BVB Gabriel Aldea, Intercapital Invest: "Scăderile indicilor locali au fost modice comparativ cu cele ale indicilor europeni"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 februarie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua precedentă, de 49,27 milioane de lei (11 milioane de euro).

Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Exceptând BET-FI care a reuşit să închidă pe plus astăzi (ieri, n.r.), restul indicilor au înregistrat scăderi faţă de ziua anterioară (luni, n.r.). Deşi tendinţa de ansamblu de scădere a pieţei noastre a urmat-o pe cea a pieţelor externe, remarcăm totuşi că scăderile indicilor locali au fost modice comparativ cu cele ale indicilor europeni. Astfel, dintre indicii locali cea mai mare scădere a fost înregistrată de indicele de energie şi utilităţi BET-NG, respectiv 0,47%, în condiţiile în care indicele francez CAC40 a scăzut cu aproape 3%, iar cel german DAX30 cu peste 2%".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare de pe Bursă, precum şi evoluţia titlurilor, domnul Aldea a precizat: "Lichiditatea pieţei s-a menţinut la nivelul zilelor trecute, valoarea tranzacţiilor fiind de aproape 6 milioane de ruro. Dintre emitenţii locali remarcăm evoluţia foarte bună a unora dintre acţiunile mai puţin lichide, acţiuni precum Turbomecanica (TBM), Oil Terminal (OIL) sau Cemacon (CEON) înregistrând aprecieri consistente. În cazul acţiunilor Turbomecanica, notăm că au închis astăzi la maximul ultimilor peste 3 ani, respectiv la nivelul de 0,0424 lei/acţiune, în creştere cu 9,3% faţă de ziua anterioară. Dintre acţiunile lichide am constatat continuarea evoluţiei pozitive a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), reînceperea răscumpărărilor direct din piaţă de către fond contribuind probabil decisiv la această dinamică pozitivă. La polul opus remarcăm evoluţia nefavorabilă a acţiunilor OMV Petrom (SNP), acestea înregistrând o scădere de 2,24% faţă de ziua precedentă. În cazul acestor titluri, pe lângă anticiparea unor rezultate negative ce ar putea fi anunţate de către companie, s-a adăugat scăderea puternică a preţului petrolului, care s-a apropiat în cazul petrolului crud de nivelul de 30 de dolari/baril."

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 6,41 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 1,08%, ultimul preţ fiind de 0,752 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (BRD) au scăzut cu 0,43%, la 2,29 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,3 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 3,36 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 24 lei/unitate, în apreciere cu 0,63%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 2,65 milioane de lei. Cotaţia EL a crescut cu 0,17%, ultimul preţ fiind de 11,5 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost consemnată o tranzacţie de 2,24 milioane lei cu titluri "Impact Developer & Contractor" (IMP), la un preţ de 0,77 lei/acţiune, în depreciere cu 7,67% faţă de referinţă.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,26%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,24%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,24%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,25%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,27%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar si cresterile din anii anteriori au fost modice in comparatie cu bursele externe

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb