BVB încheie primul trimestru în linie cu principalele pieţe europene

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2020

BVB încheie primul trimestru în linie cu principalele pieţe europene

Radu Hanga: "Economia României are nevoie urgentă de pachete de măsuri şi de stimuli care să-i permită să se redreseze rapid şi să fie competitivă"

Adrian Tănase: "Prin intermediul bursei, statul îşi poate finanţa deficitul fiscal, poate susţine proiecte de investiţii publice şi poate sprijini continuarea activităţii companiilor puternic afectate de pandemia de Covid-19"

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat primul trimestru al anului cu o scădere de 23,6%, în ton cu deprecierile din principalele burse europene, după ce pandemia de Covid-19 a condus la sistarea activităţii în mai multe sectoare economice, se arată într-un comunicat de ieri al operatorului pieţei noastre de capital.

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a spus: "Niciun stat nu are capacitatea de a lupta simultan cu o criză sanitară şi cu una economică. Economia României are nevoie urgentă de pachete de măsuri şi de stimuli care să-i permită să se redreseze rapid şi să fie competitivă. Chiar dacă indicatorii economici şi macroeconomici pentru România sunt încă buni, e nevoie de măsuri economice fără precedent ca amploare şi extindere, astfel încât redresarea activităţilor economice să nu fie pusă sub semnul întrebării".

Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital, a declarat: "Am reuşit să îndeplinim rolul fundamental al bursei, chiar şi în această situaţie excepţională existentă la nivel internaţional, în care au fost sistate multe activităţi economice, şi am oferit investitorilor posibilitatea de a avea acces la lichidităţile investite în active mobiliare, într-o perioada în care nevoia de resurse a crescut semnificativ. S-a demonstrat încă o dată - dacă era nevoie - cât de importantă este funcţia socială şi economică pe care o îndeplinesc pieţele bursiere reglementate".

Pieţele de capital au funcţionat şi au asigurat un rol stabilizator în economie într-un context marcat de incertitudini accentuate şi volatilitate ridicată. Tocmai de aceea, Bursa de Valori Bucureşti îşi arată disponibilitatea şi deschiderea la dialog în relaţia cu decidenţii politici, se mai arată în comunicat.

"Asigurăm Guvernul României că are în BVB un partener de încredere şi dialog şi îi stăm la dispoziţie pentru identificarea celor mai bune soluţii economice care să contribuie decisiv şi semnificativ la îmbunătăţirea situaţiei economice actuale şi la creşterea gradului de încredere. Credem că a devenit evident că nu putem să vorbim de economie fără să vorbim şi despre bursă", a spus Radu Hanga.

De asemenea, Adrian Tănase a precizat: "Bursa românească este stabilă şi funcţională, oferă lichiditate şi dă dovadă de rezilienţă. Prin intermediul bursei, statul îşi poate finanţa deficitul fiscal, poate susţine proiecte de investiţii publice şi poate sprijini continuarea activităţii companiilor puternic afectate de pandemia de Covid-19".

În trimestrul tocmai încheiat, una dintre cele mai severe crize de sănătate publică, pandemia de Covid-19, a trimis în teritoriul negativ toţi indicii principali ai burselor din Uniunea Europeană.

La finalul lunii martie, din rândul principalelor pieţe europene, indicele DAX (Germania) a avut o scădere de 25%, indicele CAC 40 (Franţa) -26%, FTSE MIB (Italia) -27%, IBEX 35 (Spania) -29%. În regiunea Europei Centrale şi de Est, scăderile au fost de 28% în Ungaria şi de 30% în Polonia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ca voi , mari oameni de afaceri , nu sunteti in stare sa gestionati o situatie economica si cereti mereu sa va salveze statul pe banii contribuabililor ! Bancile au bani , sa crediteze ele si sa salveze afacerile !!!

    Cand va merge bine nu veniti sa platiti taxe la stat , dimpotriva , folositi tot felul de vehicule fiscale ca sa platiti

    cat mai putine taxe ! Cand dati putin de greu , repede veniti cu mana intinsa la stat ! RUSINE !!!! AGARICILOR !!!!! 

    1. Cu cine te certi si cine la cine vine cu mana intinsa, ca e neclar?

      Nu intelegi nimic ,dar vorbesati ca multi altii.

      Intelege mai mult decat crezi si are dreptate. Capitalismul nu e altceva decat socialism pentru bogati. Castigurile se privatizeaza, pierderile se socializeaza. Uite doar cateva exemple:

      Boeing: Au scazut costurile, au castigat la greu, au platit dividende la greu, cred ca dintre toate concernele mari au implementat cel mai mare program de buy-back al actiunilor. Goana dupa profit a dus la dezastrul 737 Max. Acum au cerut ajutor guvernului. De ce nu si-au facut rezerve in vremurile bune?  

      BMW: Trimite angajatii in somaj tehnic (un fel de ajutor de stat) dar in acelasi timp ofera 1,7 mrd € dividende. Ca ce chestie? Angajatii care PRODUC profitul pier bani, in timp ce actionarii primesc bani pe nimic. Cum dracu sa ajuti o companie cu bani, care in acelasi timp plateste dividende???  

      Exemplele pot continua la nesfarsit. 

      Ideea e ca un afacerist, investitor justifica venitul/castigul/profitul cu riscul pe care si-l asuma. Teoretic castigurile din anii profitabili trebuie sa acopere pierderile in anii neprofitabili. Cei care au incasat dividende ar trebuii sa aduca acum bani de acasa pentru salvarea firmelor. Daca nu vor, firma da faliment si investitiile lor se duc pe apa sambetei. Asta ar fi corect. Nu sa ceara ajutorul statului. 

      Ar mai exista o posibilitate: De ce nu fac firmele care au nevoie de ajutor majorari de capital social? Firma X cu o capitalizare de 10 miliarde are nevoie de si primeste 5 miliarde ajutor din partea statului. Primesc banii, iar statul detine in urma MCS 33% din actiuni. In acest fel statul isi recupereaza investitia ori prin vanzarea actiunilor sau in timp prin dividende. Asta mi se pare cea mai corecta masura.

      Altfel cum garantam ca ajutoarele oferite firmelor vor fi inapoiate statului=sociatatii=contribuab ililor? Cu totii stim ca firmele mari fac tot ce pot ca sa minimalizeze impozitele pe care trebuie sa le plateasca. 

      Sincer america face asta de 40 de ani sau cam asa , in europa s-au prins mai greu si in romania abia acum se prind de asta :)) as adauga si scandalul Vw-dieselgate tot bani stau la baza si anul asta este unul istoric In care toate companiile vor beneficia de bailouturi istorice

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb