BVB A CERUT ACORDUL AGA PENTRU FUZIUNEA CU SIBEX Conducerea BVB: "Resursele Sibex trebuie folosite pentru dezvoltare, în locul cronicizării pierderilor"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2016

Conducerea BVB: "Resursele Sibex trebuie folosite pentru dezvoltare, în locul cronicizării pierderilor"

BVB vrea aprobarea unei investiţii de 2 milioane de euro, pentru Contrapartea regională

Fuziunea celor două burse de la noi - cea de la Bucureşti şi cea de la Sibiu - este din nou pe tapet, acţionarii BVB fiind solicitaţi să se pronunţe pe subiect, în cadrul Adunării Generale din 26 aprilie.

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a transmis acţionarilor că intenţionează ca BVB să absoarbă Sibex, aceasta urmând să dispară.

"După aproape 10 ani de la prima tentativă de realizare a unei fuziuni este şi mai clar faptul că existenţa a două infrastructuri de piaţă separate, cu sisteme de tranzacţionare şi decontare diferite, deservind practic acelaşi grup de utilizatori, nu este o soluţie optimă", a transmis conducerea BVB acţionarilor, adăugând: "Capitalizarea mai mică de 20 de miliarde de euro la nivelul acţiunilor locale şi caracterul regional/global al concurenţei în industrie fac şi mai validă nevoia de unificare a activităţilor pe fiecare categorie de servicii oferită de grupurile bursiere. Din această perspectivă, piaţa de capital din România ar trebui să tindă către un singur lanţ de infrastructuri de piaţă pentru tranzacţionare, compensare, decontare şi servicii adiacente. Pe de altă parte, având în vedere că de mai mult de patru ani SIBEX se află într-un proces constant de creştere a pierderilor pentru acţionarii săi, fără perspective de redresare, este nevoie de identificarea de soluţii care să faciliteze protecţia adecvată a investitorilor şi clienţilor pe ambele segmente de activitate gestionate în prezent de SIBEX: piaţa la vedere şi piaţa derivatelor.

Totodată, considerăm că prin demararea la acest moment a discuţiilor/negocierilor cu privire la o potenţială fuziune s-ar crea premise pentru o utilizare mai eficientă a resurselor financiare ale SIBEX concentrate în prezent în subsidiara sa, Depozitarul Sibex. De exemplu, ar merită luat în considerare ca resursele disponibile să fie direcţionate către o serie de proiecte care să vizeze dezvoltarea pieţei de capital, în locul perpetuării situaţiei existente, caracterizată de cronicizarea pierderilor".

Argumentele pro-fuziune, potrivit conducerii BVB, sunt:

"a) potenţială plusvaloare pentru acţionarii BVB, că efect al creşterii activului net al BVB, implicit datorită investiţiilor SIBEX în subsidiare.

b) simplificarea operaţiunilor legate de administrarea a cinci pieţe şi două infrastructuri post-tranzacţionare, precum şi alocarea mai eficientă a resurselor,

c) potenţială consolidare a poziţiei BVB în regiune şi pe plan local, întrucât o singură entitate va fi angajată în susţinerea companiilor şi a economiei româneşti,

d) utilizarea mai eficientă a resurselor financiare ale SIBEX, concentrate în prezent la nivelul Depozitarului SIBEX, care ar putea fi direcţionate pentru diverse proiecte de dezvoltare a pieţei de capital,

e) premise pentru optimizarea structurii de costuri pentru societăţile de brokeraj şi instituţiile de credit care sunt membri ai ambelor pieţe la vedere, ca urmare a simplificării infrastructurii tehnologice, a operaţiunilor şi a proceselor, cu potenţial de optimizare a costurilor pentru investitori, având în vedere că investiţiile/tranzacţiile s-ar putea realiza prin aceeaşi infrastructură de tranzacţionare şi de post-tranzacţionare,

f) potenţiale sinergii care ar putea avea că efect creşterea profitabilităţii BVB".

Potrivit conducerii BVB, "în conformitate cu informaţiile financiare disponibile aferente primului semestru al anului trecut, SIBEX deţine participaţii la Casă Română de Compensaţie S.A. (41,194%) şi la Depozitarul Sibex S.A. (73,136%), în timp ce valoarea netă a investiţiilor în subsidiare se ridică la aproximartiv 16,14 milioane lei, din care 97% la nivelul depozitarului": "Pe de altă parte, având în vedere nivelul activităţii înregistrate de SIBEX, apreciem că operaţiunile desfăşurate de SIBEX ar aduce o contribuţie marginală la nivelul veniturilor operaţionale cumulate (post-fuziune). Spre exemplificare, veniturile din tranzacţionare înregistrate de SIBEX pe primul semestru din 2015 pe toate pieţele administrate reprezintă mai puţin de 0,1% din veniturile înregistrate de BVB din activitatea similară.

Având în vedere contextul actual, în cazul în care un proces de fuziune prin absorbţie s-ar materializa, ulterior aprobării proiectului de fuziune, ne aşteptăm la următoarele efecte / rezultate relevante:

a) BVB îşi va consolida poziţia financiară;

b) BVB va deveni singurul operator de piaţă şi de sistem din România care poate administra, ulterior realizării fuziunii: o piaţă reglementată la vedere, o piaţă reglementată la termen şi un sistem alternativ de tranzacţionare;

c) existenţa unui depozitar central unic în România care să concentreze serviciile specifice corespunzătoare tuturor emitenţilor şi participanţilor la sistem;

d) o abordare unitară cu privire la soluţia pentru serviciile de contraparte centrală (CPC). Adoptarea soluţiei care vizează conceptul de CPC regional pentru operaţiunile pe piaţă la vedere ar putea susţine viabilitatea implementării serviciilor contrapărţii centrale utilizată în prezent de SIBEX pentru compensarea-decontarea instrumentelor financiare derivate;

e) BVB îşi poate extinde paleta de servicii cu instrumente financiare derivate listate la SIBEX având active suport locale relevante, precum şi alte active suport, printre care şi un indice internaţional;

f) utilizarea eventualelor pierderi fiscale eligibile acumulate de SIBEX (şi celelalte companii din grup) pentru optimizare fiscală".

Oficialii Bursei bucureştene apreciază că trebuie să realizeze un proces de due diligence care să permită identificarea şi evaluarea aspectelor juridice şi financiare cu privire la activitatea SIBEX, precum şi estimarea celei mai bune soluţii legale şi, totodată, eficiente din punct de vedere practic, care să permită încorporarea activităţii SIBEX în cadrul activităţilor BVB.

La AGA din 26 aprilie, acţionarii BVB vor mai decide distribuirea unor dividende de 6,66 milioane de lei (0,8687 lei/acţiune), din profitul pe anul trecut.

Pe ordinea de zi se regăseşte şi discutarea unei strategii de afaceri pentru 2016-2020.

În mandatul anterior, Consiliul de Administraţie BVB a mers după un draft de strategie, care nu a mai fost finalizat niciodată, deşi Lucian Anghel a spus, în 2012, în prima sa conferinţă de presă de pe scaunul de preşedinte al Bursei, că strategia va fi definitivată cu viitorul director general.

Între timp, în acţionariatul BVB a intrat şi BERD, iar, la alegerile din decembrie, instituţia şi-a impus un om în conducerea Bursei.

Se pare că BERD este cea care a cerut, acum, o strategie de afaceri.

Impulsionarea discuţiilor despre Contrapartea Centrală pare să fie tot mâna BERD.

Contrapartea centrală, pe ordinea de zi

Acţionarii BVB mai au de discutat, la AGA, aprobarea de principiu a implementării soluţiei Contraparte Centrală externă pentru pieţele administrate de BVB, soluţie cu potenţial de a conduce către conceptul de Contraparte Centrală regională, având BVB drept componentă a acestui concept. AGA va lua în calcul o investiţie de maximum două milioane de euro, care ar permite BVB obţinerea statutului de acţionar al Contrapărţii Centrale externe, care ar putea deveni o Contraparte Centrală regională.

Regulamentele europene impun, începând cu septembrie 2013, conectarea la o CCP autorizată pentru decontarea derivatelor, iar o astfel de entitate va fi necesară şi pentru piaţa spot, începând cu 2017.

Instituţia are nevoie de un capital minim de 7,5 milioane de euro, pentru autorizare.

Sibex şi BVB nu au reuşit să se pună de acord pentru înfiinţarea unei CCP locale, iar, vara trecută Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a prezentat un proiect privind crearea unei astfel de instituţii, la nivelul regiunii.

Potrivit BERD, o instituţie regională ar presupune un efort financiar de aproximativ 1 milion de euro pentru fiecare ţară din ECE, în timp ce înfiinţarea unor entităţi locale ar presupune un efort financiar de 10-13 milioane de euro/ţară.

BERD a prezentat două variante - crearea unei CCP regionale pe structura uneia dintre entităţile deja autorizate sau înfiinţarea unei instituţii noi, optând pentru prima.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. SIBEX este o piata moarta care genereaza pierderi pentru actionarii sai care au devenit captivi, nu se poate nici dizolva conform cnvm iar actionarii ar trebui sa mai aduca si bani de acasa.

    Probabil negocierea ar trebui sa inceapa de la un EURO. 

    BVB ar trebui sa ia doar partile care le poate folosi de acolo nu tot balastu urat mirositor din ultimii 10 ani. Actionarii de SIBEX care sunt si actionari la BVB cu sprijinul cnvm vor sa bage pe gat BVB acest peste mort cu tepi numit SIBEX . Actionarii de la SIBEX si ASF sa-si asume dezastrul de la SIBEX.

    1. Chelu de la Baraka mare membru CA la Sibex munceste la fuziunea cu bvb pentru falimentul amindurora

    In procesul de due diligence sa fie inclusa si verificarea documentelor, corespondenta si rezultatele controalelor facute de asf sa nu fie disparute ca la ASTRA ASIGURARI sau alte societati care nu au facut OPC obligatorie.

    CCP-ul regional este Athex Clear? Deci piata BVB se cupleaza la greci cu 2mil euro?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb