BVB Indicele BET a urcat cu 4,6%

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 martie 2005

Piaţa bursieră de ieri şi-a revenit uşor după căderea drastică din ziua precedentă. Astfel, indicele BET care reflectă evoluţie celor mai lichide zece societăţi listate la BVB a crescut cu 4,69% faţă de şedinţa anterioară. În acelaşi timp indicele BET-FI care reflectă evoluţia SIF-urilor a crescut cu 1,51%. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de peste 268 miliarde lei, mai mare cu 16% decît cea din şedinţa precedentă.

Reprezentantul "Romcapital" Timişoara, Doru Cionca, ne-a declarat: "Şedinţa de ieri a fost mult mai bună comparativ cu cele din ultimele două săptămîni, existînd susţinere în piaţă la cumpărare. Băncile şi SIF-urile au fost cele mai sprijinite, înregistrînd evoluţii crescătoare".

Brokerii spercă că piaţa bursieră intră într-o perioadă de relativă stabilitate.

Cristian Tudorescu, reprezentant "Vanguard", afirmă: "Creşterea indicilor pare mai mult o corecţie în cadrul trendului descendent din ultima perioadă. Sînt necesare mai multe zile de oscilaţii într-un interval şi pe un volum semnificativ pentru a concluziona că s-a creat un nivel solid de unde să înceapă următoarele creşteri. Deocamdată, aceste semnale nu au apărut".

Tot ieri s-a perfectat o tranzacţie specială (deal) cu acţiunile Băncii Române de Dezvoltare, în valoare de peste 2 miliarde lei, cu 50.000 acţiuni BRD, la preţul de 40.500 lei/acţiune.

Nu au lipsit de la tranzacţionare nici obligaţiunile. S-au transferat 1.965 obligaţiuni municipale Oradea în valoare de peste 3 miliarde lei, la un preţ egal cu principalul.

Brokerii sînt de părere că vedetele şedinţei au fost acţiunile "Impact", care au înregistrat o creştere a preţului cu 14,2% faţă de şedinţa anterioară. Aceasta în urma anunţului dat de companie în legătură cu rezultatele obţinute anul trecut şi fuziunea prin absorbţie a "Impact" cu societatea cu răspundere limitată "Fondamento Forte".

Banca Transilvania

În cadrul şedinţei de ieri, la prima categorie s-au detaşat, în ceea ce priveşte valoarea tranzacţionată, acţiunile TLV. Acestea au fost transferate în valoare totală de aproximativ 60 miliarde lei, la un preţ în creştere cu 5% faţă de şedinta anterioară.

La începutul şedinţei s-a efectuat o tranzacţie cu un pachet de 118.000 acţiuni TLV la preţul unitar de 12.400 lei, iar spre jumătatea sesiunii bursiere a mai avut loc o tranzactie cu un alt pachet semnificativ de 100.000 acţiuni, la un preţ mai mic, respectiv de 12.000 lei/acţiune. Spre final s-a efectuat un transfer cu 94.500 acţiuni la preţul de 12.600 lei/titlu, preţ la care s-a şi închis şedinţa de ieri.

SIF Oltenia Craiova

Dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare, s-au detaşat titlurile SIF 5, în ceea ce priveşte valoarea transferată, dar şi numărul de acţiuni tranzacţionate. Cu acestea s-au perfectat tranzacţii în sumă de peste 46 miliarde lei. Cel mai mare pachet tranzacţionat a fost de 100.000 acţiuni la preţul de 10.200 lei/acţiune. SIF 5 a închis şedinţa de ieri la cotaţia de 10.700 lei/acţiune, în creştere cu 0,9% faţă de şedinţa precedentă. Preţul a variat între 9.800 şi 11.400 lei/acţiune.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb