BVB Circa 40% din rulaj asigurat de acţiunile bancare

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 mai 2019

Circa 40% din rulaj asigurat de acţiunile bancare

BET marchează un avans de 0,98%

Indicele BET a consemnat prima şedinţă de creştere vineri după patru zile consecutive de scăderi, încheind săptămâna la 8.189,13 puncte cu o apreciere de 0,98%, în contextul în care rulajul a revenit într-o zonă mai normală, valoarea tranzacţionată în ultima şedinţă a săptămânii trecute ridicându-se la 41,97 milioane de lei, peste media zilnică din acest an, de circa 38,84 milioane de lei.

Bursa locală a evoluat în tendinţă cu principalele pieţe europene, care au înregistrat creşteri de circa jumătate de procent, în general. Acţiunile bancare au revenit în prim-planul investitorilor, Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) reuşind să asigure împreună aproximativ 40% din valoarea tranzacţiilor de vineri, reflectând activitatea de cumpărare mai intensă de la BVB în comparaţie cu celelalte patru şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au marcat cea mai bună evoluţie din referinţa pieţei, câştigând 2,51% faţă de referinţa din ziua anterioară.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au detaliat evoluţia de vineri a pieţei astfel: "Cu excepţia indicelui BET-FI, care a scăzut cu 0,18%, toţi ceilalţi indici au avansat. Cel mai mult a urcat BET-NG, cu o creştere de 1,03%. Valoarea tranzacţiilor a urcat până la 8,8 milioane de euro, pe fondul schimburilor cu acţiuni TLV şi Romgaz (SNG). Din cadrul indicelui BET, trei companii au înregistrat creşteri de peste două procente: SNP, ce a crescut cu 2,51%, TLV, ale cărei titluri s-au apreciat cu 2,13%, şi Digi Communications (DIGI), cu un avans de 2,1%. La polul opus, doar două companii au înregis-trat scăderi, respectiv Fondul Proprietatea (FP), cu o scădere de 0,41%, şi Nuclearelectrica (SNN), ale cărei acţiuni au scăzut 0,37%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,155 lei, pe fondul unui rulaj de 9,51 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), al căror preţ de închidere din şedinţa de ieri a fost de 34,1 lei/titlu, valoarea tranzacţionată cu titlurile producătorului de gaze însumând 8,7 milioane de lei.

Acţiunile BRD au crescut cu 0,37%, încheind ziua la 10,84 lei/unitate, pe fondul unei valori transferate de 6,81 milioane de lei.

Tilurile SNN au încheiat ziua bursieră la preţul unitar de 10,8 lei, în condiţiile unui rulaj de 4,99 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" a fost înregistrată o singură tranzacţie, cu titlurile Natura Quattuor Energia Holdings (SCPS), ce s-a realizat la preţul unitar de 0,34 lei/titlu, cu 14,57% sub referinţa din piaţa "regular", pentru suma de 0,23 milioane de lei.

Indicele BET Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, a marcat un avans de 0,94%, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a cres-cut cu 0,51%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Altur" (ALT): +4,35%

2. "Romcarbon" (ROCE): +4,09%

3. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +3,45%

4. "Transilvania Broker" (TBK): +3,2%

5. "OMV Petrom" (SNP): +2,51%

----------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -7,14%

2. "Electroputere" (EPT): -5,56%

3. "Socep" (SOCP): -5,14%

4. "IAR Braşov" (IARV): -4,04%

5. "Biofarm" (BIO): -2,65%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb