Buzăul - buget mic, dar planuri mari în accesarea fondurilor europene

Ana Felea
Miscellanea / 27 mai 2021

Buzăul - buget mic, dar planuri mari în accesarea fondurilor europene

Buzăul a pornit la drum, în al doilea an al pandemiei, cu un buget mai mic, însă cu o suma record rezervată investiţiilor, majoritatea banilor provenind din fonduri europene. Atragerea sumelor de la Uniunea Europeană reprezintă o strategie urmată de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, încă din timul primului mandat, acum fiind la cel de al doilea. Astfel, pentru următorii ani îşi propune atragerea a 300 de milioane de euro, doar prin proiecte derulate cu fonduri europene.

"Avem un buget în care la venituri avem 104 milioane de euro, iar peste jumătate, adică 55 de milioane de euro sunt investiţii. Este un buget local istoric pe partea de investiţii în viitorul oraşului nostru", a spus primarul Constantin Toma. In conferinţa de la Cluj-Napoca ,,Oraşe şi comunităţi - viziune 2030. Cluj-Napoca - la un click distanţă", întâlnire ce a avut ca temă ,,cum accelerăm tranziţia către oraşele verzi şi digitale? Ce trebuie să facă administraţiile publice locale şi centrale pentru atingerea acestor obiective?", edilul Buzăului a vorbit despre strategia pe care o are pentru a transforma Buzăul în oraş magnet.

"În cuvântul meu am prezentat viziunea de dezvoltare a municipiului nostru, ,,Buzău - oraş magnet până în 2030", cu obiectivele pe care le avem de îndeplinit, în domeniile economic, educaţional, social şi cultural pentru ca Buzăul să ajungă un oraş de top în România. S-a vorbit frumos despre experienţa Buzăului din ultimii ani, mulţi dintre participanţi apreciind obiectivele ce ni le-am propus pentru schimbarea municipiului nostru într-un oraş de nivel european. Unul dintre subiecte a fost şi dublarea suprafeţei oraşului, prin unirea cu o comună apropiată, care se constituie astfel o premisă esenţială în atingerea viziunii de dezvoltare a Buzăului, până în 2030", a spus primarul Constantin Toma.

De altfel, primarul Constantin Toma s-a ghidat în dezvoltarea municipiului prin accesarea fondurilor europene, iar în prezent în municipiu sunt în implementare mai multe proiecte cu sume atrase de la Uniunea Europeană.

"Un nou proiect finanţat din fonduri U.E., de circa 19 milioane de lei se numeşte ,,Regenerarea spaţiului urban adiacent Parcului Tineretului" şi va schimba semnificativ zona cuprinsă între Parcul Tineretului şi Şoseaua Digului sau Centura de Est. Împreună cu celelalte proiecte ce se vor dezvolta aici, respectiv Bazinul Olimpic, Sala Sporturilor multifuncţională, de 4000 de locuri, un lac de 15 hectare şi o pădure de 20 de hectare, această parte a Buzăului va deveni una dintre cele mai atractive zone ale oraşului nostru! De asemenea, am semnat contractul pentru ,,MAREA ASFALTARE" (Bulevardul Unirii, Strada Transilvaniei, Bulevardul Industriei) din Buzău! O investiţie finanţată pe fonduri europene, în valoare de 18,6 milioane de euro", a spus edilul Buzăului.

La rândul lor, specialiştii în atragerea de bani de la Uniunea Europeană, din Primăria Buzău, au în lucru, în prezent, numeroase proiecte prin care urmăresc să schimbe faţa Buzăului şi să îl transforme într-un oraş din ce în ce mai atractiv. Ţinta este ca până în anul 2030 să fie implementate proiecte care însumează 300 de milioane euro.

"Pregătim strategia integrată de dezvoltare urbană, care presupune proiecte de mobilitate, de regenerare, proiecte majore. Avem finalizat deja planul de acţiune locală privind energia şi clima, proiecte de eficienţă energetică, avem 120 de cereri pentru blocuri. Avem în pregătire strategia de smart city. Oraşul smart este oraşul care este pentru oameni, smart înseamnă şi o zonă verde, dar şi economia circulară. Toate proiectele noastre vor avea, aşa, un fir roşu pe care să-l urmeze, care este economia circulară. Vrem să fim sustenabili şi eficienţi, să economisim resurse umane şi materiale", a declarat la Focus Tv, Luminiţa Colţeanu, şef Serviciu Dezvoltare şi Implementare Proiecte, din Primăria Buzău.

Pe lângă proiectele de asfaltare sau cele privind eficienţa energetică, unul dintre cele mai importante vizează reamenajarea Bulevardului Nicolae Bălcescu. Planul aşternut pe hârtie este unul extrem de măreţ care, odată transpus în realitate, ar adduce Buzăul la nivelul unorn oraşe mari din Europa. Este vorba despre porţiunea dintre Consiliul Judeţean şi Crâng, unde ar urma să fie amenajate spaţii verzi, piste pentru biciclişti, dar nu unele obişnuite, ci cu totul speciale. De asemenea, aici ar urma să fie amplasate umbrele uriaşe care să preia apa de ploaie, utilizată ulterior la întreţinerea spaţiilor verzi. Proiectul, realizat după modelul întâlnit în oraşe din Suedia şi Norvegia, a fost prezentat la Focus Tv, de Luminiţa Colţeanu.

"Avem un proiect de regenerare urbană foarte frumos pentru zona Bălcescu, care, de la CJ până la Parcul Crâng, va fi o zonă de promenadă cu foarte mult spaţiu verde, piste pentru biciclişti şi multe altele."

Un alt proiect important de regenerare urbană, la care se lucrează în prezent, vizează cartierul Micro 1

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb