BUZĂU:  Un singur medic face munca pentru încă doi colegi - îngrijeşte 5.000 de bolnavi

Ana Felea
Miscellanea / 9 iunie 2021

 Un singur medic face munca pentru încă doi colegi - îngrijeşte 5.000 de bolnavi

Criza de specialişti se adânceşte de la un an la altul, iar repercursiunile sunt suportate, de cele mai multe ori, de bolnavi. O astfel de situaţie este şi la Buzău, unde la cabinetul de Diabet şi Boli de Nutriţie din Ambulatoriu Spitalului Judeţean a mai rămas un singur medic deşi, în grilă, sunt prevăzute trei posturi. Situaţia persistă de doi ani, timp în care managerul unităţii spitaliceşti a încercat în repetate rânduri să aducă medici pentru cele două posturi rămase vacante, dar, din păcate, fără succes. Aşa se face că, acum, toţi cei peste 5000 de pacienţi care trebuie să fie consultaţi şi să primească, periodic, reţetele compensate în baza cărora îşi iau medicamentele vitale pentru sănătatea lor, sunt în grija unui singur doctor. Cel mai greu este când medicul este nevoit să plece în concediu. La întoarcere este haos. Sunt şi peste o sută de bolnavi pe zi care aşteaptă pe scările din faţa spitalului, adică de două sau de trei ori mai mulţi decâ obişnuieşte să consulte într-o zi normală.

O astfel de situaţie s-a înregistrat şi în această săptămână, când medicul a revenit la serviciu după câteva zile de concediu de studii. Zeci de bolnavi de diabet au stat ore în şir afară aşteptând să ajungă în cabinet. Nu toţi au însă norocul de a fi văzuţi de medic în ziua în care ajung la spital. Din cauza numărului foarte mare de pacienţi, unii dintre bolnavi sunt reprogramaţi

Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău, a precizat: "Este o problemă pentru pacienţii diabetici. Avem 5.300 de pacienţi care vin în Ambulatoriul Spitalului. Din păcate avem 3 posturi libere, 3 posturi formate în Ambulatoriul Spitalului pe secţia de Diabet din care este ocupat doar un post. Am scos la concurs şi celelalte două posturi, dar momentan nu avem candidaţi. Ca atare, medicul care este acum pe Diabet, pe Ambulatoriu, a rămas singur cu cei 5300 de bolnavi şi trebuie să ţineţi cont că zilnic ar trebui văzuţi, conform decontării de la Casă de Asigurări, 28 de pacienţi în 8 ore. Zilnic, medicul vede peste 60 de pacienţi, cu toate că nu suntem decontaţi, dar medicul vine în sprijinul pacienţilor pentru a da reţetele de care au nevoie. Fiind un medic, uneori are nevoie de concediu de odihnă sau concedii de studii, cum se întâmplă în această perioadă şi este obligatoriu să ajungă la aceste concursuri. În momentul în care două zile sunt libere, gândiţi-vă că deja se adună 120 de pacienţi plus 60 de pacienţi care veneau în mod constant. Într-o singură zi ar trebui să vadă 180 de pacienţi, ceea ce nu se poate".

Din păcate, mai sunt şi alte probleme care îngreunează activitatea din ambulatoriu. De multe ori sistemul informatic de prescripţie electronică a reţelor compensate pică, motiv pentru care întreaga activitate se blochează.

O soluţie pentru evitarea aglomeraţiei de la ambulatoriul Spitalului Judeţean ar fi, potrivit managetului spitalului, ca bolnavii de diabet să se adreseze şi altor cabinet care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi care pot elibera pentru bolnavi reţete compensate ori gratuite.

Pe de altă parte, conducerea spitalului scoate din nou posturile la consurs. În total, Spitalul Judeţean Buzău scoate la concurs aproape 30 de posturi pentru medici de diferite specializări.

Potrivit site-ului Spitalului Judeţean Buzău, angajări au loc pentru majoritatea secţiilor, în total fiind scoase la concurs 27 de posturi pentru medici care să lucreze la Unitatea de Primire Urgenţe, Oncologie, Pediatrie, Cardiologie, Neurologie, Medicină Internă, dar şi pe alte secţii ale celui mai mare spital din judeţ.

De asemenea, deficit de specialişti se regăseşte la Terapie Intensivă, unde în timpul pandemiei de coronavirus, volumul de muncă a fost imens, medicii fiind practic aproape de epuizare.

"Am scos la concurs absolut toate posturile libere pentru medici, aproape 30 de locuri, absolut pe toate secţiile unde aveam post vacant. Încercăm să găsim medici astfel încât să acoperim tot deficitul şi să nu avem probleme la acoperirea gărzilor şi la consultaţiile interdisciplinare", a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

La Spitalul Judeţean Buzău, concursuri de angajare au fost organizate şi în aprilie, însă, fără prea mare succes.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca nu crestea PSD salariile medicilor raportul era triplu sau chiar peste. jos PSD! Jos Ciuma Rosie!

    Pe al doilea rand ați scris repercursiuni.

    Normal trebuia scris repercusiuni.

    Nașpa. Ați rămas repetenți la la romana. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb