BVB Declin pe linie pentru indici

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 decembrie 2024

Declin pe linie pentru indici

Lucian Isac, Estinvest: "Piaţa îşi va reveni când lucrurile vor intra pe un făgaş normal; până atunci va fi o perioadă de volatilitate mai ridicată"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi pe linie în ulima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, investitorii fiind sub presiunea degringoladei de pe scena politică. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale bursei noastre, a avut un recul de 1,91%, la 16.345 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 2%, până la 3.016 de puncte.

Lucian Isac, directorul general al Estinvest, a declarat citat de Agerpres: "Piaţa în general are nevoie de predictibilitate şi stabilitate. Investitorii urăsc momentele de incertitudine. În orice investiţie pe care o faci, te bazezi pe anumiţi indicatori, pe raportările societăţilor, pe felul în care te aştepţi să performeze economia în ansamblu. Or, în momente în care apar situaţii de genul acesta, în care anumite aspecte devin incerte, investitorii pot deveni mai nervoşi. Dimineaţă au fost scăderi de 3-4% pe anumiţi emitenţi, dar într-un sfert de oră s-au recuperat. Piaţa îşi va reveni când lucrurile vor intra pe un făgaş normal, când lucrurile se vor clarifica. În momentul în care vom avea decizii în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor, ce se va întâmpla cu turul unu, dacă se va relua sau nu, cred că de abia atunci vom avea o perioadă de calm pe piaţă. Până atunci va fi o perioadă de volatilitate mai ridicată".

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 137 milioane lei, în apropierea mediei zilnice a acestui an, de 142 milioane lei, sumă care este totuşi trasă în sus de ofertele de titluri de stat Fidelis ale Ministerului Finanţelor.

În piaţa "regular", topul tranzacţiilor a fost condus de schimburile cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat schimburi de în valoare de 38,2 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua la preţul de 26,4 lei, în creştere cu 2,76%.

Pe poziţia a doua în topul lichidităţii s-au situat acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au coborât cu 1,66%, până la 0,713 lei, în condiţiile unor schimburi de 16,9 milioane lei.

Acţiunile Hidroelectrica (H2O) s-au depreciat cu 0,67%, până la preţul de 119,4 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 13,2 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat un rulaj de 7,2 milioane lei, acţiunile producătorului de gaze naturale încheind ziua în scădere cu 1,48%, la preţul unitar de 4,995 lei.

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un recul de 1,02%, până la 59.529 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 1,41%, la 1.176 de puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, s-a depreciat cu 2,39%, la 870 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Sinteza Oradea" (STZ): +14,67%

2. "Condmag" (COMI): +10,00%

3. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +9,35%

4. "Romcab" (MCAB): +5,26%

5. "Altur" (ALT): +4,29%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Prefab" (PREH): -8,94%

2. "Artego" (ARTE): -8,48%

3. "MedLife" (M): -5,88%

4. "Ropharma" (RPH): -5,03%

5. "TeraPlast" (TRP): -4,84%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foloseste careva BT Trade?

    Sunt curios daca este o platforma de tranzactionare buna dpdv interactiune si comisioane.

    Multumesc 

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb