Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat, ieri, primele scoruri ESG (Environmental, Social, and Governance) pentru piaţa noastră de capital, publicate pe portalul BVB Research Hub.
Adrian Tănase, directorul general al BVB, a spus: "Marcăm o etapă importantă în proiectul pe care Bursa de Valori Bucureşti l-a iniţiat încă din 2020, legat de scorurile ESG. Ne dorim ca BVB să nu îşi piardă din competitivitate, în condiţiile în care observăm că la nivel mondial, criteriile de «environmental, social and corporate governance» contează din ce în ce mai mult în deciziile investitorilor, iar aici mă refer la investitorii străini, globali. Dar, aceste criterii şi mecanisme sunt din ce în ce mai prezente şi în rândul investitorilor care investesc pe piaţa locală, atât investitori locali cât şi străini".
Conform directorului BVB, lansarea primelor scoruri ESG pentru companii din piaţa noastră are loc într-un context global prielnic, în care totalul activelor investite în fonduri care iau în considerare criteriile ESG în alocarea investiţiilor reprezintă aproximativ o treime din totalul activelor globale, iar fondurile de invesţiii dedicate strategiilor ESG au active de peste 2,2 trilioane dolari.
"Este evident pentru toată lumea că finanţările verzi sunt din ce în ce mai importante. Din acest motiv bursa a iniţiat acest proiect împreună cu partenerii de la Sustainalytics în anul 2020, pentru a face aceste scoruri disponibile investitorilor pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti", a spus Adrian Tănase.
În prezent, opt dintre companiile listate au scorurile publicate pe portalul BVB Research Hub: Antibiotice Iaşi (ATB), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Farmaceutica Remedia (RMAH), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
"Publicarea primelor scoruri ESG la BVB este doar un prim pas dintr-un demers mult mai mare al nostru, început în 2020, şi ne aşteptăm ca tot mai mulţi emitenţi să ni se alăture în perioada următoare. Suntem convinşi că această iniţiativă va aduce o contribuţie pozitivă la dezvoltarea pieţei de capital din România pe termen lung", a mai punctat Adrian Tănase.
Conform celor declarate de directorul BVB, Sustainalytics calculează scorurile pentru toate companiile, dar publicarea se face pe bază voluntară în momentul în care companiile agreează ca aceste scoruri să fie disponibile investitorilor.
Pe de altă parte, bursa nu are o iniţiativă privind lansarea unor astfel de scoruri pentru piaţa primară, astfel încât criteriile ESG să conteze în accesarea finanţării de către companii înainte de listare, spune Adrian Tănase. "Nu vrem să restricţionăm accesul la piaţa de capital pe baza acestor criterii. Vrem să educăm piaţa şi să vedem că din ce în ce mai multe companii fac în mod voluntar astfel de demersuri, pentru a accesa piaţa de capital", a spus directorul BVB.
Cu cât un emitent are un scor ESG mai mic, cu atât amploarea riscurilor ESG negestionate de către companie este mai limitată. Scorurile sunt calculate de Sustainalytics, unul dintre liderii globali în consultanţă şi cercetare pentru sustenabilitate pe segmentul analizei, rating-urilor şi informaţiilor ESG.
Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investiţional. Standardele ESG sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) - impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) - relaţia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanţă corporativă) - respectarea normelor de guvernanţă corporativă.