BVB Cotaţiile SIF-urilor au înregistrat uşoare deprecieri

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 mai 2006

Investitorii s-au bucurat de week-end încă de vineri, întrucît prezenţa lor nu s-a făcut simţită pe Bursă, valoarea totală a transferurilor cifrîndu-se la numai 17 milioane RON. Liviu Avram, broker în cadrul "Prime Transaction", ne-a declarat că şedinţa a evoluat similar cu cea de joi, caracterizată prin volume mici şi stare de echilibru la nivelul cotaţiilor. Indicele BET-FI a pierdut în ultima şedinţă a săptămînii trecute -1,33%, fiind prima zi de tranzacţionare ex-dividend, în timp ce indicii BET şi BET-C au crescut cu +0,47%, respectiv +0,35%.

Cel mai lichid emitent al şedinţei de vineri a fost "SIF5 Oltenia", cu un rulaj de 1,6 milioane RON. Toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au scăzut mai puţin decît valoa-rea dividendului, brokerii sus-ţinînd că acesta este un semn bun întrucît, în termeni reali, cotaţiile au înregistrat creşteri.

Investitorii s-au orientat vineri şi către titlurile emitenţilor petrolieri. Cotaţia titlurilor SNP a pierdut -0,9% în prima parte a zilei, dar la finalul şedinţei cîteva ordine de cumpărare au ridicat cursul. Preţul de referinţă la finalul zilei a fost de 0,54 RON/titlu, în condiţiile unor valori totale a transferurilor de peste un milion RON. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat pentru două săptămîni, începînd de joi, tranzacţionarea la Bursă a unui pachet de acţiuni reprezentînd 1,13% din titlurile Petrom, în urma unui litigiu legat de decizia de majorare a capitalului social al companiei.

O evoluţie bună au înregis-trat-o vineri şi titlurile celuilalt emitent din sectorul petrolier, "Rompetrol Rafinare". Cursul a reuşit să depăşească palierul de 0,0900 RON/acţiune în a doua parte a şedinţei, urcînd cu 2,7%, probabil sub impulsul unui ordin mai mare de cumpărare de 2,5 milioane titluri.

"Prodplast" Bucureşti

Cotaţia titlurilor PPL continuă evoluţia ascendentă pe care au început-o din momentul dizolvării asociaţiei salariaţilor (PAS Prodplast). În şedinţa de vineri, cotaţia titlurilor PPL a cîştigat +9,5%, la 3,91 RON/titlu, în condiţiile unei valori totale a transferurilor de 1,5 milioane RON. Liviu Avram ne-a explicat că în şedinţa de vineri a fost tranzacţionat circa 3,5% din titlurile PPL, iar totalul acţiunilor transferate în ultimele şase şedinţe (din momentul dizolvării PAS) se ridică la circa 18% din capitalul social. Conform raportărilor, compania "Nord" a achiziţionat circa 7% din titlurile PPL, ajungînd la o deţinere de 21% din acţiunile PPL. Brokerul ne-a explicat de asemenea că vineri unii investitori şi-au marcat profiturile, făcîndu-se simţită o anumită presiune la vînzare, ceea ce arată că titlurile PPL reprezintă o atracţie şi pentru speculatori.

"Carbid Fox" Tîrnăveni

Anunţul referitor la intrarea în reorganizare judiciară a societăţii "Carbid Fox" a readus în piaţă posesorii de titluri care au lansat ordine de vînzare încă de la deschiderea şedinţei. Cotaţia titlurilor CRB a coborît cu maximul posibil, cu -15%, pînă la 0,0375 RON/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb