BVB Comisia de politică economică a trimis SIF-urile la pământ, cu o scădere de 5%

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 februarie 2010

Comisia de politică economică a trimis SIF-urile la pământ, cu o scădere de 5%

Sectorul SIF a încheiat şedinţa de ieri a Bursei de la Bucureşti cu o scădere de aproape 5%, după ce Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare a Camerei Deputaţilor a avizat negativ proiectul de ridicare a pragului de deţinere, fapt ce a declanşat panică în piaţă, investitorii intrând puternic la vânzare.

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti a depăşit 43 de milioane de lei, în contextul în care peste jumătate a provenit din tranzacţiile cu cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

Totodată, indicele BET-FI, care le urmăreşte evoluţia, a consemnat cea mai mare depreciere din rândul celorlalţi indici, coborând cu 4,91% şi testând pragul de 27.000 de puncte.

Cele mai transferate acţiuni de ieri au fost cele ale companiei petroliere "Rompetrol Rafinare" Constanţa (simbol RRC), fiind schimbate peste 68 de milioane de titluri, în valoare totală de 4,93 milioane de lei. Faţă de preţul de referinţă, unităţile RRC au câştigat, ieri, 17,64%, scumpindu-se la 0,0727 lei.

Acţiunile SIF5 "Oltenia" au ocupat prima poziţie în topul lichidităţii, înregistrând schimburi de 11,89 milioane lei, în total fiind transferate 7,67 milioane de acţiuni. Cotaţia de referinţă a scăzut la 1,50 lei/acţiune. Şi titlurile SIF3 Transilvania au fost în topul vânzărilor investitorilor, depreciindu-se cu 9,09%, la 0,75 lei/unitate, pe fondul unor rulaje de 3,76 milioane de lei.

Preţul unităţilor "BRD - Groupe Société Générale" (simbol BRD) a staţionat însă la 14,6 lei, pe fondul unui rulaj de numai 0,88 milioane de lei, în total fiind tranzacţionate 60.210 de acţiuni.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 2,39%, în şedinţa bursieră de ieri, în timp ce indicele compozit al pieţei, BET-C, a înregistrat o creştere de 1,03%, până la 2.920 de puncte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Situatia de la bursa este temporara. Ca orice fenomen aleatoriu ,supus hazardului , fenomenul bursier isi va regla singur parametrii. Rabdare si ...tutun!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb