BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Entuziasmul aprecierilor nu s-a reflectat şi la nivelul volumelor, care au rămas modeste"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 februarie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua precedentă, de 18,1 milioane de lei (4,07 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Bursele externe s-au aflat astăzi (ieri, n.r.) pe creştere pentru a doua şedinţă consecutivă. Indicele BET a urmat o evoluţie asemănătoare. Aprecierea acestuia a coincis cu retestarea în şedinţa de joi a nivelului de minim înregistrat în luna anterioară. Prin urmare, la nivelul de 6.000 de puncte, indicele a primit pentru a doua oară la un interval scurt de timp un suport care nu ar trebui neglijat în contextul actual, în care sunt programate raportările financiare".

În ceea ce priveşte contextul publicării rezultatelor financiare ale emitenţilor, domnul Rotaru precizează: "Un exemplu în acest sens ar fi Romgaz care a publicat astăzi (ieri, n.r.) un profit net pentru 2015 aflat în scădere cu 16% faţă de 2014, însă acţiunile au urcat cu 3,64%, deoarece, la nivelul actual de preţ de piaţă, de 24,2 lei/acţiune, investitorii anticipează un dividend cu randament ridicat. Tot în creştere au închis şi acţiunile Transgaz, urmate de Transelectrica şi Banca Transilvania. La nivel general, piaţa internă s-a aflat pe «verde», însă acest entuziasm nu s-a reflectat şi la nivelul volumelor, care rămân modeste în şedinţa de astăzi (ieri, n.r.)".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 4,28 milioane de lei. Cotaţia TLV a crescut cu 1,33%, ultimul preţ fiind de 2,29 lei/unitate.

Titlurile "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) s-au apreciat cu 0,41%, la 9,8 lei/unitate, în urma unui rulaj de 1,57 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) în valoare de 0,84 milioane de lei.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Erste Group Bank" (EBS), cu un rulaj de 0,8 milioane de lei. Cotaţia EBS s-a apreciat cu 5,74%, ultimul preţ fiind de 110,5 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, patru tranzacţii. Trei dintre acestea, însumând 3,85 milioane lei, au fost realizate cu titluri "Banca Transilvania", la preţul de 2,3 lei/unitate, în creştere cu 1,77%.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "Carbochim" (CBC), de 1,02 milioane de lei. Cotaţia CBC a coborât semnificativ, cu 14,73%, la preţul de 3,3 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,18%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 1,09%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,47%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a sporit cu 1,05%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 1,06%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb