BVB Acţiunile producătorilor de îngrăşăminte - scăderi semnificative de preţ

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 februarie 2005

Şedinţa de vineri a fost una de corecţii negative, majoritatea emitenţilor importanţi suferind scăderi de curs. Astfel, toţi cei trei indici au scăzut. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide titluri de la Bursă, nivelul acestuia depreciindu-se cu 3,3%, pînă la 6.308,21 puncte. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate pe parcursul şedinţei s-a ridicat la aproape 529 miliarde de lei, nivel apreciat de brokeri ca fiind unul foarte bun.

"Amonil" Slobozia

Veştile nefavorabile privind tendinţa de scădere a preţul ureei pe plan internaţional, cu efecte negative asupra activităţii producătorilor de îngrăşăminte, a afectat cursurile acţiunilor emise de societăţile ce activează în acest domeniu.

Cel mai tranzacţionat dintre ei a fost "Amonil" Slobozia (AMO), cu un rulaj de aproape 4 miliarde lei aferent unui volum total de peste 6 milioane acţiuni. Cursul a deschis direct la minim, la 631 lei/acţiune, pentru ca, în mod surprinzător, la jumătatea şedinţei să crească brusc interesul la cumpărare. În aceste condiţii cursul a urcat rapid la 710 lei/acţiune. Ulterior însă, piaţa s-a mai calmat, iar cotaţiile au revenit pe scădere. Astfel, ultima tranzacţie a fost efectuată la preţul de 670 lei/titlu, cu 9,7% mai mic decît preţul de închidere de joi.

Rompetrol Rafinare" Constanţa

Titlurile RRC au fost cele mai tranzacţionate pe parcursul sesiunii bursiere de vineri, aces-tea înregistrînd un volum de peste 175 milioane de acţiuni, în valoare totală de 205,3 miliarde lei. În cazul titlurilor RRC piaţa s-a deschis pe creştere, la începutul şedinţei fiind atins un maxim de 1.240 lei/acţiune, însă ulterior cursul s-a stabilizat în jurul valorii de 1.200 lei/acţiune. Alin Bendea precizează că în ultima parte a şedinţei vînzătorii au preluat controlul, acceptînd preţurile cumpărătorilor, ceea ce a cauzat scăderea relativ rapidă a cursului pînă la minimul de 1.150 lei/acţiune. Brokerii informează că evoluţia cotaţiei titlurilor RRC de la finele şedinţei a fost în contradicţie cu starea pieţei din acele momente, cînd numărul cumpărătorilor afişaţi îl devansa pe cel al vînzătorilor. Acţiunile RRC au făcut vineri obiectul unei tranzacţii speciale în cadrul căreia au fost transferate 5,38 milioane acţiuni, la un preţ unitar de 1.210 lei.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

La prima categorie, una din cele mai nefavorabile evoluţii a aparţinut titlurilor emise de Banca Română pentru Dezvoltare (BRD), care, sub un impuls mai puternic din partea vînzătorilor, mai ales în a doua jumătate a şedinţei, au ajuns la un minim de 55.000 lei/acţiune, ne-a declarat Alin Brendea, director de tranzacţionare la "Prime Transaction" Bucureşti. La preţul minim al zilei a fost efectuată şi ultima tranzacţiei, iar acesta fiind cu 6% mai mic decît cursul de închidere de joi. Cu titlurile BRD au fost efectuate tranzacţii în valoare de 57,5 miliarde lei, din care 27 miliarde lei au făcut obiectul a 3 transferuri speciale (deal), efectuate la preţuri de 57.000 lei şi 56.000 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb