BVB Deprecieri pentru indici, în ton cu pieţele europene

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 aprilie 2020

Deprecieri pentru indici, în ton cu pieţele europene

Circa 63% din rulaj, dat de tranzacţiile cu acţiunile bancare

Sesiune negativă pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, chiar în ziua în care agenţia de rating londoneză FTSE Russell a confirmat reclasificarea ţării noastre ca piaţă emergentă secundară, în luna septembrie a acestui an.

Indicii au avut scăderi pe linie, BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB încheind ziua bursieră la 7.425,44 puncte, cu 2,62% sub reperul zilei anterioare, într-o zi cu deprecieri accentuate în pieţele de active de risc din Europa.

Rulajul s-a ridicat la 46,62 milioane de lei, peste lichiditatea din şedinţa anterioară, de 27,95 milioane de lei, aproape 63% din valoarea tranzacţionată fiind dată de trasferurile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Erste Group Bank (EBS).

Este o situaţie apărută în condiţiile în care, Banca Naţională a României (BNR) a recomandat băncilor să nu plătească dividende în acest an după ce, săptămâna trecută, Banca Centrală a Europei (BCE) a făcut aceeaşi recomandare pentru zona euro, în perioada pandemiei de Covid - 19.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, asemănătoare cu cea înregistrată pe principalele burse europene şi americane, care au scăzut în prima parte a zilei. Indicele BET a pierdut 2,62% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -3,16% pentru BET-FI (n.r. ce a coborât la 38.194,29 de puncte) şi -1,53% în cazul BET-NG (n.r. care a scăzut la 571,43 de puncte). Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de aproximativ 9,7 milioane de euro, sub media zilnică de 12,4 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

 Cel mai mare avans din segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Electroaparataj (ELJ), +2,86%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), +2,38%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Dafora (DAFR), cu -9,72%, având un volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), -5,96%, pe fondul unui volum de acţiuni peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ce au cumulat un rulaj de 17,57 milioane de lei, preţul titlurilor instituţiei de credit fiind în depreciere cu 3,52%, la 1,752 lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile BRD, care au încheiat ziua bursieră la preţul de 11,04 lei/acţiune, în condiţiile unor transferuri în sumă de 9,14 milioane lei.

Ieri, banca a anunţat că a primit de la Societe Generale, acţionarul majoritar, solicitarea de completare a ordinei de zi a adunării de bilanţ cu un punct ce prevede alocarea întregului profit aferent anului trecut la rezultatul reportat, astfel încât, probabil BRD nu va distribui dividende, în acest an.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 1,08 lei, în scădere cu 2,7%, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 6,32 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Erste Group Bank (EBS), care au antrenat un rulaj 2,52 milioane de lei, ultima cotaţie a băncii austriece fiind de 78,76 lei, în depreciere cu 4,86% faţă de cea din şedinţa anterioară.

Prin piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie cu acţiunile BRK Financial Group (BRK), la preţul de 0,072 lei, cu 2,86% peste referinţa din piaţa "regular".

Cele 4,2 milioane de titluri transferate reprezintă 1,24% din capitalul casei de brokeraj din Cluj.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 2,43%, la 1.415,51 de puncte, iar indicele extins BET-XT, ce conţine cele mai lichide 25 de titluri de la BVB, a coborât cu 2,68%, până la 683,44 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Electroaparataj" (ELJ): +2,86%

2. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +2,55%

3. "Sphera Franchise Group" (SFG): +2,38%

4. "MedLife" (M): +1,79%

5. "Oil Terminal" (OIL): +1,36%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Dafora" (DAFR): -9,72%

2. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): -5,96%

3. "Transgaz" (TGN): -5,00%

4. "Erste Group Bank" (EBS): -4,86%

5. "SIF Moldova" (SIF2): -5,53%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb