Ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămînii trecute s-a remarcat printr-o valoare a transferurilor de aproape 16 milioane RON, depăşind media săptămînii trecute (13,3 milioane RON). Toţi cei trei indici bursieri s-au apreciat. Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia titlurilor societăţilor de investiţii financiare, a crescut cu +0,52%, în timp ce BET-C s-a apreciat cu +0,46%, iar BET a cîştigat +0,23%.
Acţiunile SIF s-au situat în topul preferinţelor investitorilor în ultima şedinţă a săptămînii trecute. La deschidere, acţiunile SIF au înregistrat deprecieri ale cotaţiilor, însă cîteva ordine de cumpărare, care au pătruns pe piaţă în a doua parte a zilei, au determinat creşteri de curs în acest sector. Cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF3 "Transilvania". Cotaţia acţiunilor SIF3 a înregistrat şi cea mai puternică apreciere (+1%), pe fondul unei valori totale a transferurilor de 2,5 milioane RON. Brokerii estimează că în aceas-tă săptămînă titlurile SIF vor fi mai volatile deoarece au loc cele două adunări generale, de la SIF "Oltenia" şi SIF "Banat Crişana", în care se va supune la vot majorarea capitalului social. De asemenea, brokerii se aşteaptă la uşoare fluctuaţii de curs ale acţiunilor SIF şi ca urmare a promulgării ordonanţei privind limitarea deţinerii aces-tor acţiuni.
Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a Bursei a fost "Banca Transilvania" (simbol TLV). Cotaţia acţiunilor TLV a oscilat de-a lungul şedinţei între 1,44 RON şi 1,46 RON/titlu, pentru ca, la finalul şedinţei, ultimul transfer să fie perfectat la 1,45 RON.
Cotaţiile titlurilor companiilor petroliere au evoluat divergent. Titlurile RRC sînt singurele dintre "acţiunile vedetă" ale Bursei care au înregistrat vineri o depreciere a cotaţiei. În prima parte a şedinţei, cursul a urcat pînă la un maxim de 0,0982 RON/acţiune, însă nu a existat susţinere la cumpărare, astfel că ultimul transfer a fost încheiat la 0,0965 RON/acţiune (-0,1%). Consiliul de Adminis-traţie al "Rompetrol Rafinare" a anunţat la finele săptămînii trecute că 5% din profit urmează să fie distribuit către rezervele societăţii iar restul are ca destinaţie acoperirea pierderilor contabile din anii anteriori. Comparativ, cotaţia acţiunilor "SNP Petrom" a cîştigat +0,9%, în condiţiile în care au fost transferate numai circa 800.000 de titluri. Ultima tranzacţie cu acţiuni SNP din şedinţa de vineri s-a realizat la preţul de 0,54 RON/titlu.
• "Impact" Bucureşti
Acţiunile companiei "Impact" au fost cele mai transferate titluri de la categoria a doua a pieţei şi au înregistrat o apreciere semnificativă a cotaţiei, de +4,2%. Încă de la deschidere, acţiunile IMP s-au remarcat printr-o lichiditate ridicată, fiind perfectată o tranzacţie care a implicat peste un milion de titluri. Cursul a crescut în prima parte a şedinţei şi s-a stabilizat ulterior, în condiţiile în care volumul total a depăşit 3 milioane de acţiuni care s-au cifrat la circa 2 milioane RON. Cei care au achiziţionat la începutul acestui an titluri IMP au obţinut un randament al inves-tiţiei de 38,8%.