BVB Debut de săptămână pozitiv pentru indici, pe fondul unei lichidităţi reduse

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 aprilie 2022

Debut de săptămână pozitiv pentru indici, pe fondul unei lichidităţi reduse

Tranzacţii cu acţiuni de 31,5 milioane lei; rulajul total, de 2 miliarde de lei, susţinut de emisiunea de titluri de stat Fidelis

Milan Prusan, NN Investment Partners: "Recomandăm atenţie pentru că urmează săptămâni şi luni destul de volatile"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în contextul unui debut favorabil de săptămână pentru piaţa locală de acţiuni şi pentru pieţele externe, în ciuda informaţiilor ce conturează tot mai puternic riscul unei recesiuni în Uniunea Europeană.

Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la bursa noastră, s-a apreciat cu 0,54%, la 12.848 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a stagnat (+0,03%) la valoarea de 2.403 puncte.

Rulajul cu acţiuni s-a ridicat la 31,48 milioane de lei, sub rulajul mediu din acest an, nefiind realizat niciun schimb de tip "deal". Rulajul total al şedinţei de ieri a fost impulsionat de înregistrarea în piaţă a operaţiunilor prin care Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape 2 miliarde de lei prin ultima emisiune de titluri de stat Fidelis.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Debut de săptămână pozitiv pentru indicii BVB. Creşterile au fost cuprinse între 0,03% pentru BET-BK şi 0,78% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 405,11 milioane euro, lichiditatea fiind susţinută puternic de tranzacţiile cu titluri de stat din noua emisiune Fidelis. Pe piaţa regular, Banca Transilvania se mentine în topul lichidităţii cu o valoare tranzacţionată de 8,05 milioane lei. Din indicele BET, Purcari Wineries (WINE) s-a apreciat cu 3,42%, înregistrând cea mai mare creştere din şedinta de astăzi (ieri - n.r.). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de TeraPlast (TRP) -2,34% şi Transelectrica (TEL) -1,95%".

La rândul său, Milan Prusan, managing director al NN Investment Partners, a precizat ieri, într-o intervenţie la Digi24, că există ceva nelinişte în pieţe, iar incertitudinea geopolitică continuă şi chiar creşte în intensitate.

"De asemenea, raportările economice sunt în uşoară scădere ca intensitate. Pe de altă parte, BNR are o şedinţă de politică monetară şi este de văzut cum va impacta zona de piaţă a dobânzilor, zona de creditare şi a ratelor pe termen scurt care impactează consumatorii retail de produse de creditare. Este o situaţie mixtă. Preţurile pentru energie rămân ridicate, asta favorizează cumva companiile energetice listate la BVB, dar pe de altă parte pun presiune suplimentară pe zona de inflaţie. (...) Recomandăm atenţie pentru că urmează săptămâni şi luni destul de volatile", a afirmat Prusan.

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost deci condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), titlurile instituţiei de credit încheind ziua în creştere cu 1,80% la preţul de 2,54 de lei.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 3,46%, la preţul de 1,195 lei, pe fondul unor schimburi de 3,9 milioane de lei, al doilea cel mai ridicat rulaj individual al zilei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), cu un rulaj de 3,01 milioane de lei, acţiunile producătorului de petrol şi gaze încheind ziua la preţul de 0,473 de lei, în creştere cu 0,42%.

Titlurile TeraPlast (TRP) au scăzut cu 2,34%, până la preţul de 0,792 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 2,3 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus a urcat cu 0,59%, la 1.920 de puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni de la bursa noastră, a avut un avans de 0,38%, până la 1.113 puncte.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al bursei noastre, s-a apreciat cu 0,24%, la 1.002 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "COS Târgovişte" (COS): +14,63%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +7,61%

3. "Promateris" (PPL): +6,58%

4. "Electroargeş" (ELGS): +5,79%

5. "Uztel" (UZT): +4,76%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UAMT" (UAM): -11,28%

2. "Sinteza" (STZ): -11,06%

3. "COMCM Constanţa" (CMCM): -5,17%

4. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -4,14%

5. "Casa de Bucovina - Club de Munte" (BCM): -3,07%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb