mari la electrica şi gaze, furnizorii au decis să storneze facturile emise pe ultimele două luni. Doresc să vă întreb dacă şi RAM Buzău are de gând să facă acelaşi lucru, având în vedere faptul că, facturile pe Decembrie au venit foarte mari şi RAM Buzău încălzeşte agentul termic tot cu gaze. Vă rugăm frumos să ne ajutaţi şi pe noi şi să îi trageţi la răspundere pe cei de la conducerea RA dacă nu intră în atribuţiile dvs.", a scris un buzoian pe aplicaţia Primăriei.

Mesajele adresate primarului au ajuns şi la directorul societăţii de termoficare, ce a verificat sesizări şi a explicat de ce sunt aceste valori.

"Din păcate, acestea sunt consumurile. Contorul funcţionează normal. Este verificat metrologic. Efectiv nu avem ce face. Dacă se prezintă la noi putem să acordăm o eşalonare de plată, pe o perioadă între 3 luni şi 12 luni, în funcţie de solicitare", a spus, pentru şansanews.ro, directorul Ram Termo Verde.

În plus, acesta a explicat că pentru luna decembrie au fost facturate mai multe zile decât cele calendaristice: "Pentru luna decembrie au fost facturate 34 de zile faţă de 29, de exemplu, câte au fost facturate în luna noiembrie. De asemenea, vă pot spune că a fost un consum mai mare şi pentru că, cel puţin zece zile din luna decembrie au fost cu nopţi friguroase, şi am mărit temperatura în centralele noastre. De exemplu, noi până pe 17-18 decembrie, de când vremea a început să se răcească, în special pe timpul nopţii, ţineam temperatura în centralele noastre la 52-53 de grade, iar de atunci, temperatura în centrale este, în medie, de 62-63 de grade. Automat a crescut şi consumul de gaz, automat şi la oameni a crescut consumul de gigacalorii pentru a-le menţine o temperatură constantă în casă. RAM Termo Verde nu poate storna facturile pentru că societatea nu intră în categoria furnizorilor cu preţ reglementat şi nu ne acordă statul vreo compensare. Singura cale legală pe care o am este să le acord o eşalonare la plată. Am şi avut cereri în acest sens pe care le-am aprobat".

La fel de mari vor fi şi facturile pentru luna ianuarie. Cel puţin aşa estimează directorul RAM Termo Verde, care a precizat că sumele pe care le vor avea de plată consumatorii branşaţi vor fi cu circa 10% mai mari decât ce s-a facturat până acum.

Situaţia înregistrată în această iarnă este generată şi de faptul că, la Buzău, gigacaloria s-a majorat începând cu luna octombrie de la 300, de lei cât a fost în ultimii ani, la 448 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb