BVB Dragoş Mesaroş, "Goldring": "Piaţa noastră se comportă diferit faţă de alte pieţe"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 decembrie 2017

Dragoş Mesaroş, "Goldring": "Piaţa noastră se comportă diferit faţă de alte pieţe"

"Întotdeauna, din pieţele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul

"Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI

Şedinţa de tranzacţionare de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieţei, toţi indicii bursei suferind deprecieri ale cotaţiilor.

Coborârea este cu atât mai însemnată cu cât a fost însoţită de un volum de 65,73 milioane de lei (14,18 milioane de euro), peste valoarea medie consemnată în acest an, de 47,9 milioane de lei.

Referitor la scăderea continuă a pieţei din ultima perioadă, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, ne-a declarat: "Bursa scade pentru că, în momentul de faţă, investitorii instituţionali tot vând. Situaţia nu este pozitivă pentru piaţa din România şi cred că tendinţa descendentă va continua.

Practic, în acest moment, comportamentul bursei noastre este complet diferit de cel avut de alte pieţe. Vedem că în Statele Unite indicii fac noi maxime, în timp ce la noi indicele BET scade".

Dacă ar fi să facem o comparaţie cu ce s-a întâmplat în 2007, la noi, maximul istoric al BET a fost atins pe 27 iulie 2007, a spus analistul de la Goldring, continuând: "Acum, după 10 ani, am avut un top pe 6 iunie 2017, după care s-a mers tot în jos.

Întotdeauna, din pieţele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută.

Nu pot să afirm că avem un semnal prevestitor, sper să nu fie acelaşi lucru dar, câteodată, istoria se repetă".

Pe de altă parte, brokerii de la Prime Transaction notează în raportul zilnic al companiei: "Piaţa a continuat să scadă, indicele BET-NG având şi de data aceasta cea mai slabă performanţă, -0,91%. Cele mai mari scăderi din sectorul energetic au fost cele ale acţiunilor Transelectrica (TEL), -2,14%, Transgaz (TGN), -1,57%, Electrica (EL), -1,08% şi Conpet (COTE), -1,01%. Alte titluri cu deprecieri mari de preţ au fost cele ale Erste Bank (EBS), -1,49%, MedLife (M), -1,76%, iar dintre emitenţii mai mici, Compa Sibiu (CMP), -8,42%. Cea mai bună evoluţie a zilei a venit şi astăzi (n.r. ieri) de la Sphera Franchise Group (SFG), +3,26%".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 10,03 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri FP a fost de 0,845 lei/unitate, în stagnare.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au urcat cu 0,71%, la 2,115 lei/unitate, în urma unui rulaj de 9,66 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri EL de 4,65 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 10,98 lei/unitate, în depreciere cu 1,08%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), cu un rulaj de 3,8 milioane de lei, ultima cotaţie fiind de 12,6 lei/unitate, în urcare creştere cu 0,8%.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, cinci tranzacţii.

Două dintre acestea, însumând 16,92 milioane de lei, au fost realizate cu titlurile "Digi Communications NV" (DIGI), la preţul unitar de 32,3 lei, în coborâre cu 4,44%.

Au mai fost încheiate două transferuri "deal" cu titluri BRD, totalizând 1,75 milioane de lei, la preţul 12,5 lei/acţiune.

Tot ieri, a mai fost realizată o tranzacţie cu acţiunile TLV, în valoare de 1,24 milioane de lei, la preţul de 2,1 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece titluri de la BVB, a scăzut cu 0,3%, în timp ce indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a înregistrat un recul de 0,35%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a coborât cu 0,25%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 0,41%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,83%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Sphera Franchise Group" (SFG): +3,26%

2. "Aerostar" (ARS): +1,78%

3. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +1,52%

4. "Romcarbon" (ROCE): +1,33%

5. "Alumil Rom Industry" (ALU): +1,12%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Retrasib" (RTRA): -12,90%

2. "Uztel" (UZT): -11,36%

3. "Compa" (CMP): -8,42%

4. "Altur" (ALT): -7,41%

5. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -6,43%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Istoria se repeta intotdeauna,nu cateodata.Misiunea noastra e sa gasim patternul care se repeta din timp,astfel incat sa putem actiona.De ex,anotimpurile sunt aceleasi de cand e lumea si se repeta an de an.Toti stim acest aspect,cam asa se intampla si cu bursele,au mersul lor si trebuie sa il descifram cand se repeta...

    1. Digi ma surprunde.

      Ajunge la 20? 

      Conform graficelor DIGI va ajunge in la 24,30-24,80 pana in martie. Au fost ceva volume in ultima perioada, insa doar pentru a atinge pretul agreat intre parti. Scaderea va continua asadar...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb