Bursa de Valori Bucureşti a alocat 1,5 miliarde de lei pentru Institutul de Guvernanţă Corporativă (IGC-BVB), pe care l-a înfiinţat anul trecut. Institutul a fost creat pentru promovarea, în rîndul administratorilor şi directorilor societăţilor comerciale înscrise la cota Bursei, a unei culturi manageriale care să corespundă standardelor europene, respectiv principiilor OECD de guvernanţă corporativă. "Rolul principal al Institutului este acela de a contribui la perfecţionarea teoretică şi practică a personalului de conducere din societăţile deţinute public din România, prin însuşirea cuantumului internaţional de cunoştinţe profesionale, prin cooperare internaţională şi prin standardizarea expertizei", a precizat Stere Farmache, directorul general al BVB.
IGC-BVB va derula programe de instruire în domeniul pieţei de capital, precum şi proiecte, programe, seminarii şi conferinţe în scopul creşterii gradului de cunoaştere a participanţilor la piaţa de capital, în general, şi la piaţa bursieră în special. Beneficiarii proiectelor IGC-BVB vor fi toate categoriile de participanţi la piaţa de capital, cu un plus de valoare pentru emitenţi.
Conducerea corporativă reprezintă sistemul prin care o companie este condusă şi controlată, prin distribuirea drepturilor şi responsabilităţilor între diferitele categorii de persoane implicate în societate, cum sînt: consiliul de administraţie, directorii, acţionarii şi alte categorii. Aceasta stabileşte regulile şi procedurile de luare a deciziilor privind activitatea unei companii. Codul de conducere corporativă are la bază principiile OECD: protejarea drepturilor acţionarilor, tratamentul egal al acţionarilor, promptitudinea şi acurateţea diseminării informaţiilor cu privire la activitatea emitentului, conducerea strategică a emitentului şi responsabilitatea conducerii în faţa acţionarilor cu privire la acţiunile întreprinse şi la performanţa societăţii respective.
Ca urmare a aplicării conducerii corporative într-o societate, creşte capacitatea acesteia de a se finanţa rapid şi ieftin, creşte nivelul de transparenţă şi scade nivelul de corupţie şi evaziune fiscală, iar investitorii cu putere financiară mare investesc mai uşor în acţiunile companiei.