BUZĂU Localităţi îngropate în gunoaie, primării asaltate cu amenzi

Ana Felea
Miscellanea / 27 mai 2021

Localităţi îngropate în gunoaie, primării asaltate cu amenzi

Buzăul este invadat de gunoaie. Pe malul cursurilor de apă, pe marginea drumurilor, în comune sau chiar în oraşe. Peste tot, la orice pas, sunt întâlnite depozite necontrolate de deşeuri. Resturile menagere sau vegetale şi deşeuri din construcţii sunt aruncate la voia întâmplării, fără ca cineva să răspundă pentru dezastrul ecologic. Este imaginea scoasă la suprafaţă în urma controalelor făcute de Garda de Mediu în ultimele luni şi adusă în atenţia publică de actualul prefect al Buzăului, Silviu Iordache, care, încă de la preluarea mandatului, a anunţat că problemele de mediu reprezintă o prioritate pentru domnia sa.

Astfel, în ultimele patru luni Garda de Mediu a intensificat controalele pe această linie, iar verificările au arătat că situaţia este dezastruoasă aşa că, în acest timp, comisarii de la Garda de Mediu au amendat 27 de primării din judeţ pentru mormanele de gunoaie descoperite pe raza localităţilor. Iar de la debutul acestei luni, primăriile din Rm. Sărat, Nehoiu, Pătârlagele, Costeşti, Podgoria şi Cislău au fost sancţionate cu amenzi în valoare de câte 15 mii de le, din acelaşi motiv.

"S-a constatat existenţa pe malurile cursului de apă Buzău, cât şi în zona aferentă acestora, atât pe raza UAT Cislău, cât şi pe raza UAT Pătârlagele, depuneri ilegale de deşeuri menajere şi reciclabile, inclusiv deşeuri din construcţii şi demolări.

Pentru neconformităţile constatate, comisarii de mediu din cadrul GNM-CJ Buzău au aplicat sancţiuni contravenţionale - amendă UAT Cislău în valoare de 15.000 lei şi UAT Pătârlagele în valoare de 15.000 lei

De asemenea, altă sesizare, cu privire la existenţa depozitelor ilegale de deşeuri menajere, agricole şi reciclabile pe raza comunei Brăeşti, care se confirmă. Pentru neconformităţile constatate, comisarii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Buzău, au aplicat sancţiune contravenţională - amendă UAT BRĂEŞTI în valoare de 15.000 lei şi au impus măsuri de salubrizare a terenurilor ocupate de depunerile necontrolate de deşeuri şi transportul acestora la societăţi autorizate in vederea valorificării/eliminării.

De asemenea, s-a constatat existenţa pe malurile cursului de apă Rm. Sărat, cât şi în zona aferentă, depuneri ilegale de deşeuri menajere şi reciclabile, inclusiv deşeuri de construcţii şi demolari", sunt câteva dintre exemplele date de comisarii Gărzii de Mediu Buzău, în urma controalelor făcute în ultima perioadă.

La rândul său, Silviu Iordache a tratat problema gunoiului menajer şi colectarea selectivă a deşeurilor într-o întâlnire, online, cu toţi primarii din judeţul Buzău.Asta după ce a constatat că 17 dintre cele 85 de primării din judeţul Buzău nu au contracte cu firme de salubrizare care să ridice gunoiul produs de locuitori şi astfel resturile menajere, vegetale sau din construcţii sunt aruncate la voia întâmplării la marginea satelor sau a pădurilor.

"Este o problemă care mă doare şi mă apasă foarte tare. Am ajuns o ţară plină de gunoaie, o ţară necontrolată din punct de vedere al salubrizării, din punct de vedere al colectării selective şi al gestionării deşeurilor. Impresia mea este că cele mai multe primării nu se îngrijesc suficient de bine de acest sistem de salubrizare. L-au lăsat pe ultimul loc. Impresia mea este că în cele mai multe primării, sistemul de salubrizare este subestimat din motive pur electorale. Niciunui primar nu îi place să fie omul rău care pune cetăţeanul să plătească pentru gunoiul pe care îl aruncă, însă efectul acestei conduite este că avem zone întregi contaminate cu deşeuri. Avem 17 primării, 17 UAT-uri din cele 85, care nu au sisteme de salubrizare. Gunoiul se aruncă pe unde se apucă, se dă foc la el, ceea ce este inadmisibil", a spus prefectul Silviu Iordache în cadrul videoconferinţei cu primarii din judeţ.

Silviu Iordache le-a cerut primarilor să se ocupe de rezolvarea problemei gunoaielor aruncate la întâmplare şi chiar le-a dat idei despre ce anume ar putea face astfel încât impactul financiar asupra locuitorilor din comune şi sate să fie cât mai mic.

"Ar trebui să implementaţi un sistem de genul ,,plăteşte cât arunci". Aţi putea dota maşinile de gunoi pe care le aveţi sau pe care le închiriaţi cu cântar, astfel încât să puteţi cântări gunoiul pe care îl ridicaţi de la cetăţeni, pentru că doar aşa puteţi taxa, corect, gunoiul fiecărui cetăţean. Legea vă permite să aplicaţi sancţiuni în situaţia în care un cetăţean nu îşi colectează corect gunoiul. Deci, puteţi aplica amenzi între 100 şi 300 de lei unui cetăţean care aruncă amestecat pet cu gunoi menajer. Legea vă permite să aplicaţi amenzi celor care aruncă deşeuri în mod necontrolat. Legea vă permite să aplicaţi taxe speciale pentru utilizatorii care nu contract de salubrizare", le-a transmis Silviu Iordache primarilor UAT-urilor din Buzău.

Motivele pentru care parte din primării nu au încă contracte cu firme de salubrizare sunt dintre cele mai diverse. La Bisoca, de exemplu, localitate situată la o distanţă de aproximativ 65 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, unde se ajunge extrem de greu din pricina drumului aflat într-o stare avansată de degradare, primarul spune că nicio firmă nu este interesată să ofere servicii de salubrizare în zonă. Fiind situată într-o zonă înaltă, comuna are peste 270 de kilometri de drumuri şi puţin peste 1000 de locuitori. Ca peste tot în zona de munte, gospodăriile sunt răzleţe fiind şi la distanţe de 4-5 kilometri una de alta iar firmele de salubritate spun că nu este deloc profitabil să presteze servicii în zonă. Mai mult, primarul spune că nu localnicii ar fi cei care produc cele mai multe gunoaie ci turiştii.

"Majoritatea drumurilor de la drumul principal până la casă sunt drumuri de pământ. Eu am vrut să închei contracte cu diverşi operatori. M-au refuzat toţi din start. Nu mai punem la socoteală infrastructura rutieră . Aş vrea un expert, cineva care să îmi dea şi mie o soluţie cum pot rezolva şi eu această problemă. Problema gunoaielor nu este a cetăţenilor care locuiesc în zonă, ci a turiştilor. Sunt pe cale de a înfiinţa un sistem de salubrizare . Vreau să îmi cumpăr o autogunoieră, dar bani sunt puţini şi va fi foarte greu", a spus Florin Stemate primarul comunei Bisoca.

Prefectul Silviu Iordache i-a oferit imediat o soluţie edilului: "Gândesc că aţi putea identifica zone în comună care să deservească câte 20 de case, iar în aceste zone să cereţi locuitorilor să îşi aducă gunoiul. Totul are un cost. Dacă omul va vrea să -i ridici gunoiul din poartă, atunci costul asociat ridicării din poartă ar fi foarte mare. Încercaţi să-i convingeţi să îşi ducă gunoiul în aceste platforme pe care să le creaţi pentru 10-20 de case".

Despre costurile mari practicate la singura groapă de gunoi din judeţ, respectiv cea de la Gălbinaşi dar şi asupra faptului că ar mi fi nevoie de o altă platformă de gunoi a vorbit şi primarul din comuna Valea Râmnicului.

Marian Galbenu, primar Valea Râmnicului:" Groapa de gunoi este unică. Avem o singură groapă de gunoi în tot judeţul, aceea de la Gălbinaşi. Distanţa este foarte mare. Şi de la noi, de la Valea Râmnciului, avem 100 de km dus-întors. Nu mai zic de celelalte comune mai îndepărtate de noi. Există o posibilitate: să facem în jurul Râmnciului Sărat o rampă de transfer. E prea mult. Distanţa e prea mare şi fiind singura groapă, am văzut nişte tarife foarte mari.

Silviu Iordache a răspuns imediat cu privire la această problemă: "Asta este o a doua mare problemă. Asta ţine de Consiliul Judeţean, de a deschide o a doua groapă".

Marius Chiru, unul dintre primarii amendaţi cu 15.000 de Garda de Mediu a luat cuvântul la întâlnirea cu prefectul Silviu Iordache.

Marius Chiru, primar comuna Podgoria:" Primarii s-au implicat în această chestiune cu gunoaiele, pentru că altfel am fi stat pe munţi de gunoaie. Că l-am adunat mai puţin sau mai mult legal, asta este adevărat. Am zone de unde pot prelua gunoiul fără nicio problemă cu maşina de gunoi, dar am şi zone unde nu pot prelua acest gunoi. În multe localităţi nu ai cum să intri cu maşina. Ca să fac zone, cum spuneţi dumneavoastră cu 20-30 de locuinţe , fiecare va aduce acolo ce-i trece prin cap. E foarte greu să verificăm acest lucru. În zone de pădure şi eu mă confrunt cu acelaşi lucru la Podgoria. Ar trebui implicat puţin şi Romsilva pentru că noi adunăm gunoaiele din pădure pe banii primăriei, dar pădurile alea sunt ori proprietate particulară, ori ale statului".

După ce le-a ascultat problemele, dar le-a dat şi soluţii, prefectul Silviu Iordache i-a anunţat pe primarii buzoieni că au la fispoziţie 2 luni pentru a rezolva problema colectării gunoaielor. După 2 luni, prefectul Buzăului a promis controale amănunţite, dar şi sancţiuni pe măsură pentru toţi cei care nu se conformează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb