BVB/ ANALIZĂ PULS CAPITAL: FAŢĂ DE SĂPTĂMÂNA ANTERIOARĂ, Valoarea schimburilor cu acţiuni a crescut de 9 ori, pe fondul tranzacţiei din oferta "OMV Petrom"

Andrei Stan
Piaţa de Capital / 23 octombrie 2016

Valoarea schimburilor cu acţiuni a crescut de 9 ori, pe fondul tranzacţiei din oferta "OMV Petrom"

Valoarea schimburilor cu acţiuni derulate săptămâna aceasta la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 916,7 milioane lei, de nouă ori mai mare faţă de săptămâna precedentă, pe fondul tranzacţiei din oferta "OMV Petrom", în timp ce valoarea totală tranzacţionată a fost de 923,04 milioane lei, arată o analiză Puls Capital.

Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile "OMV Petrom" (SNP, 772,21 milioane lei), "Banca Transilvania" (TLV, 58,27 milioane lei), "Electrica" (EL, 24,5 milioane lei), "Romgaz" (SNG, 17,54 milioane lei) şi "Fondul Proprietatea" (FP, 15,28 milioane lei).

Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 5,56 milioane lei, cele cu obligaţiuni 0,76 milioane lei, iar cele cu unităţi de fond 0,02 milioane lei.

În piaţa "deal" s-au realizat schimburi în valoare de 52,22 milioane lei, potrivit analizei brokerilor de la Intercapital Invest.

Săptămâna aceasta, indicii bursieri au înregistrat evoluţii mixte, cuprinse între -0,51% pe indicele BET, valoarea acestuia fiind de 6862,03 puncte şi 0,48% pe indicele BET-FI, valoarea la închidere a acestuia în puncte indice fiind de 28.902,98.

În săptămâna analizată, 35 de titluri au avut evoluţii pozitive, 25 au avut evoluţii stabile şi 16 au avut evoluţii negative.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile "Carbochim" (CBC), "Turbomecanica" (TBM) şi "Stirom" (STIB), de 11,11%, 7,91% şi respectiv de 5,49%. Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe titlurile "Napoca" (NAPO) de 9,09%, aceasta fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile "Transgaz" (TGN) şi "Rompetrol Well Services" (PTR) de 3,58% şi respectiv de 3,14%.

Analiza precizează: "Săptămâna aceasta indicii locali au avut evoluţii mixte, variaţiile fiind reduse. Cea mai mare creştere a fost înregistrată de BET-FI, indicele înregistrând un câştig de 0,48%. Avansul a fost susţinut în principal de titlurile SIF5 (1,47%) şi SIF1 (0,71%), care au ponderi de 16,60% şi respectiv de 17,62% în indicele financiar. La polul opus s-a situat indicele de referinţă BET, cu o scădere de 0,51%. Indicele BET-NG a încheiat săptămâna pe un minus de 0,10%, această fiind a şasea săptămână consecutivă de scăderi pe indice. Volumele au fost ridicate, pe fondul derulării tranzacţiei din cadrul ofertei publice la OMV Petrom, dar şi ca urmare a interesului ridicat al investitorilor pentru titlurile SNP după finalizarea tranzacţiei. În topul aprecierilor emitenţilor din cadrul BET s-a aflat Bursa de Valori Bucureşti, cu un plus de 4,35%. Titlurile companiei au ajuns în prezent la un avans de 6,67% faţă de valoarea de închidere din data de 29 septembrie 2016, când a fost anunţată includerea în watchlistul pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă. De altfel, includerea în watchlist, ofertele care au avut loc anul acesta precum şi posibilitatea unor noi listări în viitorul apropiat ar putea conduce la creşterea interesului investitorilor pentru emitent, în perspectiva unor rezultate financiare pozitive în viitor".

Topul creşterilor a fost completat de titlurile "OMV Petrom" (1,09%) şi "Romgaz" (+1,08%). Potrivit brokerilor de la Intercapital Invest, evoluţia titlurilor SNP în urma ofertei a surprins piaţa, titlurile înregistrând în prezent o creştere de 16,54% faţă de preţul cu discount de 5% din ofertă.

Analiza mai arată: "Deşi au apărut volume ridicate la vânzare în ziua de marţi, când au intrat acţiunile din ofertă în conturi, preţul scăzut din ofertă a atras atenţia investitorilor, care au intrat la cumpărare, iar titlurile au închis în creştere cu 1,78% şedinţa, pe fondul unor volume impresionante, de peste 200 milioane acţiuni. Grupul austriac OMV a publicat vineri datele preliminare aferente T3 2016. Preţul mediu al petrolului Urals a fost de 44,10 usd/bbl, în scădere cu 11,3% faţă de Q3'15, dar peste nivelele din Q4'15, Q1'16 şi Q2'16. Conform raportului, producţia zilnică a subsidiarei Petrom a fost de 174 mii boe/zi, la acelaşi nivel cu producţia zilnică din T3 2015 dar cu 1,7% sub nivelul înregistrat în T2 2016. Marja de rafinare la nivel de grup a fost de 3,69 dolari/baril, faţă de 4,67 dolari/baril în T2'16 şi 7,84 dolari/baril în T3'15. OMV a anunţat însă că volumele în creştere au compensat marja redusă".

Titlurile "Transgaz" au consemnat cel mai mare declin din rândul bluechip-urilor locale, de 3,58%, până la nivelul de 296 lei/acţiune. Acestea au fost urmate de titlurile "Bănca Transilvania", cu o scădere de 2,26%, un posibil motiv pentru evoluţia negativă fiind, în opinia brokerilor, adoptarea legii conversiei creditelor CHF de către Parlament în ziua de marţi.

Brokerii mai spun: "Totuşi, ponderea creditelor în CHF este una destul de mică, iar băncile care au avut expuneri mai mari pe francul elveţian au provizioane şi rezerve pentru acoperirea pierderilor apărute în urma conversiei. Rămâne de văzut în trimestrele următoare dacă performanţele financiare ale băncilor vor fi afectate de lege".

Potrivit analizei, pe plan extern, pieţele importante au avut o săptămână pozitivă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Despre Rompetrol ar fi mai multe de spus - este al treilea cel mai mare contribuabil din România, cu 5.000 de angajați. Și mai merită menționat despre KazMunayGas, investitorul din Kazahstan care a cumpărat Rompetrol, că asigură peste 40% din capacitatea de rafinare a României și 70% din cererea internă de carburanți. Așadar evoluția Rompetrol Well Services este neglijabilă în contextul general.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb