Şedinţa de ieri a fost caracterizată de o lichiditate sub media ultimei perioade, valoarea totală a tranzacţiilor ridicîndu-se la puţin peste 30 de milioane RON. La nivelul general al pieţei s-a remarcat o uşoară creştere, reflectată în evoluţia celor trei indici bursieri. Astfel, singurul indice care s-a depreciat a fost BET-C, însă nesemnificativ, pierzînd doar 0,04 puncte procentuale.
Segmentul financiar a înregis-trat cele mai importante creşteri, ceea ce se observă în evoluţia indicelui BET-FI, care a avut cea mai semnificativă apreciere, de 1,02%. Cu excepţia cotaţiei titlurilor "BRD Group Société Générale" (care a scăzut cu 0,7%), sectorul bancar a fost în creştere, atît acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), cît şi "Banca Comercială Carpatica" (BCC) apreciindu-se, însă variaţiile s-au încadrat în limita obişnuită, fiind mai mici de 2%.
Creşteri au fost înregistrate şi în sectorul petrolier, apreciindu-se atît cotaţia "Petrom" (SNP) cît şi cea "Rompetrol Rafinare" (RRC), însă şi de această dată majorările nu au fost foarte semnificative, situîndu-se sub 1%.
Cea mai importantă depreciere din cadrul sesiunii bursiere de ieri (11%) a fost cea a cotaţiei "Flamingo" (FLA). Alin Brendea, director de tranzacţionare la SSIF "Prime Transaction" este de părere că evoluţia negativă a titlurilor FLA a fost cauzată, pe de o parte, de anunţul privind rectificarea profitului pentru acest an (cu 30% mai mic), iar, pe de altă parte, de faptul că au început să fie disponibile acţiunile gratuite acordate de "Flamingo" ceea ce a ridicat oferta în piaţă. Domnul Brendea ne-a precizat că, la un moment dat pe parcursul şedinţei de ieri, nu existau cumpărători în piaţă pentru titlurile FLA.
Evoluţiile societăţilor de investiţii financiare au fost în ultimele luni strîns legate de privatizarea BCR. În aceste condiţii, Alin Brendea estimează că, pînă cînd nu va fi făcută publică decizia privind privatizarea BCR, SIF-urile nu vor avea variaţii semnificative.
• SIF 2 "Moldova"
Acţiunile SIF 2 "Moldova" au înregistrat ieri cea mai mare variaţie pozitivă de preţ din sectorul SIF-urilor (1,4%). Titlurile SIF 2 au avut un rulaj de peste 4,2 milioane RON, aferent unui număr de 1,9 milioane de acţiuni transferate. Cursul de tranzacţionare s-a înscris pe parcursul şedinţei de ieri pe un trend ascendent, crescînd de la un minim de 2,14 RON/acţiune, la deschidere, pînă la un maxim de 2,2 RON/acţiune. Ultima tranzacţie a fost efectuată la preţul de 2,18 RON/acţiune.
• "Rompetrol Rafinare" Constanţa
Acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC) au fost printre cele mai lichide din piaţă, cu un volum de tranzacţionare de aproape trei milioane de titluri şi o valoare a transferurilor perfectate cu acestea de 3,52 milioane RON. Cursul s-a menţinut relativ constant pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, preţul de deschidere (0,117 RON/acţiune) fiind la un nivel apropiat cu cel de închidere (0,118 Ron/ acţiune). Cotaţia a crescut cu 0,9 puncte procentuale.