BVB Fondul Proprietatea, la maximul din ultimele 11 luni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 martie 2012

Fondul Proprietatea, la maximul din ultimele 11 luni

Cotaţia acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) a atins, vineri, cel mai ridicat nivel pentru ultimele 11 luni, de 0,614 lei/unitate.

La finalul şedinţei, titlurile FP au fost transferate la 0,605 lei, cu 0,58% peste nivelul de joi. Valoarea tranzacţiilor a fost de 24,23 milioane lei milioane lei.

Acţiunile Fondului au făcut şi obiectul a două transferuri deal, de 5,5 milioane lei, ambele perfectate la o cotaţie de 0,6 lei, în scădere cu 0,25% faţă de ultimul preţ de joi.

Titlurile FP au asigurat, astfel, 46% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 63,69 milioane lei (14,64 milioane euro).

"Interesul investitorilor pentru piaţa locală începe să fie din ce în ce mai accentuat, iar acest lucru se vede în piaţă prin decuplarea evoluţiei titlurilor noastre faţă de mişcările pieţelor internaţionale.

Acest lucru este normal, mai ales când vedem că sunt titluri foarte atractive, cum ar fi cazul Fondul Proprietatea sau cel al OMV Petrom, acţiuni care au avut o creştere spectaculoasă în ultimele şedinţe şi cu siguranţă sunt în vizorul tuturor inves-titorilor", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de Mediafax.

El crede că interesul pentru aceste titluri se poate explica prin migrarea investitorilor de pe alte acţiuni, dar şi pe fondul creşterii puternice a volatilităţii, odată ce au fost atinse anumite bariere de preţ.

"Este posibil ca acesta să fie cauza pentru care de exemplu SIF-urile au intrat în dizgraţie şi nu mai prezită un interes atât de mare, iar în unele cazuri ele se corectează mai puternic faţă de restul acţiunilor. Un alt efect al acestor mişcări ale preţurilor este şi intrarea la tranzacţionare a investitorilor mari, în piaţă executându-se din ce în ce mai multe deal-uri, semn că aceştia tranzacţionează pachete importante pentru a-şi reechilibra portofoliile la condiţiile actuale ale pieţei", a spus Mureşian.

Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest nu exclude posibilitatea ca în perioada următoare preţurile să intre într-o zonă foarte volatilă, chiar dacă trendul general va fi în continuare de creştere, întrucât preţurile au urcat atât de puternic, ceea ce îi face pe unii investitori sa devină mai tentaţi să marcheze profiturile obţinute până în prezent.

Pe piaţa Deal, au fost încheiate şi cinci tranzacţii speciale cu 0,21% din acţiunile BRD, în valoare de 16,37 milioane lei (3,7 milioane de euro). Schimburile au fost realizate la acelaşi preţ, de 10,9 lei, egal cu referinţa.

Pe piaţa principală, acţiunile BRD au închis în stagnare, pe un rulaj de 792.000 lei.

O creştere semnificativă, de 2,41%, au consemnat acţiunile OMV Petrom (SNP), ultimul trans-fer fiind încheiat la 0,425 lei pe unitate, iar rulajul total a fost de 1,79 milioane lei. Cotaţia a atins vineri un maxim de 0,432 lei, reprezentând cel mai ridicat nivel din 5 mai 2011, când acţiunea a fost cotată la 0,4389 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în creştere cu 0,7%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,14% peste închiderea şedinţei precedente.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,29%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,39% peste nivelul de joi. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb