BVB Acţiunile SIF au ţinut capul de afiş al zilei

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 martie 2006

În cadrul şedinţei bursiere de vineri au fost reluate la tranzacţionare acţiunile SIF. Cu titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare au fost perfectate tranzacţii în sumă de peste 30 de milioane de RON, reprezentînd peste 70% din rulajul total de la Bursă. Preţul acţiunilor SIF a scăzut, vineri, în medie cu 2,78%, după ce Comisia de buget, finanţe, bănci a Camerei Deputaţilor a aprobat un amendament legislativ referitor la investitorii în aceste societăţi. Evoluţia titlurilor SIF a fost diferită. Astfel, SIF1 "Banat Crişana" şi SIF5 "Oltenia" au înregistrat preţuri scăzute încă din prima parte a zilei urmînd apoi o traiectorie ascendentă. Acestea au închis ziua la preţuri de 2,41 RON/acţiune (SIF1), cu 2,4% sub nivelul anterior şi res-pectiv 2,76% (SIF5), mai mic cu 2,5% faţă de cel de joi. În timp ce cotaţiile acţiunilor SIF au scăzut vineri, piaţa bursieră per ansamblu a înregistrat o creştere cu 1,22% faţă de şedinţa de joi.

O evoluţie negativă şi care la început a speriat investitorii se prognoza din predeschiderea şedinţei de vineri, cînd preţurile titlurilor SIF înregistrau scăderi de 10-12%. La aceste nivele atractive de preţ, au intervenit cumpărătorii care au condus spre finalul zilei la o echilibrare a situaţiei.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent, cu un rulaj de 2,29 milioane de RON a fost SNP "Petrom". Brokerii apreciază că preţul titlurilor a crescut constant pe parcursul zilei, atingînd maximul de 0,6150 RON/acţiune, nivel la care a şi închis. Acesta a fost cu 2,5% peste cel precedent. Cealaltă acţiune din sectorul petrolier, "Rompetrol Rafinare" Constanţa a avut o evoluţie la fel de bună. În prima parte a sesiunii bursiere, cursul a depăşit pragul de 0,0990 RON/ titlu. Pe fondul interesului crescut la cumpărare, cursul a urcat pînă la maximul de 0,1020 RON/acţiune, şi a închis la 0,1010 RON/acţiune. Preţul de închidere de vineri a fost cu 2% mai mare faţă de cel anterior.

Sectorul bancar a avut creşteri de preţuri la final de şedinţă. Acţiunile "Banca Transilvania" au fost tranzacţionate într-un volum de peste 1,24 milioane de titluri, în sumă de circa 1,8 milioane de RON. Cotaţia a fluctuat între 1,47 RON şi 1,49 RON/acţiune, închizînd ziua la nivelul maxim. Creşterea a fost de 0,7% comparativ cu ziua anterioară. Cu o valoarea tranzacţionată mai cres-cută, de peste 2,2 milioane de RON s-au detaşat acţiunile BRD. Cursul a crescut în prima parte a zilei la 18,8 RON/acţiune, după care pe fondul interesului cumpărătorilor şi-a continuat tendinţa, atingînd maximul de 19 RON/acţiune, valoare la care a şi închis. Preţul de vineri a fost cu 2,2% peste cel anterior.

"Oltchim" Rîmnicu Vîlcea

Cea mai mare scădere a preţului au avut-o la prima categorie acţiunile "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea. În prima parte a zilei, cotaţia a scăzut către minimul de 0,4030 RON/acţiune, după care şi-a revenit către nivelul de închidere de 0,4250 RON/acţiune, cu 2,5% sub cel precedent.

Rulajul total efectuat cu titlurile combinatului a fost de peste 180.000 de RON. De la reluarea la tranzacţionare a acţiunilor OLT pe Bursă şi pînă vineri, cursul a suferit o depreciere de 15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb