BVB BET - la maximul de la izbucnirea crizei Covid-19

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 mai 2020

BET - la maximul de la izbucnirea crizei Covid-19

Dragoş Cabat, CFA România: "Acum, investitorii tranzacţionează mai degrabă aşteptările pentru rezultatele trimestrului al treilea şi al patrulea al anului" "Scenariul apariţiei unui al doilea val de îmbolnăviri nu este inclus, în momentul de faţă, în preţuri", consideră analistul Gabriel Aldea, Tradeville: " În măsura în care rezultatele trimestrului al doilea vor arăta mult mai prost decât aşteptările investitorilor, vor fi posibile ajustări în sens negativ ale cotaţiilor"

Prima săptămână cu tabloul complet al rezultatelor financiare pentru primul trimestru al companiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a adus noi maxime pentru indicii pieţei noastre, de la declanşarea crizei provocate de Covid-19, într-o mişcare de continuare a tendinţei ascendente dezvoltată de coşurile de acţiuni de la BVB, după vânzările în panică din perioada februarie-martie.

BET, ce include cele mai lichide şaptespreze titluri de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 5,12%, la 8.592,48 puncte, în timp ce BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a avut un avans de 4,34%, până la 786,53 de puncte.

Gabriel Aldea, director al departamentului de brokeraj din cadrul Tradeville, ne-a transmis: "Chiar dacă majoritatea companiilor listate la BVB au înregistrat rezultate mai slabe decât cele din primul trimestru din 2019, faptul că acestea au fost în medie mai bune decât aşteptările, a condus la un parcurs pozitiv a bursei noastre în această săptămână".

În acelaşi timp, brokerul subliniază că o parte dintre companii au surprins pozitiv şi au înregistrat rezultate financiare mai bune în acest trimestru, ceea ce a contribuit la o creştere consistentă a preţului titlurilor acelor emitenţi, în condiţiile în care suferiseră scăderi însemnate ca urmare a pandemiei.

"Evoluţia bună în ansamblu a pieţei noastre şi atingerea unor noi maxime locale a fost ajutată şi de dinamica pozitivă a pieţelor externe în ultima săptămână, unii indici de referinţă la nivel global atingând maxime locale în cursul săptămânii", a adăugat Gabriel Aldea.

În Europa, indicele STOXX 600 a marcat o creştere de 3,63%, în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 5,82%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea a fost de 3,34%.

Peste Atlantic, Dow Jones Industrial Average a urcat cu 3,29%, în săptămâna tocmai încheiată, în timp ce S&P 500 s-a apreciat cu 3,2%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 3,44%. "Acţiunile americane includ tot mai mult în preţuri redeschiderea economiei şi o revenire lentă, dar constantă, a activităţii economice", a precizat, vineri, Sebastien Galy, strateg macro la Nordea Asset Management, citat de MarketWatch.

În plus, investitorii anticipează dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19, care a infectat până acum peste cinci milioane de oameni în întreaga lume, conform datelor agregate de Johns Hopkins University.

Totuşi, săptămâna a fost marcată şi de îngrijorările privind relaţiile dintre SUA şi China, Senatul american aprobând norme menite să împiedice companiile din China să se listeze la New York, iar Beijing-ul urmează să implementeze o nouă legislaţie menită să înăsprească controlul său asupra Hong Kong-ului, iniţiativă condamnată vehement de preşedintele Donald Trump.

La Bucureşti, tonul aprecierilor a fost dat îndeosebi de titlurile companiilor energetice şi de utilităţi, care au imprimat indicelui BET-NG un avans de 6,59%, pănă la 684,07 puncte, cea mai mare creştere din rândul coşurilor de acţiuni de la BVB, săptămâna trecută.

Cotaţia Nuclearelectrica (SNN) a urcat cu 13%, la 18,6 lei, cea a Transelectrica (TEL) cu 9,89%, la 20 de lei, preţul acţiunii Transgaz (TGN) s-a apreciat cu 8,61%, la 290 de lei, în timp ce pentru titlurile Romgaz (SNG) creştere a fost de 7,67%, până la 31,6 lei.

Pe lângă faptul că sunt emitenţi din domenii defensive, ce resimt mai puţin şocurile în perioade de criză, este posibil ca aceste companii să distribuie dividende suplimentare, în condiiţile în care sunt deţinute în proporţie majoritară de stat, care a cerut emitenţilor pe care-i are în subordine să prezinte planurile de investiţii pentru următorii cinci ani, ulterior urmând să ia o decizie privind posibilităţile acestora de a face distribuţii în plus faţă de cele deja aprobate pentru acest an.

Titurile Electrica (EL), companie la care statul deţine 48,79% din capital, au urcat cu 5,47%, la 10,6 lei, acţiunile Conpet (COTE) s-au apreciat cu 5,26%, până la 84 de lei, în timp ce titurile OMV Petrom (SNP), grup deţinut în proporţie de 51,01% de austriecii de la OMV, au crescut cu 3,32%, la 0,3425 lei, într-o săptămână în care cotaţia contractelor futures ale petrolului Brent a urcat cu 8%.

Băncile au avut creşteri inferioare celei a indicelui reprezentativ, săptămâna trecută titlurile Banca Transilvania (TLV) înregistrând un avans de 2%, la 1,934 lei, în timp ce pentru BRD - Groupe Societe Generale (BRD) aprecierea a fost de 4,32%, până la 11,6 lei, ambele instituţii de credit înregistrând scăderi de profit în primul trimestru, în contextul constituirii de provizioane.

Sectorul fondurilor închise de investiţii a avut o evoluţie sub cea a pieţei în ansamblu, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), marcând un avans de 2,24%, până la 43.129,04 puncte.

Este un parcurs imprimat îndeosebi de titlurile FP, ce s-au apreciat cu 8,09%, la preţul de 1,27 lei, creşterea acţiunilor Fondului fiind susţinută, probabil, şi de răscumpărările de acţiuni realizate de emitent, ca parte a celui de-al unsprezecelea program de achiziţii de titluri proprii, aprobat de acţionari în luna noiembrie a anului trecut.

După ce au fost suspendate în data de 22 aprilie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat undă verde reintroducerii la tranzacţionare a acţiunilor SIF Transilvania (SIF3) începând de astăzi, în urma instalării efective a lui Marius Moldovan şi Cristian Răduţă la conducerea executivă a societăţii, punând capăt unei perioade de mai bine de o lună de confuzie privitoare la Directoratul SIF-ului din Braşov.

Dacă cotaţiile per ansamblu au avut creşteri puternice săptămâna trecută, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre lichiditate. Valoarea transferurilor realizate la BVB în ultimele cinci sesiuni de tranzacţionare a fost de 212,19 milioane de lei, peste cea de săptămâna anterioară, de 200,9 milioane de lei, dar cu mult sub cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie când cotaţiile au suferit picaje dramatice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

Se spune că bursele anticipează mersul economiei cu circa şase luni, iar Dragoş Cabat, analist CFA România, este de părere că, probabil, rezultatele financiare ale companiilor aferente trimestrului al doilea au fost deja prinse în preţuri, atunci când cotaţiile au cunoscut deprecieri puternice.

"Nu ştiu cât de bine au fost incluse, adică cât de mult a reprezentat componenta emoţională şi cât a fost calcul", ne-a spus Dragoş Cabat, adăugând: "Investitorii au trecut peste această perioadă şi acum tranzacţionează mai degrabă aşteptările pentru rezultatele trimestrului al treilea şi al patrulea al anului, şi chiar cele pentru anii următori".

Analistul CFA a subliniat că, la nivel global, economia începe să iasă din perioada de lockdown (blocare), astfel încât în următoarele luni probabil va intra pe un trend de revenire.

"Dar, asta nu înseamnă că nivelul veniturilor sau a profiturilor companiilor din 2019 va fi recuperat complet în acest an. Se va întâmpla anul viitor, în 2022, sau poate nu se va recupera niciodată", a spus Dragoş Cabat.

Totuşi, analistul atrage atenţia că scenariul recuperării economice în următorii doi ani este bazat pe datele disponibile în prezent.

"Situaţia se poate schimba, în cazul în care apare un al doilea val de îmbolnăviri, fapt ce nu este inclus în momentul de faţă în preţurile acţiunilor. Aşteptările sunt pozitive, în opinia mea este un pic de wishful thinking (n.r. situaţie în care formarea credinţelor şi luarea deciziile apare pe baza a ceea ce este dorit, mai degrabă decât pe dovezi sau raţionalitate), dar aşa arată lucrurile acum", a punctat fostul preşedinte al CFA România.

Din punctul de vedere a lui Gabriel Aldea de la Tradeville, logica potrivit căreia piaţă anticipează evoluţia economiei de peste şase - nouă luni este acceptată de investitori, nefiind totuşi general valabilă.

Brokerul a punctat că, în opinia sa, mai degrabă evoluţia pieţei este rezultatul combinaţiei mai multor factori de influenţă, printre aceştia numărându-se şi aşteptarea pe care investitorii o au în legătură cu rezultatele companiilor şi evoluţia economiei, în ansamblu.

"Dacă ne referim la acest factor, putem spune că la acest moment, piaţă a reevaluat în mod pozitiv companiile prin prisma rezultatelor pentru primul trimestru. În măsura în care rezultatele trimestrului al doilea vor arată mult mai prost decât aşteptările investitorilor, vor fi posibile ajustări în sens negativ ale cotaţiilor", a adăugat directorul departamentului de brokeraj de la Tradeville.

Alţi factori importanţi pentru evoluţia pieţei noastre în această perioadă sunt şi cei legaţi de contextul extern şi de dividendele acordate de companii, ambii având o influenţă pozitivă, mai consideră Gabriel Aldea.

Pe lângă elementele menţionate anterior, în data de 5 iunie, agenţia Standard & Poor's va evalua economia ţării noastre, iar rating-ul României este doar la o treaptă de nivelul la care un credit acordat Guvernului devine "nerecomandat investiţiilor".

În opinia lui Dragoş Cabat, în scenariul unei retrogradări, despre care conisideră că nu ar fi pe termen lung şi nici meritată ţinând cont de condiţiile actuale, totuşi impactul asupra pieţei noastre de capital va fi destul de mic.

"Investitorii instituţionali mari se uită la rating-ul de ţară, iar dacă ar avea loc un downgrade, atunci fondurile cu profil de risc mai scăzut, prin politicile pe care le au, sunt obligaţi să iasă din pieţele considerate «junk». Sigur că fondurile de capital de risc, făcute special pentru Europa de Est sau pentru ţări emergente nu sunt influenţate", a spus analistul CFA.

Gabriel Aldea de la Tradeville ne-a transmis că acest gen informaţii/evenimente au un impact negativ asupra unei pieţe şi pot genera ajustări de cotaţii.

"Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, în lipsa unor corecţii majore ale pieţelor externe, probabilitatea ca impactul unei asemenea decizii să fie amplu pentru bursa noastră este destul de redusă", a conchis brokerul.

Rămâne de văzut cum vor evolua economiile după relaxarea măsurilor de distanţarea socială, care va fi parcursul pieţelor de capital internaţionale şi, în siajul lor, cotaţiile de la Bursa de Valori Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb