Buzăul urcă în clasamentul naţional după ce, timp de o săptămână, numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant. Miercuri au fost raportate alte 23 de noi cazuri astfel că numărul total al buzoienilor diagnosticaţi cu COVID-19 a ajuns la 1041.
Prefectura Buzău a transmis printr-un comunicat: "În Buzău au mai fost confirmate marţi 26 cazuri noi de îmbolnăvire cu noul Coronavirus (5 pacienţi au fost testaţi şi diagnosticaţi la laboratoare private). Pacienţii nou confirmaţi au vârste cuprinse între 3 şi 79 de ani şi au fost internaţi la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. A fost înregistrat şi un deces al unui pacient confirmat cu COVID-19. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 64 de ani, internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, transferat la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti. Bolnavul avea comorbidităţi, respectiv boală cardiovasculară, hipertensiune arterial".
Şi în timp ce numărul cazurilor creşte, locurile din spitale destinate pacienţilor COVID -19 se ocupă la capacitate maximă. Deja, Spitalul Judeţean Buzău, vizitat luni şi de Ministrul Sănătăţii, a raportat că nu mai are niciun loc liber pentru bolnavii COVID-19. Un singur pat mai este liber pe secţia ATI, unde sunt patru locuri în total.
"La acest moment în sectia A.T.I. a SJU Buzău sunt internaţi 3 pacienţi depistaţi pozitiv, o femeie în vârstă de 73 de ani, şi doi bărbaţi în vârstă de 63 de ani, respectiv 82 de ani. Toţi cei 3 pacienţi au mască de oxigen pentru a putea respira", a spus marţi Adriana Bunilă, purtător de cuvânt a Spitalului Judeţean Buzău.
Spitalul Suport, fără ATI
Situaţia este la fel de critică şi la Spitalul Suport Râmnicu Sărat. Aici, marţi sunt internaţi 130 de bolnavi, dintre care 8 cu forme severe, iar doi cu forme grave, internaţi la Terapie Intensivă. De mâine (n.r. miercuri) spitalul rămâne fără medic la Terapie Intensivă. Singurul doctor va pleca pentru cinci zile în concediu. Asta înseamnă că spitalul Suport nu va mai putea trata cazurile grave.
"De mâine, singurul medic de la Terapie Intensivă va fi în concediu, până luni. Înseamnă că nu ai secţie ATI. În prezent avem doi pacienţi pe secţie care vor fi preluaţi de ceilalţi medici de gardă, iar cazurile grave care vor apărea de mâine vor fi transferate către alte unităţi, fie la Buzău sau Bucureşti", a spus Felicia Vasile, director medical Spitalul Suport Covid -19.
Cum a început perioada concediilor, şi alţi medici şi-au anunţat plecarea, pentru câteva zile. "Şi singurul medic de la cardiologie va pleca, şi singurul medic internist. Categoric nu vom mai putea face internări. Sper să avem înţelegerea Direcţiei de Sănătate Publică", a spus Felicia Vasile, director medical.
Nici Direcţia de Sănătate Publică nu e într-o situaţie mai bună. Aici, conducerea este asigurată de directorul economic, Daniela Dumitru, care încearcă să se descurce în sistem de avarie pentru că departamentul epidemiologie şi control în teren este fără personal, după ce angajaţii au fost diagnosticaţi cu COVID-19.
Cristina Ungureanu, alături de medicul epidemiolog Carmen Scântei, au fost printre primele infectate, la începutul lunii. Deşi au trecut trei săptămâni, angajaţii nu s-au putut întoarce la serviciu pentru că starea de sănătate nu le-a permis. Directorul DSP spune că are o stare de oboseală permanentă şi se simte slăbită, motiv pentru care va rămâne acasă şi săptămâna aceasta. Cristina Ungureanu a fost diagnosticată cu COVID-19 pe 1 iulie. A stat 10 zile internată în spital, are test negativ la infecţia cu SARS-CoV-2.
Până marţi în judeţul Buzău alte 609 persoane au fost declarate vindicate, în timp ce 28 au decedat ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.07.2020, 21:15)
"Bolnavul avea comorbidităţi, respectiv boală cardiovasculară, hipertensiune arterial". Deci desigur, a fost trecut ca decedat de Covid. FMM...