BVB alocă 1,5 miliarde de lei pentru Institutul de Guvernanţă Corporativă

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie 2004

Bursa de Valori Bucureşti a alocat 1,5 miliarde de lei pentru Institutul de Guvernanţă Corporativă (IGC-BVB), pe care l-a înfiinţat anul trecut. Institutul a fost creat pentru promovarea, în rîndul administratorilor şi directorilor societăţilor comerciale înscrise la cota Bursei, a unei culturi manageriale care să corespundă standardelor europene, respectiv principiilor OECD de guvernanţă corporativă. "Rolul principal al Institutului este acela de a contribui la perfecţionarea teoretică şi practică a personalului de conducere din societăţile deţinute public din România, prin însuşirea cuantumului internaţional de cunoştinţe profesionale, prin cooperare internaţională şi prin standardizarea expertizei", a precizat Stere Farmache, directorul general al BVB.

IGC-BVB va derula programe de instruire în domeniul pieţei de capital, precum şi proiecte, programe, seminarii şi conferinţe în scopul creşterii gradului de cunoaştere a participanţilor la piaţa de capital, în general, şi la piaţa bursieră în special. Beneficiarii proiectelor IGC-BVB vor fi toate categoriile de participanţi la piaţa de capital, cu un plus de valoare pentru emitenţi.

Conducerea corporativă reprezintă sistemul prin care o companie este condusă şi controlată, prin distribuirea drepturilor şi responsabilităţilor între diferitele categorii de persoane implicate în societate, cum sînt: consiliul de administraţie, directorii, acţionarii şi alte categorii. Aceasta stabileşte regulile şi procedurile de luare a deciziilor privind activitatea unei companii. Codul de conducere corporativă are la bază principiile OECD: protejarea drepturilor acţionarilor, tratamentul egal al acţionarilor, promptitudinea şi acurateţea diseminării informaţiilor cu privire la activitatea emitentului, conducerea strategică a emitentului şi responsabilitatea conducerii în faţa acţionarilor cu privire la acţiunile întreprinse şi la performanţa societăţii respective.

Ca urmare a aplicării conducerii corporative într-o societate, creşte capacitatea acesteia de a se finanţa rapid şi ieftin, creşte nivelul de transparenţă şi scade nivelul de corupţie şi evaziune fiscală, iar investitorii cu putere financiară mare investesc mai uşor în acţiunile companiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb