BVB / GABRIEL ROTARU (INTERCAPITAL INVEST): "Pe fondul panicii, au fost atinse noi minime, atât locale, cât şi istorice"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 ianuarie 2016

"Pe fondul panicii, au fost atinse noi minime, atât locale, cât şi istorice"

Indicele BET, cea mai mare depreciere din acest an

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua precedentă, de 42,17 milioane de lei (9,3 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "S-a intrat în a treia săptămâna de tranzacţionare din 2016, iar scăderile continuă cu agresivitate ridicată la BVB. Astăzi (ieri, n.r.), nici una dintre blue chip-uri nu a fost menajată de corecţii. Majoritatea emitenţilor au înregistrat scăderi cuprinse între 4% şi 5%, cele mai afectate fiind acţiunile OMV Petrom şi BRD, cu scăderi de 8%, respectiv 6,5%. Aşadar, pe o astfel de panică, inevitabil au fost atinse noi minime, atât locale, cât şi istorice. Indicele BET a înregistrat cea mai mare scădere din aceste an, mai mult de 5%".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, domnul Rotaru a precizat: "Avalanşa de pachete scoase la vânzare a determinat cumpărătorii să retragă gradat ordinele din cotaţii, de aceea rulajul general nu a mai fost astăzi (ieri, n.r.) atât de ridicat ca în şedinţele anterioare".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 10,5 milioane de lei. Cotaţia TLV a scăzut cu 4,98%, la 2,1 lei/unitate.

Titlurile "Transgaz" (TGN) au coborât cu 4,67%, la 245 lei/unitate, în urma unui rulaj de aproape 6 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 4,13 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,703 lei/unitate, în depreciere cu 3,3%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 3,62 milioane de lei. Cotaţia SNG a scăzut cu 5,51%, ultimul preţ fiind de 23,15 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnată o tranzacţie de 0,64 milioane lei, realizată cu titluri "Banca Transilvania" (TLV), la un preţ de 2,13 lei/acţiune, în coborâre cu 3,62% faţă de referinţă.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 5,07%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 4,94%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 4,83%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 5,11%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 4,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb