BVB - din nou în genunchi

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 ianuarie 2019

BVB - din nou în genunchi

Picaj de aproape 10% pentru Banca Transilvania, pe un rulaj de 60,8 milioane lei

"Brokerii: "Căderile sunt date probabil de vânzările fondurilor de investiţii, care îşi lichidează din deţineri"

Cotaţiile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au suferit un nou picaj masiv după măcelul de la finalul anului trecut, cinci din cei nouă indici ai pieţei încheind şedinţa de tranzacţionare de ieri cu o scădere de peste 4%, într-o mişcare de continuare a căderii demarate în 19 decembrie 2018, după declaraţiile Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, privind intenţia Guvernului de a implementa o serie de măsuri cu impact masiv asupra activităţii de la BVB.

Din nou, tonul scăderilor a fost dat de cele două bănci lichide de la cota bursei bucureştene, Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ce au avut căderi de 9,58% şi 6%, în cazul instituţiei de credit din Cluj valoarea tranzacţionată fiind de 60,8 milioane de lei, circa trei sferturi din lichiditatea totală înregistrată ieri la BVB.

Alte deprecieri masive ale unor emitenţi importanţi au fost suferite de titlurile Nuclearelectrica (SNN), - 4,4%, Transelectrica (TEL), - 3,98%, Transgaz (TGN), - 3,48%, Digi Communications NV (DIGI), - 3,47%, Electrica (EL), - 3% şi Romgaz (SNG), - 2,32%

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Personal cred că nu este clar ce se va întâmpla, pentru că încă nu există nişte norme de aplicare exacte, să vedem concret cum vor fi implementate măsurile din Ordonanţa de Urgenţă"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring ne-a declarat că, în opinia sa, scăderile au apărut ca urmare a acţiunii fondurilor de investiţii din străinătate care ies din piaţa noastră pentru că nu mai văd potenţial în viitorul apropiat.

"Practic, sunt ordine de vânzare mari, în principal pentru companiile din indicele MSCI Frontier Markets, adică Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, Romgaz şi OMV Petrom", a spus directorul de la Goldring, care a completat: "Este o continuare a scăderii de la finalul anului trecut, precipitată de declaraţia lui Darius Vâlcov de astăzi (n.r. ieri), cum că taxa pe activele bancare se va calcula şi aplica trimestrial, dar în funcţie de ROBOR-ul de anul trecut. Toată lumea se aştepta să fie în funcţie de ROBOR-ul din acest an, dar poate că este doar un exemplu".

Dragoş Mesaroş a completat: "Din punctul meu de vedere, încă nu este clar ce se va întâmpla, pentru că nu există nişte norme de aplicare exacte, să vedem concret cum vor fi implementate măsurile respective, atât pentru sistemul bancar cât şi pentru companiile din energie.

De asemenea, personal cred că poate fi vorba şi despre o luptă între fondurile străine de investiţii şi Guvern. Până la urmă, statul este acţionar majoritar la cele mai multe companii din energie iar, pe termen scurt, prin vânzările efectuate de fonduri, valoarea societăţilor la bursă este puternic afectată".

Lucian Isac, Estinvest: "Cred că în acest moment asistăm la o reacţie exagerată a pieţei, pentru că în februarie vor începe raportările financiare ale companiilor şi s-ar putea ca rezultatele pentru 2018 să nu fie afectate de Ordonanţa Guvernului"

Şi Lucian Isac, director general al societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a transmis că, din punctul său de vedere, probabil, în piaţă acţionează vânzători mari, instituţionali, iar în condiţiile în care în momentul de faţă nu prea există susţinere la cumpărare, apar scăderi accentuate.

"Totuşi, consider că în acest moment asistăm la o reacţie exagerată a pieţei pentru că în luna februarie vor începe să apară raportările financiare ale companiilor şi s-ar putea ca, cu tot ceea ce înseamnă Ordonanţa care a fost dată pe final de an, profiturile pentru 2018 să nu fi fost afectate.

Sigur că depinde de cum vor arăta rezultatele financiare dar, la preţurile de acum din piaţă, randamentul dividendelor ar putea fi foarte atractiv. Mă aştept ca rezultatele financiare să nu difere semnificativ de cele din anul 2017, poate în scădere cu Maxim 20%, în general vorbind, dar nu cred că vor apărea surprize foarte mari. Sigur că nu ştim când se vor opri ordinele de vânzare, dar chiar şi la aceste preţuri acţiunile pot reprezenta oportunităţi de investiţii".

Ca reacţie la scăderile masive de ieri ale acţiunilor TLV, instituţia de credit din Cluj a anunţat, în timpul şedinţei de tranzacţionare: "Din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost încă publicate, Banca Transilvania nu este în măsură să emită o analiză de impact concludentă. Emitentul va informa cu promptitudine acţionarii şi investitorii imediat ce va obţine informaţii concludente referitoare la cele indicate mai sus".

Ordonanţa de Urgenţă n.r. 144/2018, care deja a fost publicată în Monitorul Oficial, include aplicarea unei taxe progresive pe activele bancare în funcţie de nivelul indicelui ROBOR, plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic şi de 3% pentru cele din telecom, precum şi o reformă a cadrului de funcţionare a sistemului de pensii ce impune, printre altele, majorarea capitalului social al administratorilor fondurilor private obligatorii Pilon II, plafonarea comisionului din contribuţie la 1% şi modificarea celui aplicat pe active, în funcţie de performanţa fondului.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Corect!

    Când unul pierde altul câștigă. 

    1. Cred ca te grabesti vorbind de castig. Mai corect ar fi "unul pierde acum, altul mai tarziu", adica atunci cand vinde

      Când unul pierde altul câștiga pe termen scurt. Cu dezastrul de la BVB din ultimele săptămâni pe termen lung toți pierd. Cam cum e cu pensiile și salarille acum. Pierd cei care produc cu adevărat, câștigă bugetarii și pe termen lung e groasă.

      Transilvania e o super Banca. Daca insa ar observa ca la calculul capitalului social s-a declarat mai saraca cu 100000 decat este in realitate nu inseamna ca 10% scadere pe bursa este si meritat sa reflecte valoarea intrinseca.Draga domnule Omer, daca faceti rectificarea capitalului social dupa cum va invata The Brute si mentionati ca TLV e membru Stoxx EU Enlarged 15 devine Ziarul Bursa Partner Media al bancii contelui Dracula?

      Daca nu am avut posibilitatea sa verific prin formularul destinat ministerului finantelor , nefiind publicat or siteul BVB am verificat direct cifrele din tabel unde erau inregistrate 4431439404 in loc de 4341439404. Aceasta inadvertenta ne arata ca lectura unui raport financiar din partea auditorului financiar nu intotdeauna este insotita de atentia cuvenita. Oricum mult mai atent PwC decat la BCR unde actionarul EGB Ceps Holding GnbH supraveghea activitatea BCR , desi aceasta persoana juridica este cu acte in regula din 2015 votant cu drepturi depline al celor chemati la vot de catre domnul Dragnea . Poate ar fi mai indicat ca Ziarul Bursa sa devina Partner Media PwC.avand mottoul Reading with our passion, feeling with Draculas teeth.Join us for an unbelievable experience...

    stiti componentele indexului EU Enlarged 15?

    La volumul mioritic al tranzactiilor si la miscarea acestui barometru se poate observa adevaratul curs. 

    azi venim cu revenirea!

    1. Intreaba-l pe Valcov ca Îți spune el. În 2 3 sapt își revine bursa. Ce mare necaz.

    Tehnic azi 1.8 la banca lui omer

    ... gogoasha umflata cu pompa TLV se sparge violent ... va scadea sub valoarea nominala ... PAZEA !!!

    1. no..1,35 capat de linie....

      unde era umflata TLV la un PER de 8?

    Scăderile de 10 la suta de ieri și cele de anul trecut multiplica riscurile din piețele financiare de la noi care și așa sunt minuscule.Revenirea va necesita timp și costuri!

    TLV este o actiune de doi lei care se tranzactioneaza, iata, aproape de un leu cinzeci.. Ce exemplu mai clar de tara africana vreti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb