BVB Acţiunile SIF au scăzut din nou

Mihaela Popescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2005

Şedinţa bursieră de ieri a fost marcată de scăderea generalizată a preţurilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare. După trei şedinţe consecutive de creşteri ale cotaţiilor SIF, ieri trendul acestora s-a inversat, marcînd o scădere a indicelui BET-FI de 5,91% faţă de nivelul anterior. La începutul sesiunii burisiere, acţiunile SIF-urilor înregistraseră creşteri uşoare de aproximativ 2%, însă pe parcurs, cumpărătorii nu şi-au mai făcut simţită prezenţa în piaţă. La jumătatea şedinţei au început să apară mai mulţi vînzători care au preferat să vîndă la cursurile oferite de cumpărători, adică mai mici, ceea ce a condus la o depreciere a preţurilor titlurilor SIF cu 3-4%. Pînă la închiderea sesiunii, SIF "Banat-Crişana" a înregistrat cea mai mare scădere a preţului, de 8,2%, pînă la 13.500 lei/acţiune. Tot SIF "Banat-Crişana" a avut ieri şi cea mai mare lichiditate, fiind transferate peste 10 milioane de acţiuni. Un număr mare de acţiuni tranzacţionate au avut şi SIF "Moldova" şi SIF "Oltenia", peste 3 milioane de titluri.

Alin Brendea, broker al societăţii "Prime Transaction", este de părere că această scădere a cotaţiilor acţiunilor SIF nu înseamnă nimic deocamdată şi că trebuie urmărită evoluţia cursului în următoarele două, trei şedinţe.

SIF "Oltenia" este primul dintre cele cinci SIF-uri care a anunţat ieri cum va plăti dividendele repartizate din profitul obţinut anul trecut. Acţionarii îndreptăţiţi să primească dividende sînt cei înregistraţi în registru la data de 10 mai 2005. Cei care vor să le încaseze prin virament, în cont bancar, vor trebui să solicite acest lucru pînă la data de 5 iunie 2005. Ceilalţi acţionarilor care au peste 100 de acţiuni le vor primi prin intermediul unei bănci comerciale ce urmează să fie comunicată, sau prin mandat poştal.

Acţiunile societăţilor bancare listate la Bursă nu au avut o evoluţie clară: "Banca Transilvania" a încheiat şedinţa la acelaşi preţ ca cel de vineri-7.650 lei/acţiune, "Banca Carpatica" s-a apreciat cu 2,1%, ultimul preţ fiind de 4.950 lei/acţiune, iar BRD a scăzut cu 2,5%, preţul de închidere fiind de 46.700 lei/acţiune.

Titlurile din sectorul petrolier, cu excepţia "Oil Terminal" au terminat şedinţa cu uşoare scăderi. "Rompetrol Rafinare" a înregistrat o depreciere de 0,1%, iar "Rompetrol Well Services" de 1%. Investitorii în acţiuni "SNP Petrom" au plătit pentru aceste titluri, în medie acelaşi preţuri ca şi vineri. Ultimul curs consemnat a fost de 3.540 lei/acţiune.

BRD Bucureşti

Acţiunile "Băncii Române pentru Dezvoltare" au evoluat în timpul şedinţei de ieri pe un tred descrescător. Dacă primele transferuri au fost încheiate la 48.000 lei/acţiune, în a doua jumătate a sesiunii bursiere cursul s-a depreciat rapid pînă la 46.000 lei. Ultima tranzacţie a fost încheiată la 46.700 lei/acţiune. Începînd din 30 mai, acţiunile băncii vor fi oprite de la tranzacţionare pentru modificarea capitalului social. Acesta va fi majorat prin creşterea valorii nominale de la 3.000 lei, la 10.000 lei/acţiune. Alin Brendea, broker al societăţii "Prime Transaction", crede că după reluarea tranzacţionării, preţul acţiunilor nu ar trebui să fie influenţat întrucît efectul majorării capitalului s-a produs după anunţul privind convocarea AGA ce a avut loc pe 13 aprilie. Atunci, preţul acţiunilor BRD a scăzut de la 52.000 lei, pînă la 41.000 lei/acţiune.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb