BVB Acţiunile SIF şi-au revenit după limitarea pragului de deţinere

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 aprilie 2006

Ultima zi a lunii martie a adus o şedinţă mai liniştită decît precedentele, cu o valoare totală a transferurilor ceva mai redusă, de 33,3 milioane RON. Singurul care a crescut a fost indicele societăţilor de servicii financiare BET-FI (+1,24%).

Iulian Panait, preşedintele societăţii "KTD Invest", a afirmat că "după cum au evoluat titlurile SIF în ultimele trei zile, nu putem spune că investitorii fug de acest segment de piaţă, în ciuda ordonanţei care limitează pragul de deţinere". Ceilalţi doi indici bursieri, BET şi BET-C au înregistrat uşoare deprecieri, de -0,14% şi respectiv -0,13%.

Cel mai tranzacţionat emitent de la categoria întâi a Bursei a fost BRD-GSG. În prima parte a şedinţei, titlurile BRD au avut o evoluţie pozitivă, atingînd maximul de 17,6 RON/titlu. La jumătatea şedinţei însă, datorită unei presiuni puternice la vînzare, cursul a scăzut rapid şi a închis la 17 RON/titlu, pierzînd -1,7%. În primul trimestru al acestui an, titlurile BRD au înregistrat o creştere de +24,1%. Titlurile celuilalt emitent din sectorul bancar, "Banca Transilvania" au stagnat şi în şedinţa de vineri, în condiţiile unei valori totale a transferurilor de 2,5 milioane RON. La finalul săptămînii, preţul de referinţă pentru o acţiune TLV a fost de 1,49 RON/titlu.

Acţiunile companiilor din sectorul petrolier au evoluat divergent în ultima şedinţă a săptămînii. Titlurile "SNP Petrom" au pierdut 0,9%, preţul de referinţă la închiderea şedinţei fiind de 0,5650 RON/acţiune. Brokerii consideră că această depreciere a titlurilor "SNP" se datorează unor fonduri străine care îşi vînd participaţia, în căutare de plasamente mai rentabile pe piaţa monetară, dat fiind recenta apreciere a dolarului. În contrast, acţiunile RRC, revenite la tranzacţionare, au înregis-trat o apreciere a cotaţiei cu 1%, pe fondul unei valori totale a transferurilor de 5,1 milioane RON. În prima parte a şedinţei, cotaţia acţiunilor RRC s-a situat pe creştere, atingînd maximul de 0,0912 RON/acţiune, după care a coborît la palierul de 0,0900 RON, unde s-a stabilizat. La sfîrşitul şedinţei însă, fluctuaţiile cursului au fost foarte puternice, astfel în ultimele minute, cursul a scăzut pînă la 0,0880 RON/acţiune, pentru ca înainte de final cîteva ordine de cumpărare să ducă preţul la 0,909 RON.

Titlurile SIF au avut şi vineri o şedinţă bună, cu aprecieri ale tuturor cotaţiilor. Revenirea titlurilor SIF este explicată de Sergiu Mandiş, senior broker în cadrul "Investco", care ne-a declarat : "scăderea severă din şedinţa de marţi nu a fost altceva decît o reacţie psihologică a investitorilor care au pus frica înaintea raţiunii". Cele mai tranzacţionate titluri au fost cele ale SIF4 "Muntenia", cu o valoare totală a transferurilor de 3 milioane RON. Cursul a crescut pe tot parcursul şedinţei, cu un puseu uşor către final, care a dus preţul la 1,52 RON/acţiune. Cea mai puternică apreciere au suferit-o titlurile SIF5 "Oltenia", la finalul zilei preţul de referinţă fiind de 2,61 RON/titlu, în creştere cu +2% faţă de şedinţa precedentă.

"Electroputere" Craiova

Cea mai semnificativă creştere din şedinţa de vineri a fost înregistrată de titlurile ELP, care s-au apreciat cu +14,3%. Chiar dacă prima parte a şedinţei a fost ceva mai liniştită, în ultima oră spiritele s-au încins şi au început să se transfere volume mai mari de titluri. Şi lichiditatea a fost bună, comparativ cu şedinţele precedente, valoarea totală a transferurilor cifrîndu-se la 120.326 RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb