BVB cere "Romcab" să explice situaţia companiei

S.A.
Piaţa de Capital / 19 ianuarie 2017

BVB cere "Romcab" să explice situaţia companiei

BVB: "Am constatat necesitatea unei reacţii transparente şi accesibile fiecărei persoane interesate, din partea Romcab"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cere "Romcab" (MCAB) să explice situaţia companiei. Astfel, operatorul pieţei de capital a transmis că a constatat "necesitatea unei reacţii ordonate, transparente şi accesibile fiecărei persoane interesate", din partea societăţii, ca un răspuns adecvat la situaţia care face, în prezent, obiectul atenţiei publice.

Operatorul pieţei de capital precizează, într-un comunicat de presă: "Bursa de Valori Bucureşti aminteşte companiilor listate că au obligaţii speciale faţă de investitori pe piaţa de capital. BVB subliniază importanţa şi necesitatea menţinerii calităţii în ceea ce priveşte relaţia cu investitorii şi transparenţa informaţională, aşa cum este specificat în Codul de Guvernanţă Corporativă. Am constatat necesitatea unei reacţii ordonate, transparente şi accesibile fiecărei persoane interesate, din partea societăţii Romcab, ca un răspuns adecvat la situaţia care face, în prezent, obiectul atenţiei publice".

În acest context, BVB menţionează că susţine şi poziţia investitorilor exprimată, spre exemplu, de către "Investors Club Bucureşti".

Acţionarii "Romcab" (MCAB) au aprobat, luni, schimbarea Consiliului de Administraţie, astfel că directorul general Zoltan Prosszer a devenit şi preşedinte, înlocuindu-l pe fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu. Ceilalţi doi membri ai CA, aleşi de AGA, sunt Kraftl Werner şi Anca Ioan.

Totodată, acţionarii au aprobat ca administratorii să ia o remuneraţie fixă brută de 7.000 euro lunar/membru.

Cotaţia acţiunilor "Romcab" (MCAB) a încheiat şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere cu 14,97%, la 3,92 lei/unitate, după o serie de deprecieri semnificative, la începutul acestui an.

Săptămâna trecută, un raport Tradeville făcea legătura între aceste scăderi şi situaţia financiară a companiei: "Potrivit informaţiilor disponibile în Centrala Incidentelor de Plăţi, furnizate de Risco Servicii Financiare, Romcab a înregistrat 79 de incidente de plată în ultimele trei luni, fără să mai aibă înregistrate astfel de incidente în ultimii 7 ani. Blocajul de lichiditate a fost cel mai probabil motivul cel mai important pentru care acţiunea Romcab a scăzut puternic ieri (n.r. joi), dar şi în ultimele zile. Totalul sumelor refuzate la plată este de 18.147.715 lei. Toate incidentele se referă la bilete la ordin neonorate de Romcab".

Termenii folosiţi în raportul de analiză "Tradeville" sunt neobişnuit de duri: "Riscul de lichiditate ridicat al Romcab era cunoscut", "Rămâne întrebarea dacă Romcab este solvabilă", "Ultimele informaţii despre activitatea companiei sunt nefericite".

Astfel, unele voci au ridicat semne de întrebare legate de apariţia acestui raport de vineri şi a problemelor de lichiditate ale companiei, în ultimele luni din anul trecut, în condiţiile în care compania era văzută bine de analişti, în ciuda gradului mare de îndatorare.

Recent, Acţionarii "Romcab" (MCAB) au fost covocaţi, pe 30/31 ianuarie 2017, să decidă, aprobarea de principiu a unui program de emisiuni de titluri de valoare denominate în euro, organizat de Banca Investec Bank plc, în calitate de aranjor principal şi exclusiv al programului de emisiune obligaţiuni, în valoare de maxim 200.000.000 euro (algoritm: 5 EBITDA ultimelor situaţii financiare), potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Titlurile ar urma să aibă o scadenţă între minim 3 şi maxim 10 ani, şi o rată a dobânzii anuale de maxim 9,99 % pe an. În baza acestui program de emisiune se vor putea emite titluri de valoare, în aceleaşi condiţii şi cu aceiaşi termeni ce pot face obiectul admiterii la tranzacţionare pe bursele din Statele Membre UE.

Alternativ, AGA poate decide aprobarea de principiu a accesării de către "Romcab" a unui împrumut în valoare de maxim 200.000.000 EUR (algoritm: 5 EBITDA ultimelor situaţii financiare), cu o scadenţă între minim 3 şi maxim 10 ani, cu o rată a dobânzii anuale de maxim 9,99 % pe an.

Acţionarii vor decide şi aprobarea utilizării sumelor obţinute pentru rambursarea datoriilor existente în acest moment în companie, respectiv pentru asigurarea capitalului de lucru necesar în vederea susţinerii planului de afaceri strategic al companiei.

În decembrie, acţionarii Romcab au aprobat contractarea unui credit în sumă de până la 5.000.000 euro de la Piraeus Bank Romania, în vederea finanţării activităţii curente/proiectelor de investiţii ale Societăţii/emiterii de scrisori de garanţie/acreditive.

Compania "Romcab" produce cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice. Societatea este controlată de "Sadalbari" Targu Mureş, cu o deţinere de 69,02%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Când intervine ASF ? Ce supraveghează ?

    Mie imi cam miroase a incercare de preluare fortata.... Daca nu s-au inteles la pret pe cale amiabila, au inceput sa lucreze cu zvonerii si raspandacii. Se vede clar ca exista cumparare, insa cel care cumpara doreste sa cumpere firesc la un pret cat mai mic. Ieri de exemplu au fost cumparate mai multe pachete de 10000 buc si chiar si un pachet de 35000 buc. In ultimele 8 zile s-au tranzactionat peste 1,5 mil actiun, adica peste 15% din capital. Se pare insa ca mai jos de 3.34 cat a fost azi nu mai prind baietii astia, au intrat si altii la cumparare la pretul asta.

    1. Încep sa cred tot mai mult ca asta este de fapt realitatea. Este foarte posibil sa confirme si MCAB, ca tot i-a întrebat BVB. Daca vor avea succes cu obligațiunile cred ca actiunea va sari de 10 lei.

    Si mie mi se pare ca se incearca o preluare ostila. Cel care a pornit tavalugul la MCAB se pare ca le-a incarcat mult mai jos si s-a potolit. Daca are 15% din companie la un pret la jumatate fata de cat era acum 1 luna, este boier! Daca pana acum a ramas de mai multe ori fara bid, curand o sa ramana fara ask; daca nu azi se va intampla peste cateva zile

    Uite ca BVB a intervenit si solicita explicatii. Sunt tare curioasa ce se intampla acolo. Ar trebui modificat cumva regulamentul bursei astfel incat la miscari foatte ample repetate sa se opreasca tranzactionares si sa solicite explicatii, dupa care sa reintre la tranzactionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb