BVB Acţiunile SIF5 "Oltenia" au fost cele mai lichide

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 februarie 2006

Preţul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut în medie cu 0,32% în sesiunea de vineri, în timp ce acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au înregistrat o depreciere medie de 1,27%. Toţi indicii bursieri au suferit corecţii negative, însă nu foarte accentuate, ceea ce arată că piaţa nu a reacţionat emoţional la dosarul "Rompetrol". De altfel, acţiunile rafinăriei au fost suspendate de la tranzacţionare în şedinţa de vineri. Brokerii apreciază că ultima zi a săptămînii trecute a fost una liniştită, cu o lichiditate foarte slabă şi o activitate de tranzacţionare redusă. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni şi obligaţiuni a totalizat 22 milioane lei noi (RON), respectiv 6,28 milioane euro .

Acţiunile SIF5 "Oltenia" au fost, vineri, cele mai lichide titluri de pe piaţa BVB, cu transferuri de peste 4,56 milioane RON, la un preţ de închidere de 2,72 RON/acţiune. Cotaţia titlurilor SIF5 a scăzut cel mai mult, cu 2,2% faţă de nivelul precedent. Pe locul doi s-au situat titlurile SIF2 "Moldova", cu tranzacţii de 3,88 milioane RON, la un preţ de închidere de 2,39 RON/acţiune. Titlurile SIF au evoluat pe scădere.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Banca Transilvania", cu o valoare totală a tranzacţiilor de peste 3 milioane RON, la un preţ de închidere de 1,48 RON/acţiune, cu 0,7% sub cel anterior. Sectorul bancar s-a menţinut constant, acţiunile BRD au avut la finele sesiunii bursiere aceeaşi cotaţie ca cea de joi, respectiv 19,1 RON/acţiune. Rulajul a fost modest, fiind transferate cu puţin peste 50.000 de titluri, în sumă de 977.000 RON.

La aceeaşi categorie, acţiunile "Petrom" au făcut un rulaj de 1,76 milioane RON, preţul de închidere fiind de 0,60 RON/acţiune, în scădere cu 0,8% faţă de cel anterior. În prima parte a zilei, cotaţia a scăzut către minimul de 0,5950 RON/titlu, ulterior avînd loc reveniri. Cea mai mare reducere a preţului la prima categorie a suferit-o acţiunile "Azomureş". Cursul la finalul zilei a fost de 0,2250 RON/acţiune, cu 5,5% sub nivelul celui precedent.

Lichiditatea a fost însă destul de scăzută, tranzacţionîndu-se cu puţin peste 360.000 de acţiuni, în sumă de 80.572 RON.

Cele mai mari aprecieri ale preţurilor au fost consemnate de acţiunile "Energopetrol" Cîmpina - 3,4%, "Alro" Slatina - 3,3% şi "Aerostar" Bacău - 3%, iar cele mai mari scăderi le-au suferit acţiunile "Agras" - 14% şi "Compa" Sibiu - 9,1% faţă de cel precedent.

La categoria a doua o lichiditate bună au avut-o titlurile "Amonil". A fost tranzacţionat un volum de aproximativ 1,5 milioane de acţiuni, în sumă de peste 150.000 RON. Spre finalul zilei, cotaţia a scăzut pînă la valoarea de 0,1 RON/titlu, cu 1% sub nivelul anterior.

"Compa" Sibiu

Societatea sibiană a raportat pentru anul trecut un profit preliminat în scădere comparativ cu cel din anul anterior, fapt care s-a reflectat vineri pe Bursă, prin reducerea cotaţiei titlurilor. Încă din prima parte a zilei, cotaţia a scăzut către 1,3 RON/acţiune. Ultima tranzacţie a fost perfectată la acest nivel de preţ, fiind în scădere cu 9,1% faţă de cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb