BVB Fluctuaţii reduse de curs pe lichiditate medie

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 noiembrie 2005

Şedinţa de vineri a fost caracterizată de creştere la Bursă, toţi indicii bursieri majorîndu-se cu peste 1%. Valoarea totală tranzacţionată a însumat peste 27,6 milioane de RON, din care circa 12.000 de RON reprezintă transferurile cu obligaţiuni. Astfel, au fost transferate 3 obligaţiuni "Raiffeisen Bank", în valoare de 1.579 de RON, la un preţ cu 1% mai mare decît principalul. Diferenţa a reprezentat o tranzacţie cu 4 obligaţiunu BRD, la un preţ cu 3% mai mare decît principalul. Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF a crescut vineri cu 1,13%, iar pe ansamblul săptămînii s-a apreciat cu puţin peste 2,5% comparativ cu săptămîna precedentă. Brokerii precizează că ajustările cotaţiilor principalilor emitenţi s-au înregitrat în prima parte a sesiunii bursiere, după care a fost o stare de consecvenţă în piaţă.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost vineri "Banca Transilvania", cu un rulaj de peste 3,2 milioane de RON. După ce a urcat la nivelul maxim al zilei de 1,16 RON/acţiune, cotaţia s-a stabilizat la acest nivel, unde s-a şi închis. Preţul la finalul şedinţei a fost în creştere cu 1,8% faţă de cel precedent. Cu acţiunile băncii a fost perfectată şi o tranzacţie specială (deal), cu 342.000 de titluri, la preţul minim al zilei de 1,14 RON/acţiune. Valoarea transferului s-a cifrat la aproximativ 390.000 de RON. Celălalt emitent din sistemul bancar s-a apreciat cu 2,3%, acţiunile BRD ajungînd la nivelul de 13,4 RON/acţiune. Pe parcursul săptămînii trecute cotaţia a crescut cu aproximativ 4%. Valoarea totală a tranzaţciilor efectuate cu acţiunile BRD a fost de sub 1 milion de RON şi 61.000 de acţiuni transferate.

În segmentul petrolier, evoluţiile au fost modeste. Acţiunile "Petrom" au închis ziua la acelaşi preţ ca cel anterior, respectiv de 0,42 RON/acţiune, după ce pe parcursul sesiunii bursiere cotaţia a atins nivelul maxim de 0,4230 RON/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate cu titlurile companiei petroliere a fost de circa 1,48 milioane de RON, transferîndu-se 3,5 milioane de titluri.

Acţiunile SIF au înregistrat vineri creşteri în medie cu 1% ale cotaţiilor. Rulajul efectuat cu acţiunilor SIF a însumat aproximativ 16 milioane de RON, respectiv circa jumătate din totalul bursier. Cele mai tranzacţionate titluri au fost cele ale SIF2 "Moldova" Bacău şi SIF5 "Oltenia" Craiova, cu valori de peste 4,5 milioane de RON fiecare.

La categoria a doua, preţul titlurilor "Rompetrol Rafinare" a crescut cu 1,9% pînă la nivelul de 0,1060 RON/ acţiune, acesta fiind şi preţul de închidere de vineri. Rulajul efectuat cu acţiunile rafinăriei a depăşit 1,64 milioane de RON.

"Sicomed" Bucureşti

Cu peste 2,45 milioane de acţiuni "Sicomed" au fost efectuate tranzacţii în sumă de aproximativ 3,4 milioane de RON. Cotaţia a atins vineri nivelul maxim al zilei de 1,39 RON/acţiune, însă spre final preţul s-a stabilizat la nivelul de închidere de 1,38 RON/titlu. Acesta a fost acelaşi ca cel de joi. Zvonurile care circulă în piaţă se referă la o ajustare a preţului titlurilor "Sicomed" datorită unui fond de investiţii care pare să fie nemulţumit de preţul oferit de "Zentiva" în oferta publică de cumpărare lansată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb