BVB "Banca Transilvania" a realizat aproape jumătate din valoarea tranzacţiilor de la Bursă

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 ianuarie 2004

Valoarea tranzacţiilor încheiate în şedinţa bursieră de ieri a fost de 89,3 miliarde de lei, mult peste cea consemnată vineri. Valoarea a fost determinată pe de o parte, de transferurile în-cheiate cu acţiunile "Băncii Transilvania", care au totalizat 19,1 miliarde de lei, iar pe de altă parte de închiderea ofertei publice de preluare pentru ac-ţiunile "Terapia" Cluj, în valoare de 44,06 miliarde de lei. Pe fondul unei valori ridicate a tranzacţiilor, toţi cei trei indici bursieri au înregistrat scăderi comparativ cu nivelul de vineri. Brokerii sînt de părere că inves-titorii în acţiunile SIF s-au mai calmat. Pînă la apariţia unor informaţii noi cu privire la rezultatele financiare ale SIF-urilor, brokerii sînt de părere că investitorii în acţiunile SIF vor avea o atitudine de aşteptare.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Lichiditatea acţiunilor BRD a fost extrem de scăzută, ieri fiind transferate doar 23.260 de titluri. Pe fondul unei lichidităţi reduse, cotaţia acţiunilor BRD a scăzut ieri pînă la 21.500 lei/ac-ţiune, pe fondul numă-ru-lui mic al cumpărătorilor. Către finalul şedinţei, cursul şi-a revenit, ultima tranzacţie fiind rea-lizată la 22.000 lei/acţiune (+0,5% faţă de vineri). Brokerii sînt de părere că preţul ridicat de la închiderea şedinţei a fost manipulat de unii investitori, care au făcut presiune la cum-părare.

"Banca Transilvania" Cluj-Napoca

Acţiunile TLV au avut ieri o evoluţie bună, preţul la care au fost realizate transferurile osci-lînd între 4.850 şi 4.950 lei/ac-ţiune. Brokerii susţin că volumul mare de tranzacţionare din şedinţa de ieri, de aproape 4 milioane de titluri, confirmă preţul ridicat la care s-au transferat acţiunile TLV în acest an. Valoarea ridicată a transferurilor poate fi explicată şi de existenţa unor fonduri suplimentare pe piaţă, investitorii considerînd ac-ţiunile TLV o investiţie bună, mai susţin brokerii.

"Impact" Bucureşti

Lichiditatea acţiunilor "Impact" a crescut ieri, preţul avînd o evoluţie ascendentă. Cursul maxim la care au fost încheiate transferurile cu acţiuni "Impact" a fost de 4.900 lei/acţiune, cu 6,5% peste cel de vineri. Ultima tranzacţie a fost realizată la 4.850 lei/acţiune, în creştere cu 5,4% faţă de nivelul de vineri. Brokerii sînt de părere că preţul acţiunilor "Impact" a înregistrat ieri o creştere pronunţată datorită faptului că pentru celelalte acţiuni lichide fuseseră deja înregistrate creş-teri de peste 10% săptămîna tre-cută, timp în care acţiunile "Impact" au fost suspendate de la tranzacţionare. Ei estimează că preţul acţiunilor "Impact" se va stabiliza, în această săptămînă, la 5.000 lei/acţiune.

"Oltchim" Rîmnicu Vîlcea

Cotaţia acţiunilor "Oltchim" a continuat să scadă şi ieri, după reintroducerea la tranzacţionare ca urmare a înregistrării transferului la un alt Registru. Cursul scăzut pînă la 890 lei/acţiune, pe fondul unui volum ridicat de tranzacţionare. Brokerii sînt de părere că preţul acţiunilor "Oltchim" va continua să scadă şi în şedinţele ur-mătoare, majorarea cotei de de-ţinere a APAPS la peste 90% făcînd neinteresante titlurile pentru investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb