BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "După un sfârşit de săptămână foarte optimist, blue chip-urile înregistrează o corecţie destul de accentuată"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 martie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua precedentă, de 29,11 milioane de lei (6,51 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "După un sfârşit de săptămână foarte optimist, blue chip-urile de la BVB înregistrează o corecţie destul de accentuată. Titlurile OMV Petrom scad cu aproape 5%, pe o reacţie tehnic justificată ca urmare a unei aprecieri nesusţinute de un nivel ridicat al volumelor. În contrast, avem evoluţia acţiunilor Romgaz, care deşi au beneficiat în ultima vreme de o apreciere importantă, putem constata chiar în şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) susţinerea mult mai bună pe care le-o oferă piaţa. Nu numai că vedem o scădere mai mică, de aproape un procent, însă avem şi un nivel al schimburilor de acţiuni destul de ridicat, care plasează compania pe primul loc în topul lichidităţii".

Aşadar, pe piaţa "regular", prima poziţie în clasamentul tranzacţionării a fost ocupată de acţiunile "Romgaz" (SNG), simbol pe care au fost realizate schimburi în valoare de 6,66 milioane de lei. Cotaţia SNG a coborât cu 0,93%, ultimul preţ fiind de 26,6 lei/unitate.

Titlurile "Electrica" (EL) s-au depreciat cu 0,33%, la 11,96 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,25 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 3,08 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,74 lei/unitate, în scădere cu 0,27%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 2,4 milioane de lei. Cotaţia BRD a coborât cu 1,68%, ultimul preţ fiind de 9,93 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, patru tranzacţii. Una dintre acestea, de 2,67 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Banca Transilvania" (TLV), la preţul de 2,35 lei/unitate, în depreciere cu 1,47%.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri BRD, de 1,98 milioane de lei. Cotaţia BRD a scăzut cu 1,98%, la preţul de 9,9 lei/acţiune.

A mai fost consemnat un "deal" cu acţiuni SNG, de 0,9 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, a fost înregistrată o tranzacţie de 0,3 milioane de lei cu titluri "Transelectrica", la preţul de 29,25 lei/unitate, în coborâre cu 0,17%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat cu 1,67%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 1,56%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,26%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 1,44%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,97%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb