BVB este lovită de o nouă undă de şoc

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 4 martie 2022

BVB este lovită de o nouă undă de şoc

Scăderi severe în pieţele europene, pe fondul conflictului din Est

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, indicele BET are o cădere de 12,5%

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au o nouă sesiune de scăderi severe, în ton cu dinamica din pieţele europene, care se află sub presiunea războiului din Ucraina.

Indicele BET, la celor mai lichide 19 titluri de la bursa noastră avea, după trei ore de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare, un declin de 4%, până la 11.560,1 puncte, în timp ce indicele financiar BET-FI era în scădere cu 2,88%, la 47.705,76 de puncte.

În Europa, indicele Stoxx 600 avea o depreciere de 2,6%, în vreme ce la Frankrurt indicele DAX 30 era în scădere cu 3,1%. Indicele londonez FTSE era în declin cu 3%, la ora 13 :00, ora României.

Un incendiu a izbucnit la o unitate de antrenament de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, după un atac al forţelor ruse. Agenţia nucleară a Ucrainei a declarat că trupele ruse au preluat controlul asupra instalaţiei. Liderii internaţionali au condamnat bombardamentul, iar premierul britanic Boris Johnson i-a spus preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyi că va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta despre atac, conform CNCB.

Moscova şi-a intensificat atacul asupra Ucrainei în ultimele zile, bombardând marile oraşe şi înaintând spre capitala Kiev. Invazia a atras sancţiuni economice asupra Rusiei fără precedent din partea guvernelor occidentale, mai notează sursa menţionată.

În acest context, la Bucureşti, indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, avea la ora 13:00, o scădere de 4,15%, la 2.156,45 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, se deprecia cu 3,22%, până la 769,14 puncte.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), fovoritele investitorilor străini care vor să ia expunere pe bursa noastră, aveau un declin de 5,06%, la 2,25 lei, în timp,ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) erau în scădere cu 4,1%, până la 17,78 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, aveau o depreciere de 3,91%, la 0,43 de lei, iar titlurile Romgaz (SNG) erau în scădere cu 2,84%, până la 35,9 lei. Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) aveau un recul de 4,06%, la 35,45 lei.

Pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), alt vehicul folosit de investitorii străini care vor să ia expunere pe economia ţării noastre, scăderea era de 3,21%, până la 1,87 lei.

După primele trei ore de tranzacţionare, valoarea schimburilor de la Bursa de Valori Bucureşti se ridica la 120 milioane de lei, peste media zilnică a anului, de 100 milioane de lei.

De la declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina de săptămâna trecută, indicele BET a suferit o cădere de 12,5%.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Omv dacă nu se bazau pe ordine ruse, începea foraj Marea Neagră și foraje suplimentare pe onshore.

    S-a bazat ca le dau rusii  

    Le vor da Moneda Uniunii Europene... 

    Și desigur , poate și romanii.

    Dacă îl schimba pe Popescu sigur iar dacă vor numi profesioniști la conducere, nu plecați ghiocel la S Petrsburg, vor creste valoric  

    Lăsați că și așa erau cam umflate acțiunile multor companii! Exemplu Nuclearelectrica! Trist este "cauza" care generează frica investitorilor! Acțiunile scad și cresc, sau invers....dar viețile luate de acest război nu se mai intorc! :(

    Așa că nu va mai plângeți, daca.s prea ieftine nu mai vindeți și gata! 

    1. Sau cumpărați daca.s ieftine :)

      F bine punctat!

      Asta am si facut! ;)

      Cumparam, dar cat de ieftin se poate, nu doar ca sa rezolvam problema unora care vor sa se scape de ele.

      Trp are abia acum per de 33!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb