BVB Evoluţii preponderent negative la finalul săptămânii trecute

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 mai 2021

Evoluţii preponderent negative la finalul săptămânii trecute

Rulaj de 8,4 milioane de euro, în scădere comparativ cu şedinţa de joi

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi uşoare în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, reperul BET încheind a doua săptămână din luna mai la 11.593,49 puncte, în mare parte la acelaşi nivel la care a început-o, parţial şi ca urmare a corecţiei ex-dividend de joi a emitentului OMV Petrom (SNP). BET a scăzut vineri cu 0,20%.

Lichiditatea a fost destul de slabă, de 41,44 milioane de lei, sub rulajul zilei anterioare, în ciuda publicării rezultatelor financiare de către număr ridicat de companii, ceea ce indică faptul că investitorii sunt într-o oarecare aşteptare în condiţiile în care în pieţele externe s-a conturat săptămâna trecută o imagine ce indică posibilitatea concretizării unei corecţii a cotaţiilor bursiere în această săptămână. Piaţa AeRO a dat din nou circa 10% din valoarea tranzacţionată vineri la BVB.

Peste Ocean, după aproximativ două ore de tranzacţionare, indicii bursieri americani continuau revenirea după vânzări puternice în primele trei şedinţe ale săptămânii, liderul aprecierilor la nivel de indici fiind NASDAQ Composite, al sectorului de tehnologie. Săptămâna aceasta însă o serie mai largă de contracte de opţiuni pe VIX - şi pe indici expiră -, iar expunerea în dolari pe opţiuni a market-makerilor din piaţa americană (indicatorul GEX), care au obligaţii de hedging, era vineri puternic în teritoriul negativ, asta şi în condiţiile unei distanţe de doar 2% faţă de maximele istorice pentru S&P 500 de exemplu. Un roll-over al contractelor de opţiuni pe VIX cu GEX negativ s-a întâmplat de doar 4 ori în ultimii zece ani, respectiv în săptămânile 17 martie 2020 (cu -12% pentru S&P în următoarele 4 zile), 18 decembrie 2018 (-8% în următoarele 4 zile), 15 mai 2012 (-1%) şi 16 august 2011 (-6%).

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction notează: "Evoluţii preponderent negative înregistrate la final de săptămână. BET-BK a fost singurul indice care a închis sedinta pe plus, cu un avans de 0,27%, în timp ce BET a înregistrat cea mai mare corecţie cu o evoluţie de -0,20%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 8,4 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa de ieri. Fondul Proprietatea (FP) a fost cel mai lichid emitent asigurând peste 22% din rulajul zilnic. Din indicele BET, doar doi emitenţi s-au apreciat cu peste un procent: Digi Communications (DIGI) +1,94% şi Transelectrica (TEL) +1,13%. La polul opus, notăm scaderile înregistrate de societăţile: Alro (ALR) -6,40% şi Conpet (COTE) -2,13%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus deci de acţiunile FP, care au scăzut cu 0,66% la 1,804 lei/unitate, pe un rulaj de 9,24 milioane de lei.

Pe locul secund s-au situat acţiunile OMV Petrom, care au înregistrat o scădere minoră de 0,23% la 0,4370 lei/titlu, evoluţie venită pe fondul unui rulaj de aproape 4,26 milioane de lei.

Titlurile Banca Transilvania (TLV), care se situează pe treapta a treia a topului lichidităţii, au pierdut 0,19%, scăzând la 2,605 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 3,26 milioane de lei.

Pe locul al patrulea în acest clasament se găsesc acţiunile Romgaz (SNG), a căror cotaţie a stagnat la 33 de lei, valoarea transferată cu titlurile producătorului de gaze naturale fiind de 1,61 milioane de lei.

Totodată, prin piaţa "deal" a fost realizată vineri o tranzacţie negociată în valoare de 4,18 milioane de lei cu 3 milioane de acţiuni Evergent Investments (EVER), fosta SIF Moldova (SIF2), la preţul de 1,395 lei.

Indicele compozit BET Plus, a scăzut vineri cu 0,17, în timp ce indicele BET-NG, al sectorului energetic, s-a depreciat cu 0,08%. Totodată, indicele SIF-urilor şi al FP, BET-FI, a scăzut ieri cu 0,20%.

 Topul celor mai mari creşteri 

1. "Cos Târgovişte" (COS): +15,00%

2. "Uztel" (UZT): +10,22%

3. "Sinteza" (STZ): +8,33%

4. "Prefab" (PREH): +5,26%

5. "Alumil" (ALU): +4,96%

-----------------------------------------------

  Topul celor mai mari scăderi

1. "Alro" (ALR): -6,40%

2. "Conpet" (COTE): -2,13%

3. "Aages" (AAG): -1,80%

4. "Prebet" (PREB): -1,56%

5. "Aerostar" (ARS): -1,30%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb