BUZĂU: Producţia minimă la porumb, de cinci ori mai mică decât în 2019

Ana Felea
Miscellanea / 11 noiembrie 2020

Producţia minimă la porumb, de cinci ori mai mică decât în 2019

Direcţia Agricolă Buzău a finalizat contabilizarea pagubelor la culturile înfiinţate în primăvara anului 2020, iar bilanţul arată înfiorător. Recolta din toamnă a fost extrem de săracă pentru agricultorii buzoieni, producţiile de porumb şi floarea soarelui fiind drastic diminuate.

Dintre culturile de primăvară, cel mai afectat este porumbul, unde producţia a fost de aproape cinci ori mai mică decât anul trecut, la Buzău.

Anul acesta, din păcate, toamna a însemnat mai degrabă contabilizarea pagubelor decât adunarea recoltelor din câmp. Producţiile de porumb, floarea soarelui, dar şi viile şi livezile au fost afectate de lipsa precipitaţiilor, iar la vremea culesului hambarele au rămas aproape goale. Cifrele arată o situaţie dramatică - peste o sută de mii de hectare au fost compromise până la un procent de 100%.

"În ciclul doi de despăgubiri au intrat atât culturile de porumb şi floarea soarelui, cât şi culturile de vii, livezi, plante furajere, chiar şi păşune. Deci, situaţia este mult mai amplă şi suprafaţa calamitată este destul de mare, aproximativ 116.000 de hectare", a spus Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole.

Porumbul a fost cel mai afectat de secetă. Cea mai mare suprafaţă a fost distrusă până la 100%, iar acolo unde agricultorii au reuşit să mai culeagă ceva producţia a fost foarte mică. Producţia medie la nivelul judeţului a fost de cinci ori mai mică decât în urmă cu un an.

"Cea mai afectată cultură rămâne porumbul. Este şi cultură principală, cu ponderea cea mai mare din judeţul Buzău. Am avut cultivate aproximativ 104.000 de hectare, din care 80.000 de hectare sunt afectate de secetă. Anul acesta am finalizat în judeţul Buzău o producţie medie de 1075 de kg, faţă de 5000 anul trecut", a anunţat directorul DADR.

Floarea soarelui, în schimb, s-a dovedit a fi mai rezistentă la secetă, iar specialiştii spun că la această cultură gradul de afectare al producţiei a fost mai mic.

" La floarea soarelui situaţia nu a fost aşa de critică, asta datorită faptului că floarea rezistă mai bine la căldură şi la secetă, deci aici în loc de 2000- 2500 de kg cât am obţinut anul trecut pe hectar, anul acesta am obţinut 1200 kg", a punctat Cosmin Florea.

Datele au fost deja centralizate şi trimise, spre aprobare, către Prefectura Buzău, ulterior fiind trimisă către Bucureşti, în vederea alocării despăgubirilor.

Pagubele înregistrate la culturile de primăvară sunt însă cu mult mai mari decât la culturile de toamnă. Pentru culturile de grâu, rapiţă, orz şi orzoaică, Direcţia Agricolă a raportat o suprafaţă calamitată de 70.000 de hectare, valoarea pagubelor ridicându-se la 162.000.000 de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iarasi si-au aratat competenta falitii "da dreapta", productie de 5 ori mai mica decat pe vremea PSD. Cu PSD in 2018 eram pe primul loc la productia de porumb in Europa!!!!..sper ca nu or sa zica ca si Dumnezeu a avut COVID si nu a iesit la prasit porumbul :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb